KOLUMNIT

Hajotetaan eduskunta 19.11.2012

Perustuslain mukaan presidentti voi pääministerin perustellun esityksen pohjalta ja eduskuntaryhmien puheenjohtajia kuultuaan hajottaa eduskunnan. Perusteluksi varmaan riittää tasavallan presidentti Niinistölle se, että maamme tarvitsee vastuullisen, toimintakykyisen ja kriisiajan vaatimukset ymmärtävän hallituksen. Olette tähänastisella toimillanne osoittanut, ettei johtamanne hallitus ole sellainen.
Lue lisää>>


Kollektiivinen tyhmyys 12.11.2012

Kollektiivisen tyhmyyden peruminen on vaikeaa. Kun iso joukko on joskus aikoinaan päättänyt elää tyhmästi, siihen tottuu. Kun tyhmyys tuntuu tutulta kukaan ei ymmärrä, että päätöksen voi perua yhtä helposti kuin sen voi tehdä.
Lue lisää>>


Venäläistä rulettia 5.11.2012

Kataisen hallitus pelaa venäläistä rulettia isänmaamme kohtalolla. Tosin eri säännöillä kuin millä venäläistä rulettia yleensä pelataan. Normaalisti revolverin rullassa on viisi tyhjää ja yksi panos. Hallituksen versiossa on yksi tyhjä ja viisi panosta. Todennäköisyys sille, että hallitus saa kansantalouden hengiltä on siis moninkertainen verrattuna kesympään versioon. Joka on siinäkin muodossa on aika lailla hengelle vaarallista leikkiä.
Lue lisää>>


Osaamisyhteiskunta 29.10.2012

Kymmenen kahden miljoonan vuosituloja nauttivaa vuorineuvosta otti moitteet tuloerojen kasvusta tosissaan ja päätti olla yhtenä vuonna nostamatta palkkaa. Hurraa huusi hallitus, koska yksikään ministeri ei osaa laskea. Jos osaisivat, eivät hurraisi.
Lue lisää>>


Hupsista 22.10.2012

Hupistakeikkaa, valtio ottaakin ensi vuonna velkaa liki kymmenen miljardia seitsemän sijaan. Valehdellaanko meille tahallaan, eikö valtiovarainministeri ymmärrä missä mennään, vai eikö hän välitä miten kansantaloudelle käy?
Lue lisää>>


Lakien mukaan 15.10.2012

Käsitykseni mukaan asia on niin että eduskunta säätää tähän maahan lait, joita kansalaiset ja yritykset noudattavat. Niin ei voida toimia, että lakeja säätävät kansanedustajat puhkuvat yksi kerrallaan moraalista närkästystä sen johdosta, kun joku toimii hänen säätämiensä lakien mutta ei hänen hetkellisten toiveidensa tavoin. Mitäs säädätte lakeja joiden mukaan eläminen ottaa aivoon. Säätäkää parempia lakeja, älkääkä valittako.
Lue lisää>>


Kassakaappisuunnitelma 08.10.2012

Kun Karl Marx kehitti sosialistisen aatteensa, perusajatuksena oli yksityisen omaisuuden siirtäminen valtion haltuun. Jotta yksityistä omaisuutta ei voisi sen jälkeen enää syntyä, myös kaikki työntekijätkin piti saada valtion palkkalistoille.
Lue lisää>>


Matti Virtasen uhraus 01.10.2012

Poliitikot eivät ajattele kansantalouden etua, vaan optimoivat lillukanvarsissa suunnistaen tulonsiirtoja ja etuisuuksia omille kannattajilleen. Silti he puhuvat kansantalouden termein siitä, miten he varjelevat hyvinvointiyhteiskuntaa. Kun puheet ja teot ovat jyrkässä ristiriidassa, se johtuu joko epä-älykkyydestä tai epärehellisyydestä. Toivottavasti epä-älykkyydestä, tyhmyyden voi poistaa opettamalla, mutta epärehellisyys on luonnevika jolle ei mahda mitään.
Lue lisää>>


Miksi? 24.09.2012

Kun pelkällä kansakoulupojalla kuka tahansa ymmärtää, että niitä maksuttomia palveluja jotka eivät ole täysin välttämättömiä elossa pysymisen kannalta pitää karsia ja että pitää myös pienentää merkittävästi tulonsiirtoja työssä käyviltä työssä käymättömille, miksi sitä ei pysty ymmärtämään kansakoulunopettajan koulutuksella? Muualla kuin Peter Panin mikä-mikä maassa ei työtä tekemättömän elintaso voi olla sama kuin työtä tekevän. Ei ollut edes Neuvostoliitossa.
Lue lisää>>


Uskokaa nyt ihmeessä! 17.09.2012

Viennin edistäminen on mukavaa jutustelua, todelliset vientihommat taas sitkeyttä vaativaa rankkaa työtä. Siksi poliitikot haluavat ”edistää” vientiä matkustelemalla ja vastaanottoja pitämällä. Todellisten viennin esteiden purkamiseen heillä ei riitä osaamista eikä tarmoa. Niihin pitäisi puuttua molemmin käsin mutta milläs puutut, kun toisessa kädessä on cocktail-lasi.
Lue lisää>>


Viekää harkiten 17.09.2012

Poliitikot tarvitsevat rahaa tarjotakseen uusia etuisuuksia äänestäjilleen. Suomen monipuoluejärjestelmä on kalliimpi kuin muutamissa muissa maissa käytössä oleva kahden blokin järjestelmä. Kataisen hallituksessa pitää jakaa rahaa kuuden puolueen kampanjoihin, halvemmaksi tulisi jakaa vain yhdelle kerrallaan.
Lue lisää>>


Kuin pässiä narusta 27.08.2012

Poliitikot tarvitsevat rahaa tarjotakseen uusia etuisuuksia äänestäjilleen. Suomen monipuoluejärjestelmä on kalliimpi kuin muutamissa muissa maissa käytössä oleva kahden blokin järjestelmä. Kataisen hallituksessa pitää jakaa rahaa kuuden puolueen kampanjoihin, halvemmaksi tulisi jakaa vain yhdelle kerrallaan.
Lue lisää>>


Hyvästi Suomi 13.08.2012

Ministeri Urpilainen kertoo rakentavansa oikeudenmukaista Suomea. Tehdään mielikuvitusleikki ja asetutaan 25 vuotiaan juuri valmistuneen ahkeran ja älykkään nuoren asemaan miettimään, kokeeko hän Urpilaisen utopian oikeudenmukaiseksi.
Lue lisää>>


Kultalusikka suussa 06.08.2012

Jos ei nyt sentään lottovoitto, niin kuitenkin melkoinen onnenpotku on syntyä Suomeen. Täällä jokainen lapsi syntyy kultalusikka suussa, rahanarvoista tulevaisuutta on heti syntymästä edessä sen verran, että muutamalla sadalla miljoonalla samana vuonna syntyneellä on rivakasti aihetta kateuteen.
Lue lisää>>


Länsirintamalta ei mitään uutta 30.07.2012

Kannattaa varautua pitkään lamaan. Sellaisia tuppaavat tasekriisistä johtuvat lamat olemaan. Eikä niihin oikein ole keinoa keksitty. Rahapolitiikalla kun niitä ei voi hoitaa. Vaikka korkotaso on painettu negatiiviseksi maksukykyisille (kun ottaa inflaation huomioon), niin raha ei mene kaupaksi muille kuin valtioille. Rahan määränkin kasvattamista kokeiltiin. EKP pumppasi tuhat miljardia markkinoille, eikä seurauksena ollut kuin hetkellinen pörssikurssien heilahdus ylöspäin.
Lue lisää>>


Piikki poikki 23.07.2012

Euron kriisi on tase- ja kassavirtakriisi joka koskee julkista sektoria, pankkeja ja yksityisiä kansalaisia. Tasekriisi siinä mielessä, että velkarahalla on ostettu kohteita, joiden arvo on pudonnut. Kassavirtakriisi siinä mielessä, että velallisilla ei ole riittävää kassavirtaa jolla selviäisivät velkojensa koroista ja lyhennyksistä.
Lue lisää>>


Minun oikeuteni, sinun velvollisuutesi 09.07.2012

Jos jollakin on oikeus johonkin, vastaavasti jollakin muulla on silloin velvollisuus sen oikeuden kustantamiseen. Ei kai asiat muulla tavalla voi olla. Ei ainakaan niin, että joillakin on oikeus, mutta kenelläkään ei ole velvollisuutta. Vain poliitikko luo mielikuvan, että oikeuksia mitä ihmeellisimpiin asioihin voidaan luvata joillekin, ilman että samalla pakotetaan muut vastaamaan siitä että lupaus toteutuu.
Lue lisää>>


Karttaharjoitus 25.06.2012

Varmaan tarkoittavat hyvää nämä kuntauudistajat ja sen vastustajat, mutta mahtavatko olla kartalla? Puolet haluaa uudistaa ja toinen puoli pitää kaiken ennallaan. Ryhmittymiä voisi kuvata vaikka autosuomen ja hevossuomen joukkueiksi. Ennen vanhaan lähipalveluiksi luettiin sellaiset palvelut jotka olivat hevoskyydin päässä, nykyään autolla ehtii pitemmällekin.
Lue lisää>>


Hajotettu Suomi 18.06.2012

Keskustan tuore puheenjohtaja Juha Sipilä tarjoaa kansantalouden pelastukseksi hajautettua Suomea, jossa ihmiset voivat asuva missä haluavat. Loistava idea jota kannatan. Kunhan asuvat missä haluavat omalla kustannuksellaan.
Lue lisää>>


Pidetään kiinni omistamme 11.06.2012

Jos lääkäri tekee väärän diagnoosin, potilas saattaa kuukahtaa kesken hoidon. Niin on käymässä eurokriisin kanssa. Maailmassa ei nimittäin ole pulaa rahasta, sitä on liikaa liikkeellä. Rahaa on löysänä niin rutkasti, ettei se hermostuneena löydä turvallisia, järkeviä tai edes kohtuullisesti tuottavia sijoituskohteita. Jos se niitä löytäisi, ei kai se maksaisi siitä että se voi laiskotella Sveitsiläisissä pankeissa, tai että kymmenet miljardit voivat köllötellä nollakorolla Saksan valtionlainoissa?
Lue lisää>>


Pelastetaan edes kunnat 04.06.2012

Viikko sitten demarit kokoustivat joukolla. Televisiosta katsellen kokous muistutti enemmän nuorten kesäleirin illanviettoa kuin vakavasti otettavan puoleen kokousta. Siksi kokouksesta raportoitiin vain puheenjohtajan kampaus ja uusien varapuheenjohtajien nuoret iät, ikään kuin ikä olisi älyä merkittävämpi valintakriteeri. Toimittajilta jäi kai siksi huomaamatta se, että puolue ilmoitti kokouksessa haluavansa korottaa kunnallisveroja kaikissa Suomen kunnissa.
Lue lisää>>


Mitäs jos elvytettäis? 21.05.2012

Olisi suotavaa että hallitus kaivaisi oman ohjelmansa esille ja lukisi sen. Pelkkä lukeminen ei kyllä taida riittää, olisi hyvä myös päivittää se vastaamaan muuttunutta tilannetta. Näillä näkymin ja päätetyillä konsteilla valtion velkaantuminen ei ottaa taipuakseen. Kukaan, ei edes yksikään hallituksen riviministereistä taida ymmärtää, mitä Katainen tarkoittaa ”rakenteellisilla uudistuksilla”, jotka kuulemma maan pelastavat. Mahtaako pääministeri ymmärtää edes itse?
Lue lisää>>


Kertarytinä vai jatkuvat parku? 14.05.2012

Kataisen hallituksen avainministerit haluavat Kreikan pysyvän mukana eurojunassa. Minulle ei valkene, miksi? Vaikka olisi saanut oppia vain persuskoulun joukko-opissa, sen verran kai sielläkin oppii matematiikkaa että osaa laskea sen, ettei Kreikka ikinä selviä veloistaan. Vaikka maan kaikki nykyiset velat annettaisiin anteeksi, se velkaantuisi sittenkin lisää heti seuraavana päivänä. Millä sellainen maa mitään velkoja lyhentää?
Lue lisää>>


Kun ei ymmärrä 07.05.2012

On paljon asioita, joita en ymmärrä. Kuten se, miten Suomeen on pystytty saamaan aikaan pula rakennusmaasta. Kirjailijan aivoilla se ei selity, ehkä ministeri Virkkunen voisi ystävällisesti valaista minua. Suomi on asukastiheydellä mitattuna maailman 163:ksi väljimmin asuttu maa. Meitä riittää neliökilometrille vain viisitoista, ei siis luulisi olevan tungosta edes suomalaisella luonteella. Tonteiksi muutettuna jokaiselle riittäisi nafti hehtaarin pläntti.
Lue lisää>>


Verotuksen sietämätön raskaus 30.04.2012

Verotuksen ensisijainen tarkoitus on kerätä julkisen sektorin palvelujen tuottamiseen tarvittavat rahat. Toissijainen tarkoitus on kerätä rahaa tulonsiirtoihin niille, jotka eivät pysty tulemaan toimeen omin avuin. Mitään muuta tarkoitusta varten verotusta ei saisi, eikä sitä tulisi käyttää. Toimiva verotus on myös sellainen, jota ei tarvitse oikaista verovähennyksillä. Jokainen verovähennys on vain epäkohtien oikaisemista.
Lue lisää>>


Ylenkatse 23.04.2012

Yleisradio haluaa tietää minkälaista ohjelmaa sen tulisi lähettää. Se haluaa palautetta osoitteeseen UNELMIESI YLE. Pelottaa! Ja on syytäkin. Pelkkä hetken piipahtaminen millä tahansa nettisivustolla antaa kuvan siitä, minkä tyyppiset ihmiset ovat innokkaimpia ottamaan ”kantaa”. Lonkalta heittäen vastaisin omasta puolestani YLElle avoimesti ja omalla nimelläni, että en ainakaan sellaista mitä siellä unelmahöttösivuilla tullaan toivomaan.
Lue lisää>>


42 16.04.2012

Björn Wahlroos kirjoitti kirjan jossa hän esitti ajatuksiaan taloudesta. Väärin tehty, valtavirrasta poikkeavia ajatuksia ei Suomessa saa esittää.
Lue lisää>>


Volgan lautturit 09.04.2012

Joskus kannattaa miettiä maailman menoa vertauskuvin. Vaikkapa niin, että googlaa netistä esiin Ilja Repinin maalauksen Volgan lautturit. Siinä joukko miehiä vetää köysin isoa venettä vastavirtaan Volgaa ylös.
Lue lisää>>


Poliittista matematiikkaa 02.04.2012

Maailmassa on kahdenlaisia ihmisiä. Sellaisia, jotka uskovat että poliitikot pystyvät ratkaisemaan kaikki maailman ongelmat ja sellaisia, jotka pelkäävät että poliitikot yrittävät tehdä niin. Itse kuulun jälkimmäiseen vähemmistöön.
Lue lisää>>


Elinkaariajattelua 19.03.2012

Hallituksen kehysriihessä päätettiin, että valtio ottaa edelleen lapsiemme ja lastenlapsiemme piikkiin velkaa. Siellä päätettiin myös, että kaikista köyhimpienkin kansalaisten elämisen ja asumisen kustannuksia korotetaan valtiovallan toimesta. Sen sijaan siellä ei päätetty karsia edes kaikista turhimpia menoja.
Lue lisää>>


Porvari työväen asialla 12.03.2012

Ja ei kun entistä enemmän ymmällään. Demareiden puheenjohtaja Jutta Urpilainen haluaa antaa lisää verohelpotuksia suursijoittajille ja Sammon konsernijohtaja Kari Stadigh puolestaan verohelpotuksia piensijoittajille. Eikö sen pitäisi olla toisin päin?
Lue lisää>>


Toveri tukee toveria 05.03.2012

Ennen vanhaan työväenasunto oli hellahuone. Siitä ollaan ajan myötä edetty eteenpäin työväenaatteen ja työntekijöiden järjestäytymisen avulla. Nykyään työväenasunto on sadan neliön kolmio Hakaniemessä, jonka omistaa ammattiyhdistys. Ei hassumpaa edistystä sanoisin. Jälkimmäisiä työväenasuntoja tosin ei jaella muille kuin lähipiiriin kuuluville tovereille.
Lue lisää>>


Harhatalouden torjuntaryhmä 27.02.2012

Valtiovarainministeri Urpilainen haluaa kerätä lisää rahaa poliitikkojen käyttöön ottamalla enemmän rahaa niiltä, joilta hän vie nyt jo yli puolet. Hän kutsuu nämä ihmiset talkoisiin. Mahtavatko kokea talkoohenkeä? Minä puolestani kutsun ministeri Urpilaisen talkoisiin järkeistämään poliitikkojen rahankäyttöä. Vai onko se talkootyötä? Sitähän hänen pitäisi tehdä kokopäivätyönään korkean palkkansa edestä.
Lue lisää>>


Tuplapankkivangit 20.02.2012

Amerikkalaisilla eläkevakuutusyhtiöillä on sääntö, etteivät ne saa puuttua sijoituskohteiden hallintoon. Niiden tehtävä on sijoittaa rahoja tuoton ja turvan perusteella. Jos ovat tyytymättömiä yhtiön näkymiin, ne myyvät osakkeensa eivätkä kuvittele voivansa parantaa yhtiön näkymiä istumalla sen hallituksessa. Työntekijät voivat Amerikassa itse päättää itse kuinka paljon ja mihin yhtiöön eläkkeitänsä säästävät.
Lue lisää>>


Ahneus vai yhteistyö? 13.02.2012

Björn Wahlroos kertoi Helsingin Sanomien haastattelussa, että ahneus on hyvästä. Joillekin on, joillekin ei, riippuu luonteesta. Kansantalouden tulevaisuutta en silti rakentaisi pelkästään ahneiden varaan. Tarvitaan myös ihmisiä, joilla on mielessään joku jalompi tavoite, kuin vain seuraavan miljoonan tienaaminen omalle tilille.
Lue lisää>>


Jin ja jang 06.02.2012

Kiinalaisen filosofian mukaan taijista, mahdollisuuksien tilasta syntyi kaksi voimaa jin (negatiivinen) ja jang (positiivinen) ja ne synnyttivät maailmankaikkeuden. Suomalaisessa poliitikassa nuo voimat yhdistyvät mutta ei synny mitään, vain kohellusta ja kaksinaamaisuutta.
Lue lisää>>


Suunnitelma B 30.01.2012

Suunnitelma A näyttää olevan se, että valtiovarainministeri Jutta Urpilainen ratkaisee teollistuneiden maiden velkakriisin ja saa Suomen vientimarkkinat sellaiseen vetoon, että vientimme savuttaa muutamassa vuodessa vuoden 2008 tason ja jatkaa siitä kiitolaukkaa eteenpäin maailman loppuun. Jos sattuisi kuitenkin käymään niin ettei tuo utopia toteudu, tarvittaisiinko varalle suunnitelma B? Ihan vain sen johdosta, ettemme muistuta parin vuoden kuluttua liiaksi Kreikkaa.
Lue lisää>>


Perustaisiko joku työväenpuolueen? 23.01.2012

Josko asia olisi niinkin yksinkertainen, että politiikan tarkoitus on pitää yhteiskunta sellaisessa kuosissa, että se pystyy tarjoamaan työkykyisille töitä ja huolehtimaan niistä, jotka eivät itse tule omin avuin toimeen? Paljonkohan sellaisessa yhteiskunnassa olisi julkisen sektorin osuus bruttokansantuotteesta?
Lue lisää>>


Ystävyydellä, Jutta 16.01.2012

Vajaa vuosi sitten kun hallitusta muodostettiin, sinulle kerrottiin tulevasta talouskehityksestä sekä Suomen Pankin, että myös tulevan ministeriösi virkamiesten taholta. Silloin et kuunnellut, totesit että talouskasvu hoitaa vajeen kuntoon. Ensi kuussa sinulle kertovat talousnäkymistä samat ihmiset, toivottavasti tällä kertaa kuuntelet. Maamme ei kestä neljää vuotta tosiasioilta silmiään sulkevaa valtiovarainministeriä.
Lue lisää>>


Uusi vuosi, vanhat totuudet 12.12.2011

Vuosi vaihtui, mutta jotkut asiat pysyivät ennallaan. Kuten se ettei ole olemassa hokkuspokkus keinoja, joilla velat muuttuisivat kaikkialla maailmassa saataviksi. Muistutan siis muutamasta asiasta, jotka ovat ennallaan tänä uutenakin vuotena. Kansa joka kuluttaa enemmän kuin tienaa, köyhtyy. Kansa joka kuluttaa vähemmän kuin tienaa, vaurastuu. Jos haluamme vaurastua, meidän täytyy kuluttaa vähemmän kuin tienaamme.
Lue lisää>>


Tyly totuus 12.12.2011

Hallitus kertoo onnistuneensa ”elvytyspolitiikassaan” ja aikoo siksi "elvyttää" meitä lisää velkarahalla. Todistaakseen toimiensa oivallisuutta se vetoaa siihen, että laskusuhdanteesta huolimatta työttömyys on pysynyt siedettävällä tasolla. Lienee syytä valistaa hallitusta ja eduskuntaa siitä, minkä kaikki muut ymmärtävät, eli mistä johtuu työttömyyden pysyminen kohtuullisella tasolla. Se ei johdu "elvytyksestä" se on matematiikkaa.
Lue lisää>>


Verotus on vain rahan siirtoa 05.12.2011

Muutamat yksinkertaiset asiat näyttävät unohtuneen, tai niitä yritetään tahallaan sekoittaa. Kuten sitä yksinkertaista tosiasiaa, ettei valtio tienaa rahaa. Sillä on vain laillinen oikeus varastaa eri tavoin ihmisten ja yritysten kovalla työllä tienaamista rahoista niin paljon kuin kehtaa. Monikaan meistä ei tohtisi maksattaa pienen pientä osaa elonsa kustannuksista aidan takana asuvalla naapurillaan, mutta jokainen meistä pitää itsestään selvyytenä sitä, että valtiolta voi pyytää loputtomasti maksuttomia palveluja tai rahallista tukea erilaisiin elämisen tilanteisiin ja harrasteisiin.
Lue lisää>>


Päiväunihallitus 21.11.2011

Koneen edesmennyt toimitusjohtaja Pekka Herlin opetti minulle aikoinaan että Koneessa määrää se, joka maksaa. Oiva oppi, joka pitäisi takoa Jyrki Kataisen ja Jutta Urpilaisen päähän. Puhumattakaan muutaman eteläisemmän euroamaan kovakalloisesta pääministeristä ja valtiovarainministeristä.
Lue lisää>>


Get real, Jutta ja Jyrki 07.11.2011

Miten minusta tuntuu, että poliitikot yrittävät vedota äänestäjien tietämättömyyteen, eivät heidän tietoihinsa. Huvittumatta kun ei voi seurata eduskunnassa viikoittain käytävää keskustelua Välimeren maiden velkakriisistä. Kovia ollaan neuvomaan miten eteläisten veljien velanotto saadaan kuriin. Sitten pannaan suu sulosti suppuun ja annetaan oman maan velkaantua holtittomasti.
Lue lisää>>


Ilman tunteita 31.10.2011

Suomeen tarvitaan uusia työpaikkoja yksityiselle sektorille. Yksityiselle siksi, että julkisen sektorin palkat maksetaan yksityiseltä sektorilta kerätyillä veroilla. Toki julkisen alan työntekijät maksavat veroa, mutta samoja yksityiseltä sektorilta kerättyjä rahoja siinä pyöritetään.
Lue lisää>>


Yksinkertainen kun olen 24.10.2011

Joskus asiat kannattaa yksinkertaistaa. Ihan vaan siksi, että itse ymmärtäisi. Otetaan vaikka tämä hyvinvointivaltio, jota niin moni on pelastamassa. Useimmiten pelastajalla on ketunhäntä kainalossa. Taka-ajatuksena on ajaa itselleen tärkeän pienryhmän etua ja maksattaa edut hiljaisella enemmistöllä. Yksinkertaistus 1: Edunvalvonta on rahan siirtoa hiljaiselta enemmistöltä metelöivälle pienryhmille.
Lue lisää>>


Ruletti pysähtyy 17.10.2011

Lasse Lehtinen opetti minua, kun tuskailin hänelle miksi asioita ei tehdä järkevästi, että politiikassa ei tehdä asioita niin kuin pitäisi, vaan siellä tehdään niin kuin on poliittisesti mahdollista. Nyt on kuitenkin edessä kymmenen vuoden kurakeli ja kaikkien olisi syytä toivoa, että asioitamme ryhdyttäisiin hoitamaan hyvin. Hukka perii, jos asioitamme hoidetaan tulevaisuudessakin vain tavalla, joka on poliittisesti mahdollista.
Lue lisää>>


Kreikkalaiset kuntamme 05.09.2011

Kreikka on noussut holtittoman rahankäytön symboliksi. Puhutaan jopa moraalikadosta. Siellä on eletty ja taidetaan edelleen elelleenkin elellä huolettomasti yli varojen. Ja mikä oli eläessä, lainaraha on halpaa. Julkisen sektorin menot ylittävät tulot, mutta hällä väliä. Zorbakset tietävät, ettei Kreikkaa voi asettaa konkurssiin. Euroveljet tulevat ja pelastavat. Huonoimmassakin tapauksessa ei tapahdu muuta, kuin että velat pyyhitään pois ja peli alkaa uudestaan.
Lue lisää>>


Toisin ajattelija 22.08.2011

On muutama asia, joita voi ajatella toisinkin. Kuten ostovoiman kehitys, jota ammattijärjestöt hellivät sopimusneuvotteluissa. Jos palkankorotukset johtavat yrityksissä henkilöstön vähentämistarpeeseen, silloin ostovoima kasvaa niillä joiden työpaikka säilyy. Työttömäksi joutuvilla se heikkenee radikaalisti. Kansantalouden kokonaiskuvassa, kun vaikutukset lasketaan yhteen, ostovoiman kehittäminen voi pienentää koko kansantalouden ostovoimaa.
Lue lisää>>


Kannatan tupoa 15.08.2011

Ministeri Urpilainen haikailee keskitettyä tupoa. Kun viimeisestä tuposta on niin pitkä aika, sitä kannattaisi ehkä kokeilla ensin koko kenttää pienemmässä mittakaavassa, esimerkiksi julkisella sektorilla. Periaatteena tupoissa on ollut, että niissä otetaan huomioon tuottavuuden kehitys ja työnantajien maksukyky. Noudatetaan siis testi-tupossa noita hyväksi koettuja vanhoja periaatteita.
Lue lisää>>


Kunnanjohtaja Zorbas 08.08.2011

Kaksikymmentä vuotta sitten teollistuneet maat tuottivat maailman kansantuotteesta 80 prosenttia, tänä vuonna 60 prosenttia ja kymmenen vuoden kuluttua 40 prosenttia. Muutos on ollut niin nopea, että ekonomistit ovat pudonneet rattailta. Vanhat ennustemallit eivät enää toimi, mutta maalaisjärjellä ajatellen teollistuneissa maissa on odotettavissa hitaan tai olemattoman kasvun vuosikymmenet.
Lue lisää>>


Talkoilla kuntoon? 01.08.2011

Valta juovuttaa ja juovuksissa tekee typeryyksiä. Se on hyvä tapa kuvata hallituksen alkutaivalta. Minkäänlaista kriisitietoutta ei ole, vaikka kaikki kansalaiset ymmärtävät että huonoimmassa tapauksessa maailmanlaajuinen lama iskee vuoden loppuun mennessä ja parhaassakin tapauksessa edessä on vuosikymmenen kestävä hidas kasvu.
Lue lisää>>


Hiipuva kassavirta 25.07.2011

Julkisen talouden velkaantumista voidaan tarkastella usealla tavalla. Yleisimmin sitä verrataan suhteessa bruttokansantuotteeseen. Ongelmana eri maita vertailtaessa on se, että todellisuudessa julkinen velka on huomattavasti suurempi kuin millaisena valtionvarainministerit sen esittävät. Todellinen, huomattavasti suurempi julkinen velka voidaan jakaa kahteen osaan, siihen kuinka paljon ollaan velkaa ulkopuolisille rahoittajille ja kuinka paljon ollaan velkaa omille kansalaisille.
Lue lisää>>


Väärä tavoite 18.07.2011

Maailma on yksinkertainen paikka. Velkaa ei voi ottaa, ellei joku ensin säästä omista menoistaan sen verran, että lainattavaa löytyy. Kansainvälinen työnjako toimii tällä hetkellä niin, että kiinalaiset tekevät työtä, tinkivät elintasostaan ja säästävät. Sitten länsimaat lainaavat kiinalaisten säästämät rahat ja laiskottelevat ja elävät leveästi velaksi. Ikiliikkuja toimii niin pitkään, kunnes kiinalaiset ryhtyvät kuluttamaan omia rahojaan. Kun niin tapahtuu länsimaat eivät saa enää velkaa.
Lue lisää>>


Ministerit hiekkakakkuja leipomassa 11.07.2011

Hallitusohjelmassa lukee selvin sanoin, että hallitus aikoo lisätä valtion velkaa koko hallituskauden ajan. Samoin siinä lukee yhtä selvästi, että hallitus aikoo vertailukelpoisin luvuin kasvattaa valtion menoja. Siinä kerrotaan myös, mutta ei ehkä aivan yhtä selvästi se, että hallitus aikoo pakottaa kunnat kasvattamaan menojaan ja lisäämään velanottoaan. Pelottaa! Onneksi en ole ainoa, myös valtiosihteeri Raimo Sailasta pelottaa. Kun soppaan lisätään vielä se, että suomalaisten kotitalouksien yhteenlaskettu velka kasvaa edelleen yli viiden prosentin vuosivauhtia, luulisi useampaakin pelottavan.
Lue lisää>>


Erilainen näkökulma 04.07.2011

Asiat eivät useinkaan näytä sellaisilta, minkälaisia ne todellisuudessa ovat. Ne näyttäytyvät katsojalle sellaisina, millä silmällä niitä kukin katselee. Kuten se, että julkinen sektori velkaantuu. Joidenkin mielestä velkaantuminen johtuu siitä, etteivät valtion ja kuntien keräämät verotulot riitä peittämään kustannuksia. Kun itse katselen asiaa, minun mielestäni velkaantuminen johtuu siitä, että menot ylittävät tulot.
Lue lisää>>


Katse tulevaisuuteen 26.06.2011

Politiikka on mielikuvien rakentamista. Siksi puolueiden kielenkäytössä esiintyy yleviä fraaseja. Tasa-arvo, oikeudenmukaisuus, vanhukset, lapset, maan tasapuolinen kehittäminen ja mitä muuta sattuvat keksimään. Tosiasiassa puolueet ovat suppeita edunvalvontaryhmiä. Tavoitteena ei ole maan etu, tavoitteena on menestys seuraavissa vaaleissa. Se saavutetaan sitä varmemmin, mitä enemmän puolue pystyy ohjaamaan rahaa omille äänestäjilleen.
Lue lisää>>


Totisia havaintoja 19.06.2011

Oletteko panneet merkille, että yrittämisestä ovat eniten huolissaan kuukausipalkkaiset toimitusjohtajat? Suomen sadan suurimman yrityksen toimitusjohtajista yksikään ei ole yrittäjä, kaikki ovat renkejä. En siis paljoakaan panisi painoa sille itkulle, jonka rengit päästivät pääomatuloihin kohdistuneesta maltillisesta veronkorotuksesta. Rehellisiä jos olisivat, kertoisivat ettei se yrittämiseen vaikuta tuon taivaallista, mutta hatuttaa kun joutuvat maksamaan pääanomatuloiksi muutetuista palkkatuloistaan rahtusen tiukempaa veroa.
Lue lisää>>


Progressiivinen tasavero 12.06.2011

Hallitusneuvotteluissa demarit urputtivat koko ajan tasaverosta ja halusivat verottaa työtä enemmän kuin kulutusta. Kummallinen vaatimus työväenpuolueelta. Arvonlisävero on demareiden mielestä tasavero. Tavallaan on ja tavallaan ei. Siksi kerron sadun, jotta luokanopettajakin ymmärtäisi.
Lue lisää>>


Karsitaan, ennen korotuksia 06.06.2011

Vaaleja ennen ehdokkaat kertoivat äänestäjille politiikan olevan yhteisten asioiden hoitamista. Ihan ei ole siltä vaikuttanut, kun on seurannut hallitusneuvotteluja. Enemmän on tullut sellainen tunne, että politiikka on poliitikkojen uudelleenvalintaan tähtäävien asioiden hoitamista.
Lue lisää>>


Kasvukipuja 30.05.2011

Monet poliitikot ja heitä peesaavat ”konsultit” saarnaavat sitä, että Suomesta puuttuu pieniä ja keskisuuria kasvuyrityksiä. Aiheellinen epistola, mutta väärä puun haukkumista. Meiltä puuttuu kasvuhaluiset suuryritykset. Vai onko totuus on vielä karumpi, meiltä puuttuu suurten yhtiöiden kasvuhaluiset toimitusjohtajat.
Lue lisää>>


Reppanat ruinaamassa 23.05.2011

Hallitusneuvottelut jatkuvat Säätytalolla kolmatta viikkoa. Jotta homma saataisiin kohtuuajassa putkeen, sieltä pitäisi heittää ulos kaikki lobbarit ja panna ovi säppiin. Nythän siellä ramppaa mitä kummallisempien ”etujärjestöjen” edustajia. Pelkästään sen, että joku ilmoittaa olevansa etujärjestön edustaja, pitäisi kertoa neuvottelijoille että kylään on tulossa yksisilmäinen yhden asian edustaja, joka saa palkkansa siitä että yrittää siirtää edustamansa tahon verokuorman kokonaan tai osin muiden maksettavaksi.
Lue lisää>>


Ajatuksia säätytalolle 16.05.2011

Hallitusneuvotteluissa väännetään kättä muun muassa tuloerojen kasvusta. Ei olisi pahitteeksi, jos keskustelijat tietäisivät mistä puhuvat. Pitäisi selvästi kertoa, tarkoittaako puhuja tuloerojen kasvua työssä käyvän väestön vai koko kansan keskuudessa. Jos puhutaan tuloerojen kasvusta koko kansan keskuudessa, termi on harhaanjohtava ellei tuloiksi ryhdytä kutsumaan myös työvoiman ulkopuolella oleville maksettuja tulonsiirtoja. Kannattaisi myös ottaa selville miten maamme sijoittuu eriarvoistumisessa, sillä trendi on kansainvälinen. Jos meillä kasvu on ollut pienempi kuin muualla, kannattaisi keskittyä siihen, etteivät tuloerot miellä kasva muiden maiden tasolle. Eikä sekään haittaa, että pidetään mielessä palkanmaksun olevan yksityisessä yrityksessä omistajan päätös.
Lue lisää>>


Varoitusvalo vilkkuu 09.05.2011

Nyt kun sivuasioista on päästy sopuun, hallitusneuvotteluissa voitaisiin keskittyä olennaiseen, eli hyvinvointivaltion pelastamiseen. Kun muissa maissa on aherrettu jo vuosia velkaantumisen pysäyttämiseksi, voisimme vihdoinkin liittyä joukkoon. Jos emme liity, liitymme Irlannin, Kreikan ja Portugalin muodostamaan ryhmään.
Lue lisää>>


Hiekkalaatikon opetuksia 02.05.2011

Ihmiset eivät ole kovin loogisia. Joidenkin asioiden suhteen he saattavat jopa olla itsensä kanssa samaa ja eri mieltä. Kuten esimerkiksi verotuksesta puhuessaan.
Lue lisää>>


Vinkkejä Jutalle ja Timolle 25.04.2011

Hallitusneuvotteluja käydään sekä julkisesti, että kulisseissa. Lehdistölle syötetään suurimpana ongelmana Portugalia, jotta isommat asiat saadaan hoitaa rauhassa. Herra Olli Rehn kehtasi jopa käydä Suomessa kertomassa, ettei meillä ole muuta mahdollisuutta, kuin hyväksyä ehdotettu paketti sellaisenaan, mitään muutamatta tai mitään lisäämättä. Herra Rehn, kyllä meillä on, me voimme kieltäytyä.
Lue lisää>>


Uusi hallitusohjelma 18.04.2011

Kun vaalit on käyty, voivatko hallitusneuvotteluihin osallistuvat puheenjohtajat ottaa päänsä pensaasta ja tunnustaa tosiasiat, kun ei enää ole pakko huijata äänestäjiä?
Lue lisää>>


Antaa mennä vaan 11.04.2011

Mari Kiviniemeä lukuun ottamatta muiden puolueiden puheenjohtajat tunnustavat, että julkisen talouden menokehitykseen on puututtava. Jos yksinkertaistaa Kiviniemen talouspoliittisen ohjelman, sen voi lyhentää seuraavaksi: Toivottavasti yritykset hoitavat meille riittävän kansatalouden kasvun, jotta voimme käyttää rahaa jatkossakin holtittomasti. Kiviniemen talousohjelmaa voi kuvata termillä ajopuuteoria; ei tehdä mitään, katsotaan miten kansantaloudelle käy.
Lue lisää>>


Unohdetut nettoveronmaksajat 04.04.2011

Hyvinvointiyhteiskunta tarvitsee maksumiehiä, ilman rahaa se ei toimi. Siksi on yllättävää, että puolueiden vaaliohjelmissa maksumiehet mainitaan niin harvoin. Niissä kyllä listataan erilaisia saamapuolen lisäyksiä, mutta unohdetaan mainita, että jokainen lisäys kasvattaa maksumiesten kuormaa.
Lue lisää>>


Kysyvälle vastataan? 28.03.2011

- Mitä eroa on poliitikolla ja pikkulapsella?

- Kun lapselle antaa viikkorahan, hän yrittää pärjätä sillä. Poliitikot sen sijaan käyvät viikkorahan tuhlattuaan surutta hakemassa isän ja äidin kukkarosta lisää.
Lue lisää>>


Mikään ei muutu 21.03.2011

Vaalit ovat runsaan kuukauden päässä ja arvion mukaan eduskunnasta vaihtuu liki sata kansanedustajaa. Edessä on sodanjälkeisen ajan suurin vaihtuvuus. Mutta ikävä kyllä, siihen se sitten jää. Mikään ei muutu. Seuraavalle hallitukselle takaa enemmistön se että kaksi joukosta kepu, demarit ja kokoomus jaksaa rukoilla Soinin mukaan hallitukseen.
Lue lisää>>


Kestävyysvaje vai käsitysvaje? 14.03.2011

Veroastetta eri maissa kuvataan verojen osuudella bruttokansantuotteesta. Vertailu ei anna oikeaa kuvaa. Ei anna, koska bruttokansantuotteeseen lasketaan mukaan muun muassa arvonlisävero. Eli jos korotetaan arvonlisäveroa bruttokansantuote nousee ja veroaste pienenee.
Lue lisää>>


Kenellä kellot soivat? 07.03.2011

Poliitikot uskovat, että kun kääntää vaikeuksille selkänsä, niitä ei ole olemassa. Äänestäjät eivät kuitenkaan voi olla katsomatta vaikeuksia suoraan silmiin, koska ne iskevät päin näköä joka ikinen päivä arjen elämässä.
Lue lisää>>


Veli Velka 28.02.2011

Velka on siirrettyä verotusta. Jos joku toisin väittää, hän on todennäköisimmin yksi tuhansista eduskuntaan pyrkivistä tyhjänpuhujista.
Lue lisää>>


Kaikkea ei voi saada 21.02.2011

Erilaisten viisaiden mielestä läntiset yhteiskunnat ovat muuttuneet ensin maatalousyhteiskunnista teollisuusyhteiskunniksi ja ovat nyt matkalla tietoyhteiskunnan kautta palveluyhteiskunniksi. Kotimaisten poliitikkojen mielestä Suomi on jo tietoyhteiskunta ja tulevaisuutemme pelastaa palveluyhteiskunta.
Lue lisää>>


Itkuvirsien idols kisa 14.02.2011

Jos olet arjesta vieraantunut, itseäsi muita parempana ja äänestäjiä tyhmänä pitävä, et ymmärrä numeroita ja uskot äänestäjiesi viettävän aikansa aamusta iltaan olemalla kateellisia toinen toisilleen, olet oivaa ainesta kansanedustajaksi.
Lue lisää>>


Ajopuuteoria 07.02.2011

Kun kuuntelette vaalien lähestyessä poliitikkojen lupauksia etuuksien säilyttämisessä ja kansantalouden ongelmien ratkaisemisessa kertaheitolla miettikää sitä, että saattaa olla sellainenkin vaihtoehto ettei Suomi ole maailman napa. Jos emme ole, niin meidän pitää ottaa toimissamme huomioon muun maailman toimet.
Lue lisää>>


Aluepolitiikan täyskäännös 31.01.2011

Tutkimusten mukaan työttömyysaste on kaupungeissa Ruotsissa ja Suomessa suunnilleen samalla tasolla. Samoin työttömyys on harvaan asutuilla alueilla heillä ja meillä samaa suuruusluokkaa. Matemaattisesti siis luulisi, että työttömyys valtakuntien tasollakin on saman suuruinen. Mutta kun ei ole.
Lue lisää>>


Todellinen kannustusloukku 24.01.2011

Puolueet laidasta laitaan ovat olevinaan huolestuneita nuorisotyöttömyydestä. Vaan moniko niistä mahtaa ymmärtää mistä on kysymys? Työ Suomessa ei oikeastaan ole kallista, mutta työn tarjoaminen on. Kun nuorta luonnollisista syistä voidaan kutsua kokemattomaksi työntekijäksi, oletan seuraavassa laskelmassa, että hän tyytyy 10 euron tuntipalkkaan. Kuukausiansioksi muodostuu silloin 1600 euroa.
Lue lisää>>


Ei ihmeempää uutta 17.01.2011

Sen, että maailma muuttuu, ei pitäisi olla yllätys. On se muuttunut ennenkin. Joskus nopeasti, joskus hitaasti, toisinaan uuteen suuntaan ja joskus kohti mennyttä. Kiinan nousu puhuttaa, mutta historiaa tuntevat eivät sitä ihmettele. Tuhat vuotta sitten Kiinassa bruttotuote per capita oli korkeampi kuin Euroopassa. Vasta viitisensataa vuotta sitten Eurooppa ohitti Kiinan. Niin ei olisi käynyt, ellei keisari olisi päättänyt tuhota koko Kiinan laivastoa. Sillä päätöksellä Kiina sulki itsensä viideksisadaksi vuodeksi kehityksen ulkopuolelle. Bruttotuote per capita laski, ollen 1900 luvun puolessavälissä enää kahdeksan prosenttia eurooppalaisesta tasosta.
Lue lisää>>


Valitaan viisaita eduskuntaan 10.01.2011

Vaalit ovat tulossa, vaikkei puolueiden puheista uskoisi. Kaikki äänestäjät tietävät, että edessä on ankeammat ajat, mutta yksikään puolue ei sitä uskalla sanoa. Lillukanvarsiin kyllä puututaan sitä mukaa, kun joku media tekee gallupin, mutta suuret linjat puuttuvat.
Lue lisää>>


Tärkeysjärjestys 03.01.2011

Fyysisissä suorituksissa pidämme itsestään selvyytenä, että joku on nopeampi, voimakkaampi, notkeampi tai pitempään lajia harrastanut ja saavuttaa parempia tuloksia. Hyväksymme siksi sen, että Tanja Poutiainen tienaa mäkiä laskemalla enemmän kuin Sanni Leinonen. Se tosin korpeaa, että Andreas Thorkildsen heittää pitemmälle kuin Pitkämäki, mutta sillä, että hän sen johdosta tienaa enemmän, ei ole väliä.
Lue lisää>>


Markkinahinta 27.12.2010

Hetemäen verotyöryhmän ehdotus on ilmeisesti onnistunut, koska niin monet yhden asian eturyhmien hönöttäjät sitä vastustivat. Kun siihen vielä yhdistetään Sixten Korkmanin ryhmän ehdotus julkisten menojen järkevämmästä kohdistamisesta, henkilökohtaisesta työttömyysturvatilistä ja tarpeettomien yritystukien puolittamisesta, niin savolaisittain sanoen, hallitusohjelma on tekemistä vaille valmis. Enää ei puutu kuin seuraavasta eduskunnasta 101 täyspäistä kansanedustajaa, jotka lähtevät ohjelmaa toteuttamaan.
Lue lisää>>


Papukaijat toimituksissa 20.12.2010

Jotta poliittinen journalismi ei olisi vain papukaijanomaista poliitikkojen puheiden raportointia, tehdään muutama matemaattinen harjoitus.
Lue lisää>>


Parturisatu 06.12.2010

Vanhaan hyvään aikaan saduissa oli moraali ja opetus. Yritän, josko se onnistuisi nykyaikanakin. Olipa kerran pieni kirkonkylä, nimeltään Väinölä. Elo oli leppoisaa, kaikki tunsivat toisensa ja meno oli asettunut uomiinsa. Kylässä oli yksi parturiliike, jossa omistajan lisäksi työskenteli kolme palkattua parturia. Kyläläisten tukat oli siististi leikattu, mutta vähällä mielikuvituksella ja samalla tavalla.
Lue lisää>>


Toveri Jutta, miten? 22.11.2010

Puheenjohtaja Urpilainen lupasi 100 000 uutta työpaikkaa, jos demarit pärjäävät joten kuten ensi kevään vaaliessa. Kiitos siitä Jutta, mutta saanko esittää muutaman tarkentavan kysymyksen?
Lue lisää>>


Turhuuden roviot 15.11.2010

Rahan tienaaminen on kovemman työn takana, kuin muiden tienaamien rahojen jakaminen. Sen soisi kansanedustajien muistavan. Kuin myös sen, että rahat yhteiseen kassaan on kerättävä oikeudenmukaisesti ja että niitä on käytettävä samalla tarkkuudella, millä laihialainen isäntä käyttää omiaan. Jotta veronmaksajat eivät tee kapinaa, me emme kaipaa enää yhtään torkkupeittoa. Emmekä sitäkään, että kansanedustajien urheilukerholle syydetään hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitämiseen tarkoitettua rahaa siinä määrin, ettei yksikään kansanedustaja huomaa, että niistä puolet kavalletaan.
Lue lisää>>


Stadin hintahaitaristit 08.11.2010

Harvoin puheet ja teot ovat niin räikeässä ristiriidassa, kuin mitä ne ovat helsinkiläisten kunnallispoliitikkojen puheissa ja teoissa. Juhlapuheissa puhutaan siitä, miten Helsinkiin halutaan edullisia asuntoja, jotta kaupunkiin saadaan uusia asukkaita. Kun suu sulkeutuu, tehdään kaikki mahdollinen, jotta asuntojen hinnat pysyisivät pilvissä.
Lue lisää>>


Olen populisti 01.11.2010

Poliittiset puolueet, yhtä lukuun ottamatta, kutsuvat populismiksi sitä, että asioita kutsutaan niiden oikeilla nimillä. Sen ymmärrettyäni päätin oitis ryhtyä populistiksi.
Lue lisää>>


Palvelukunta 25.10.2010

Tavaroita valmistavan ja palveluja tuottavan yrityksen organisaatiot pitää rakentaa eri tavalla. Tavaroita valmistavassa yrityksessä vaaditaan organisaatiolta vähemmän joustoa, koska tavaroita voidaan ainakin jonkin aikaa valmistaa varastoon, vaikkei kysyntää juuri sillä hetkellä olisikaan. Palveluita tuottavan yrityksen organisaation pitää taas olla joustava, koska palvelua ei voi tuottaa varastoon.
Lue lisää>>


Muutama tarkennus 18.10.2010

Hallitus ja työmarkkinajärjestöt saivat kolmikantaisesti aikaan kestävän talouskasvun ja työllisyyden ohjelman. Hyvä niin, vaikka SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen onkin tyytymätön siihen, että hänen moneen kertaan toivomansa kolmikantainen yhteistyö toteutui. Ilmeisesti Urpilaisen matematiikan mukaan, jos SDP ei ole hallituksessa, kolmikannan pitäisi tarkoittaa nelikantaa. Muuten SDP katselee maailman menoa oppositiosta. Jonne se tällä vaalikaudella kuuluukin, kun sattuu istumaan oppositiossa.
Lue lisää>>


Vähemmän politiikkaa politiikkaan 11.10.2010

Jos yrityksen johtoryhmässä alkaa esiintyä politikointia, yrityksen menestys vaarantuu. Olemme kaikki sitä mieltä, että sisäinen politikointi on pahasta yritystoiminnassa, tai missä tahansa muussakin ryhmässä. Miksi politikointi muuttuisi hyväksi, kun sitä harrastetaan eduskunnassa? Eduskunta käsittelee Suomen suurinta budjettia. Jotta rahaa käsiteltäisiin siellä riittävällä säästäväisyydellä ja arvostuksella, eduskunnassa pitäisi politikoida vähemmän.
Lue lisää>>


Veronimijät 04.10.2010

Kansanedustajat yrittävät luoda mielikuvaa, että he tekisivät äänestäjien ja kansantalouden kannalta positiivisia asioita. Todellisuus on toinen. Eduskunta ei ansaitse euroakaan eikä pysty antamaan kenellekään lisää vapautta. Eduskunta vain ottaa ja jakaa rahaa, kieltää Sinua tekemästä mieleisiäsi asioita ja pakottaa Sinut tekemään epämiellyttäviä asioita.
Lue lisää>>


Ahneet hillopurkilla 27.09.2010

Vanha suomalainen sananlasku, AHNEELLA ON PASKANEN LOPPU, on modernisoitu muotoon, AHNEELLA ON HILLOPURKILLE HOPPU. Millään muulla tavalla en osaa kuvata kansanedustajien itselleen junailemaa kahdeksan prosentin palkankorotusta. Jos jaksavat joka vuosi tuon prosentin rohmuta, seuraavalla vaalikaudella palkankorotus on 36 prosenttia ja kahdessa vaalikaudessa 85 prosenttia. Melko huimaa menoa vai mitä?
Lue lisää>>


Aatetta jaloa 20.09.2010

Ruotsin vaaleissa äänestysinto oli huomattavasti korkeammalla tasolla, kuin meillä Jostain syystä ruotsalaiset ovat kiinnostuneempia politiikan tekemisestä. Kun mailla ei rakenteellisesti ole suurtakaan eroa, syytä pitänee hakea tavasta, jolla lahden länsilaidalla tehdään politiikkaa.
Lue lisää>>


Lainaa vain, lainaa vain… 13.09.2010

Me suuret ikäluokat saimme isänmaan vanhemmiltamme lainaksi, jotta voisimme luovuttaa sen aikoinamme edelleen lapsillemme. Ettemme joutuisi häpeään, sen tulisi olla silloin paremmassa kunnossa, kuin missä se oli kun sen saimme. Eikä sekään riitä, muu maailma muuttuu myös. Isänmaan tulisi olla, kun me poistumme, vähintään samalla sijalla muihin maihin verrattuna. Mieluummin paremmalla.
Lue lisää>>


Ryhdyttäisiinkö johtamaan kuntia? 06.09.2010

Suomessa keskustelukulttuuri ei ole kovin vahvoissa kantimissa. Mielipide korvaa usein faktat ja eriävän mielipiteen sisältöä useammin arvostellaan eriävän mielipiteen esittäjää ja hänen motiivejaan.
Lue lisää>>


Kerätään rahat reilusti 30.08.2010

Eri maiden julkisia talouksia voidaan tarkastella kolmesta lähtökohdasta. Miten ja mihin rahoja käytetään, miten ne kerätään ja koska ne kerätään. Suomen julkisen talouden hoitamista voidaan kuvata seuraavasti. Rahoja käytetään tuhlailevasti ja roiskitaan holtittomasti sinne sun tänne, ne kerätään epäoikeudenmukaisesti ja ne kerätään huomenna, eli eletään velaksi tulevien sukupolvien piikkiin. Niin sanotun kestävyysvajeen umpeen kuromiseksi tarvitaan toimenpiteitä kaikissa edellä mainituissa kohdissa. Aloitan keräämisestä, koska en usko näin vaalien alla, että rahojen roiskimista sinne tänne saadaan kuriin.
Lue lisää>>


Suomi Oy:n johtoryhmä 23.08.2010

Kuvitelkaa sellaista kännykkäyhtiötä, jonka toimitusjohtajan tehtävää hoitaa oman toimen ohessa Nokian päätoiminen toimitusjohtaja, jonka talousjohtajana toimii sivutoimisesti Samsungin toimitusjohtaja ja jonka tuotantojohtajana toimii osa-aikaisesti Applen Steve Jobs. Ei vakuuta, eihän? Vakaata uskoa ei syntyisi siihen, että kaikki miettisivät varsinaista päätoimeaan enemmän sivutoimena hoitamansa yrityksen strategioita.
Lue lisää>>


Pääministerin päiväunet 16.08.2010

Vaikka pääministeri on nainen, saa kai hänen tekemisiään ihmetellä? Olisi pelottavaa jos missä tahansa maassa pääministeri yrittää antaa poliisin ymmärtää, että hänen puolueensa jäsenten rikostutkinnat pitää suorittaa ripeästi. Se tarkoittaa sitä, että poliisi, pääministerin toivomuksesta, siirtäisi muiden puolueiden jäsenkirjalla varustettujen epäiltyjen tutkimuksia myöhemmäksi. Koskahan pääministerin mukaan poliisi sitten ehtisi tutkia rikoksia, joissa epäillyt eivät kuulu mihinkään puolueeseen? Sittenkö, kun kaikkien poliitikkojen rikosepäillyt on kiireellisesti hoidettu?
Lue lisää>>


Maataloustukiuskonto 09.08.2010

Kun yhdestä asiasta ei voi olla kahta totuutta, niin toisen on oltava väärässä. Riippumaton professori selvitti Tilastokeskuksen tilastoista sen, että maatalousyrittäjäkotitalouden käytettävissä oleva verojen jälkeinen mediaanitulo on noin 50 000 euroa vuodessa. Etujärjestöriippuvainen MTK:n johtaja esitti puolestaan väitteen, että maatilojen verotettava tulos on keskimäärin vain 17 300 euroa. Viidenkymmentuhannen euron nettotuloilla ja seitsemäntoistatuhannen verotettavilla tuloilla on sen verran eroa, että miehet taitavat puhua eri asioista.
Lue lisää>>


Aluepolitiikkauskonto 02.08.2010

Kun yksityisten omistama lentoyhtiö ilmoittaa, ettei sen kannata lentää jokaiseen Suomen tuppukylään, liikenneministeri Vehviläinen kutsuu kokoon kriisikokouksen. Kokouksen tavoitteena on keksiä keino, jolla voidaan maksattaa rintamailla asuvilla Kepun kannattajien tappiolliset lentomatkat. En näe mitään syytä, miksi helsinkiläisten veromaksajien pitäisi tukea savonlinnalaisten lentomatkoja. En myöskään ymmärrä, miksi helsinkiläisen yrittäjän pitäisi maksaa porilaisen kilpailijansa lentomatkat. Maksakoon itse.
Lue lisää>>


Pikavippi-Jyrki 26.07.2010

Kun muutama suomalainen yritys saa pari tilausta maailmalta, valtiovarainministeri ryhtyy puhumaan kansantalouden elpymisestä. Varmaan siksi, ettei kukaan huomaa, että budjetissa otetaan taas yli kahdeksan miljoonaa syömävelkaa. Katainen toimii yhtä vastuuntuntoisesti kuin pikkuhuppelissa oleva teinipoika öisen taksin takapenkillä. Kun rahat on loppu, hän tilaa kännykällä lisää pikavippifirmasta.
Lue lisää>>


Meille valehdellaan 19.07.2010

Kaikki kansanedustajat väittävät, ettei julkisen menojen tasapainottamiseksi tarvitse korottaa veroja eikä leikata menoja. Totuus on se, että joudumme tekemään raskaalla kädellä molemmat. Julkisen sektorin menot ovat 15 miljardia tuloja suuremmat. Jotta syntyy käsitys vajeen järkyttävyydestä, verrataan sitä johonkin. Lopettamalla samalla kerralla sekä sosiaali- ja terveysministeriö että opetusministeriö, budjetti saadaan tasapainoon. Niin käy myös, jos kaikkien kuntien kaikki työntekijät irtisanotaan. Jos lopetamme tuen maanviljelylle, velkaa pitäisi ottaa sen jälkeenkin vielä 13 miljardia. On siis selvää, että pelkästään leikkaamalla ei tasapainoa saavuteta.
Lue lisää>>


Työtä, perkele 12.07.2010

Meille tarjotaan kansantalouden pelastamiseksi poppakonstia, jonka kansanedustajat ovat nimenneet kasvuyritykseksi. Niitä kun perustetaan, niin onni koittaa. Vai koittaako?
Lue lisää>>


Isänmaa 2.0 05.07.2010

Meillä suomalaisilla on kyky puhaltaa yhteen hiileen, jos esiin nousee ulkomainen uhka. Kun sellaista ei ole näkyvissä, ryhdymme iloisesti riitelemään keskenämme. Hallituksen tulisikin tehdä äänestäjille selväksi, että tänä päivänä ulkomainen uhka on olemassa. Kun pääomamarkkinat ovat kansainvälistyneet, on siitä vääjäämätön seuraus se, että myös työmarkkinat kansainvälistyvät. Siksi isänmaata on puolustettava. Parhaiten se käy niin, että meistä jokainen pyrkii omalla panoksellaan parantamaan isänmaamme kilpailukykyä.
Lue lisää>>


Hyvinvointivaltio 2.0 28.06.2010

Kun niinkin yksinkertaisia asioita kuin tietokoneiden käyttöjärjestelmiä päivitetään vuosittain, mistä hallitus ammentaa sen uskon, ettei hyvinvointivaltiota tarvitse päivittää? Nyt vuotavassa hyvinvointivaltiossamme laitetaan paikkaa paikan päälle, ilman että mietitään, miksi järjestelmä vuotaa.
Lue lisää>>


”kiitotien päässä on taivaassa reikä” (Edu Kettunen: Lentäjän poika) 07.06.2010

Muutama asia lentämisessä ihmetyttää. Lentokoneita valmistavat yhtiöt kehittävät koko ajan nopeampia koneita. Luulisi moisen kehitystyön olevan tyyristä, varsinkin kun matkustajan kannalta halvempikin vaihtoehto on olemassa. Nimittäin, mitä nopeammaksi lentokoneet on saatu, sitä hitaammaksi on kehitetty lähtöselvitys. Lentokoneella paikasta toiseen siirtymiseen tarvitaan vuosi vuodelta enemmän aikaa, vaikka asian pitäisi olla päinvastoin. Jos omistaisin lentoyhtiön lentäisin hitaammilla koneilla ja sijoittaisin rahat lähtöselvityksen nopeuttamiseen. Matkustusaika lyhenisi.
Lue lisää>>


Miksi pääkaupunkiseudulla eläminen on kallista? 31.05.2010

Asunnot Helsingissä maksavat enemmän kuin Monacossa. Monacossa on kuitenkin neliökilometriä kohden enemmän miljonäärejä kuin Helsingissä, joten rikkaiden tulva ei asiaa selitä. Kun koko Suomen väestö mahtuisi asumaan omakotitaloihin Kehä III eteläpuolelle, niin tonttimaan puute ei voi asiaa selittää. Tonttimaasta on kuitenkin pulaa pääkaupunkiseudulla, koska sitä ylläpidetään keinotekoisesti. Pula voidaan poistaa vuodessa kaavoittamalla asunnoille riittävästi tontteja. Kaupungilla on mahdollisuus pakkolunastaa asuntorakentamisen tarvittava maa, joten nykyinen omistuskaan ei ole este. Pakkolunastus ei tarkoita yksityisen omaisuuden ryöstöä, sillä maasta maksetaan käypä hinta. Mutta sitten tuleekin mutta. Käypä hinta on nykyisen kaavan mukainen hinta, ei asuntorakentamiseen kaavoitetun maan hinta.
Lue lisää>>


Aivokuollut hallitus 24.05.2010

Saksassa, Englannissa ja Italiassa laitetaan julkisia menoja kuriin. Suomessa ei laiteta. Ei, vaikka velanotto on reippaampaa kuin noissa maissa. Mitä, jos mitään, liikkuu kansanedustajien päässä? Vallan pitäisi Suomessa kuulua kansan valitsemalle eduskunnalle. Kun hallitus on aivokuollut, miksi kansanedustajat eivät ota aloitetta? Jos mitään ei tehdä, neljässä vuodessa olemme samassa jamassa missä Kreikka on tänään. Priimusoppilas taitaa jäädä luokalle.
Lue lisää>>


Rottakoe nuorisolla 17.05.2010

Nisäkkäät oppivat käyttäytymään tavalla, josta saavat palkinnon. Ne oppivat myös välttämään käytöstä, josta seuraa rangaistus. Kannattaisi siis miettiä mistä palkitsemme ja mistä rankaisemme nuorisoamme. Opiskelijoille maksetaan opintorahaa kolmesataa euroa kuussa. Edellettykeksi on asetettu, että kuukaudessa on suoritettava 2,7 opintoviikkoa. Tähän mennessä ei huomautettavaa. Nuori oppii, että rahan eteen on opiskeltava.
Lue lisää>>


Piikki poikki 10.05.2010

Veronmaksajille on syntynyt käsitys, että pankeilla on lupa hölmöillä miten tahtovat ja laskun maksaa veronmaksaja. Käsitys ei ole vailla perusteita, mutta lienee syytä selventää asiaa. Ensin pitää määrittää mikä on pankki ja mikä on varjopankki, eli rahapeliyhtiö.
Lue lisää>>


Nuorison taakka 03.05.2010

Suomessa yritettiin sisäistä devalvaatiota 90-luvun laman tappamiseksi. Ei onnistunut. Tehtiin ulkoinen devalvaatio ja saatiin lama tapetuksi. Nykyisen laman tappamiseksi ei edes yritetä sisäistä devalvaatioita, vaikka pitäisi. Tosiasiat ovat ikäviä, josta varmaan johtuu etteivät tosiasiat vaikuta Suomessa harjoitettavaan talouspolitiikkaan. Vuonna 1990 Unionin maiden osuus maailman bruttokansantuotteesta oli 23 prosenttia. Ennusteiden mukaan se putoaa vuoteen 2030 mennessä 16 prosenttiin. Tuo pudotus tarkoittaa sitä, että elintasomme laskee muun Euroopan mukana. Se johtaa siihen, että julkisen sektorin tulot pienenevät. Julkinen sektori ei siis saisi velkaantua, velanhoitokykymme on tulevaisuudessa huonompi kuin tänään.
Lue lisää>>


Järkeä aluepolitiikkaan 26.04.2010

Suomessa tehdään aluepolitiikkaa pönäkällä paatoksella ja suurilla summilla. Jotta asia asettuisi suhteisiinsa todettakoon, että maailman väestöstä asuu Suomessa 0.06 prosenttia ja Euroopankin väestöstä vain 1 prosentti. Amerikkalaisten silmissä Suomi on Alabaman kokoinen ja koko maailman silmissä Pyhäjoen kunnan kokoinen. Mahtavat maailmalla nauraa, kun täällä roiskitaan aluepolitiikan nimissä vähiä rahoja ympäri maata siinä toivossa, että roiskimisella saataisiin aikaan jotain pysyvää.
Lue lisää>>


Risupaketti? 19.04.2010

Ministeri Pekkarisella ja minulla on yhtä tarkka käsitys siitä, kuinka paljon energiaa Suomessa kuluu vuonna 2020. Kummallakaan meistä ei nimittäin ole siitä aavistustakaan. Ero välillämme on siinä, että minä uskallan sen tunnustaa. Jotkut tosiasiat sen sijaan on molemmilla tiedossa. Niidenkin kohdalla ero on siinä, että minä uskallan ne tunnustaa.
Lue lisää>>


Median moraali? 12.04.2010

Toimittajien keskuudessa nostetaan nykyään sankareiksi toimittajia, jotka kertovat saaneensa käsiinsä rikostutkinnan esitutkintamateriaalia. Moinen ihailu on huolestuttavaa. Sekä oikeusvaltion, että toimittajien hartaasti vaaliman lähdesuojan kannalta.
Lue lisää>>


Moraalinen velka 05.04.2010

En ole ekonomisti. Siksi näen julkisen talouden eri valossa kuin ekonomistit. Toisaalta kannattaa myös pitää mielessä, että kaikki ekonomistit näkevät julkisen talouden eri valossa. Yksi haluaa ottaa lisää velkaa, toinen maksaa vanhat pois, kolmas korottaa arvonlisäveroa, neljäs laskea tuloveroja, viides poistaa perintöveron ja kuudes halajaa matalampaa yritysveroprosenttia. Ekonomistit ovat varmaan kuitenkin kanssani samaa mieltä siitä, että istuva eduskunta ja kunnanvaltuustot päättävät vuoden 2011 budjetista.
Lue lisää>>


Optiovalhe Natosta 22.03.2010

Me emme osaa keskustella asioista. Puhumme mieluummin muusta, kuin itse asiasta. Ikävää on, että tapaa noudattavat myös maamme poliittiset johtajat. Nato-keskustelussa emme keskustele siitä, mikä Nato on, miten se toimii, mitkä ovat sen tavoitteet ja arvomaailma, mitä haittaa meille on jos liitymme tai haittaako jos emme liity. Tosiasioiden sijasta poliittinen johtomme puhuu keksimästään Nato-optiosta.
Lue lisää>>


Moraali? 15.03.2010

Viisikymmentäluvulla kerrottiin vitsinä, että kun Helsingin Kaupungin hankintajohtajaksi palkatulta mieheltä kysyttiin mikä on palkkatoivomus, tämä vastasi ettei tarvitse maksaa mitään, kunhan annatte viran. Lupasi tulla toimeen viran antamilla etuisuuksilla. Nyt vitsi ei naurata, kun seuraa Espoon teknisestä toimesta vastaavan apulaiskaupunginjohtajan toimia.
Lue lisää>>


Älkää aliarvioko kansaa 08.03.2010

Kokemukseni mukaan kansa ei ole tyhmä. Jää kaksi vaihtoehtoa. Joko poliitikot pitävät kansaa tyhmänä tai ovat itse tyhmiä. Muuten ei voi ymmärtää keskustelua valtiontalouden tasapainottamisesta.
Lue lisää>>


Luovaa ajattelua 01.03.2010

Asioita voi tehdä toisinkin. Tässä muutama ehdotus. Jos valtio sijoittaisi jokaisen tänä vuonna syntyvän lapsen puolesta ensimmäisen vuoden lapsilisät indeksirahastoon, lapsen ei tarvitsi olla huolissaan eläkepommista. Ei, jos osakkeiden hintakehitys on tästä eteenpäin sama, mikä se on ollut keskimäärin viimeisen viidenkymmenen vuoden ajan. Olettaen, että eläkeikä lapsen kohdalla on 67 vuotta ja hän saa vasta tuolloin nostaa valtion hänen puolestaan sijoittaman summan, ensimmäisen elinvuoden lapsilisät olisivat kasvaneet yli 200 000 euroksi. Ei tietenkään mikään mahtisumma, mutta hieman rattoa silläkin saa eläkepäiviin.
Lue lisää>>


Kohtalonyhteys 22.02.2010

Yrityksillä ja yhteiskunnalla on kohtalonyhteys, vaikka yritykset eivät tunnu sitä ymmärtävän. Sen sijaan, että yritykset vaativat yritysveroprosentin alentamista, niiden pitäisi vaatia yhteiskunnan tuottamien palvelujen tehostamista. Siitä olisi niille isommin hyötyä. Jos yhteiskunta tuottaa palvelunsa tehottomasti, se heikentää suomalaisten yritysten kilpailukykyä. Mitä tehokkaammin yhteiskunta tuottaa palvelunsa, sitä kilpailukykyisempiä yrityksemme ovat.
Lue lisää>>


Ytimekästä faktaa 15.02.2010

Poliittinen keskustelu siitä, tarvitaanko nolla, yksi, kaksi vai kolme uutta ydinvoimalaa, voittaa television sketsiohjelmat. Mielipiteitä esitetään faktoina ja faktoja mielipiteinä. Jotta kukin voisi tykönään miettiä mitä mieltä on, tässä hieman faktaa.
Lue lisää>>


Matematiikka ei ole politiikkaa 08.02.2010

Pääministeri Vanhanen on joka toinen viikko sitä mieltä, ettei julkisen sektorin menoja tarvitse leikata ja joka toinen viikko sitä mieltä, että ilman leikkauksia ei selvitä. Ehkä hän ei osaa matematiikka? Matematiikka kertoo mitä pitäisi tehdä, jotta valtio välttyisi velanotolta. Pitäisi korottaa tulovero jokaisen kansalaisen kohdalla kaksinkertaiseksi, joka tarkoittaisi ylimmissä veroluokissa sadan prosentin veroa. Tai korottaa arvonlisävero kaksinkertaiseksi, joka tarkoittaisi 50 % veroa suomalaiselle työlle. Poliittisissa puheissa esiintynyt energiaverotuksen korottamien ei sekään ole ihan pikkujuttu, se pitäisi korottaa kuusinkertaiseksi, jolloin bensalitran maksaisi kymmenen euroa.
Lue lisää>>


Onnea matkaan, Nokia 01.02.2010

Nokian tulevaisuus näyttää valoisalta. Ainakin jos sitä katsoo markkinoiden kannalta. Kasvua näyttää olevan edessä jopa aikaisempaa tuhdimmin. Kun perehtyy siihen mitä verkkopuolella on tapahtumassa, kuva alkaa hahmottua. Kansainvälisten arvioiden mukaan 3G verkon käyttäjien lukumäärä nelinkertaistuu seuraavan neljän vuoden aikana. Verkkoja siis tarvitaan huimasti lisää. Ripeimmin käyttäjien määrä kasvaa Kiinassa, jossa kasvun arvioidaan tuona aikana olevan jopa kahdeksankertainen. Jos Nokian verkkobisnes pärjää kilpailussa markkinaosuutensa säilyttäen, kasvu tulee olemaan kovaa. Jos osaavat vielä vallata lisää markkinaosuutta, aina parempi.
Lue lisää>>


Samalle viivalle 25.01.2010

Kun kansalaisille on selvinnyt, ettei tästä allikosta nousta pitämällä päätä pensaassa, ovat poliitikot ryhtyneet ihmettelemään mistä saisivat lisää rahaa tuhlattavaksi. Kun eivät osaa edes turhia karsia, miettivät miten veroja pitäisi korottaa.
Lue lisää>>


Holtitonta menoa 18.01.2010

Onneksi olkoon suomalainen veronmaksaja, Sinun piikkiisi saa tehdä mitä tahansa. On kahdenlaisia ihmisiä, sellaisia jotka elävät käyttäen omaa rahaa ja sellaisia jotka käyttävät muiden ihmisten rahaa. Ei varmaan ole yllätys, että omaa rahaa käyttävät ovat tarkempia rahan kanssa.
Lue lisää>>


Vaikeneminen on kultaa 11.01.2010

Bertolt Brecht totesi että Suomi on maa, jossa vaietaan kahdella kielellä. Nyt maassa vaietaan myös kovalla palkalla. Kun se mistä palkkaa maksetaan menee pöpelikköön, vastuuhenkilö lopettaa vastaamisen.
Lue lisää>>


Hieman faktaa 04.01.2010

Tästä lamasta ei selvitä kuin koira veräjästä. Edessä on koko yhteiskuntaan kohdistuva rakennemuutos. Meillä ei ole enää varaa ylläpitää entisenlaista menoa. Yritysten ja julkisen sektorin on pystyttävä tuottamaan entiset tuotteet ja palvelut pienemmillä kustannuksilla.
Lue lisää>>


Laatua määrän sijaan 28.12.2009

Suomi on päättänyt nousta lamasta panostamalla massatuotteiden sijasta korkeaa osaamista vaativiin tuotteisiin. Loistava strategia! Ellei oteta huomioon sitä, että samaa lääkettä ovat päättäneet maistaa kaikki muutkin EU maat, Yhdysvallat, Intia ja Kiina.
Lue lisää>>


Nurmijärven Robin Hood 21.12.2009

Kun tuli kylmä, hölmöläiset leikkasivat peittoa jalkopäästä jatkaakseen sitä toisesta päästä. Ei paljon lämmittänyt. Paroni von Münchausen nosti itsensä ylös suonsilmäkkeestä vetämällä itseään tukastaan. Te pelastatte kansantalouden pidentämällä suomalaisten työuria viidellä vuodella. Satukirjojen tarinoita kaikki tyyni.
Lue lisää>>


Nurmijärven Robin Hood 07.12.2009

Pääministeri Vanhanen kannusti kepulaisia päättäjiä ehdottamalla rikkailta perittävää Robin Hood veroa. Jotta joukot olisivat innostuneet, hän sokeroi ehdotustaan heittämällä Talvisodan syttymisen 70-päivän aattona vielä mukaan sotakorvaukset. Tuntematta pääministerin kirjallista makua, epäilen ettei hän ole ehtinyt lukea John Finnemoren kirjaa Robin Hoodista. Tai jos on lukenut, ei ole ymmärtänyt.
Lue lisää>>


Kankkulan kaivo 30.11.2009

Kun rahaa ei ole loputtomasti, edes valtiolla, sen käytössä tulisi olla tarkkana ja pitää mielessä, että pienistä puroista syntyvät kaikki mereen virtaavat joet. Se, etteivät ministerit sitä ymmärrä, käy ilmi heidän lausunnoistaan. Ministeri Lehtomäki totesi, että Kööpenhaminan ilmastokokouksen lasku tulee olemaan kansalaista kohden vain parisataa euroa vuodessa. Ministeri Pekkarinen puolestaan lausui, että kannattamattomien tuulivoimaloiden tukeminen maksaa vain sen samaisen parisataa vuodessa per asukas. Valtioneuvostossa on heidän lisäkseen kahdeksantoista muuta ministeriä. Kun jokainen heistä antaa saman lausunnon, veronmaksajat joutuvat maksamaan turhuuksista neljätuhatta euroa vuodessa. Herrat ja rouvat ministerit, kaksisataakin euroa vuodessa on paljon. Ei ministeripalkoilla, mutta kansaneläkkeellä kituuttaville kyllä.
Lue lisää>>


Raukat menköön merten taa… 23.11.2009

Yksityisten henkilöiden pääomatulojen alhaista veroprosenttia puolustetaan kiivaasti väitteellä, että pääoma karkaa maasta jos prosenttia nostetaan. Väite ei pidä paikkaansa. Henkilöä verotetaan aina siinä maassa jossa hän asuu, riippumatta siitä missä hänelle syntyy pääomatuloja. Vain muuttamalla pois Suomesta voi välttyä Suomen verotukselta.
Lue lisää>>


Anteeksi, ei ollut tarkoitus 16.11.2009

Kun viime talvena kirjoitin kirjaani Putkimies Pietarista, tavoitteena oli iloinen satiiri poliitikkojen energiapoliittisesta säheltämisestä. Keksin talven pimeinä iltoina mitä mielikuvituksellisimpia tapoja, joilla voitaisiin lappaa energiapolitiikan varjolla etuisuuksia äänestäjille. En todellakaan tarkoittanut sitä yhdenkään puolueen energiapoliittiseksi ohjelmaksi.
Lue lisää>>


Jonkun on käytävä töissä 09.11.2009

Liikenne on elinkeinoelämälle suonisto, jossa veri kulkee. Päättäjien luulisi kaikin voimin huolehtivan suoniston kunnosta. Ainakin tänä aikana, kun työpaikat ovat kiven alla. Mutta ei, tavoitteena näyttää olevan veritulpan aiheuttaminen elinkeinoelämälle. Käsittämätöntä! Ehkä muutama tosiasia auttaa päättäjiä hahmottamaan kokonaiskuvaa.
Lue lisää>>


Tavoitteetonta toimintaa 02.11.2009

Isoilla firmoilla on strategia. Sen ne pilkkovat pilkotaan pitkän ajan tavoitteiksi. Jotka jalostetaan lyhyen ajan toimintasuunnitelmiksi. Jäykkyysaste muuttamisessa kulkee samaa rataa. Strategiaa muutetaan harvoin, mutta toimintasuunnitelmat muuttuvat jatkuvasti tilanteiden mukaan.
Lue lisää>>


Huutolaispojan huudot 26.10.2009

Valtionvarainministeri on sitä mieltä, ettei valtiontalouden velkaantuminen vielä ole ongelma. Nippu ekonomisteja selittää, ettei julkisen sektorin tarvitse koskaan maksaa velkojaan takaisin. Oppositio vaatii lisää rahaa käytettäväksi mihin milloinkin. Kukaan ei halua tunnustaa, että velkaantuminen on ongelma. Ei, koska silloin jouduttaisiin tunnustamaan että elämme yli varojemme.
Lue lisää>>


Kansallinen kasvustrategia 19.10.2009

Suomi on hyvä maa asua. Asiat ovat meillä enimmiltä osin kunnossa. Taaksepäin katsottaessa voidaan oikeutetusti todeta että olemme onnistuneet. Nyt pitää varmistaa se, että edessämme on myös kohtuullinen tulevaisuus. Olisi ikävä jättää lapsillemme perinnöksi vain loistava menneisyys.
Lue lisää>>


Maurin risusavotta 12.10.2009

Erilaiset eturyhmät pyrkivät hanakasti esittämään väitteittensä tueksi ”tutkimuksia”. Tarkemmin tarkasteltuina osa ”tutkimuksista” paljastuu vain teettäjän toiveiden mukaisesti muotoilluiksi tilauslausunnoiksi. Siihen tulokseen on pakko tulla, koska viime viikolla vihreät esittivät ”tutkimuksiin” nojautuen, ettei maahan tarvita yhtään uutta ydinvoimalaa. Kepu esitti ministerin arvovaltaisella suulla ”tutkimuksien” perusteella, että maahan tarvitaan vain yksi uusi ydinvoimala. Kokoomuskin yhtyi lausuntojen antajiin, kertoen ”tutkimuksiin” nojautuen sen olevan selvää, että maahan tarvitaan kolme uutta ydinvoimalaa.
Lue lisää>>


Entä jos? 05.10.2009

Monet asiantuntijat spekuloivat, koska, millä vauhdilla ja minkä muotoisena käyränä kansainvälinen talous kääntyy nousuun. Kansanedustajatkin kinastelevat siitä, otetaanko velkaa ensi vuodelle liikaa, tarpeeksi vai liian vähän. Se velka kuulemma maksetaan takaisin kun kansantalous taas alkaa porskuttaa. Mutta jos ei alakaan muutamaan vuoteen? Toisenlaiseenkin maailmankuvaan olisi hyvä varustautua.
Lue lisää>>


Lillukanvarsista savottaan 28.09.2009

Vaalirahakohu tuntuu olevan medialle yllätys. Ei olisi pitänyt olla. Kansanedustajat elävät verovaroin kokopäivähoidossa Arkadianmäellä. Ison palkkansa lisäksi he ottavat verottomia päivärahoja, ilmaisia taksimatkoja ja vapaat lennot ympäri Suomea. Ahneimmat tunkevat itsensä kaikkiin mahdollisiin julkisen sektorin yritysten hallituksiin ja hallintoneuvostoihin. Ihmekö sitten on, ettei moista elämää viettävä viitsi maksaa edes vaalimainontaansa.
Lue lisää>>


Sähköautolla mummolaan 21.09.2009

Energiapoliittinen keskustelu Suomessa on valtavan monipuolista. Keskustelua ei käydä pelkästään energiasta vaan mukaan sotketaan aluepolitiikkaa, elinkeinopolitiikkaa, maailmanparannusta, pilvilinnoja ja toiveita päästä seuraavallakin kerralla eduskuntaan. Siksi on paikallaan tuoda esiin muutama tosiasia, joiden en kuitenkaan usko vaikuttavan käytävään keskusteluun. Tosiasiat eivät yleensä viehätä ketään.
Lue lisää>>


Trapetsitaiteilua 14.09.2009

Julkisen sektorin talouden tasapainottaminen on mielenkiintoista puuhaa, jota on ilo seurata. Kukaan ei suostu verojen korotukseen omalta kohdaltaan, ei hyödyntämiensä verovähennysten poistamiseen, tai sellaisten julkisen sektorin palveluiden vähentämiseen joita itse käyttää. Gallupeissa tosin enemmistö aina suostuu veronkorotuksiin, kunhan korotukset kohdistuvat muihin.
Lue lisää>>


Pikkurikkaiden paratiisi 07.09.2009

Suomi-kuvaa ollaan komiteavoimin kirkastamassa Jorma Ollilan johdolla. Vielä ei ole selvillä miten kuva kirkastuu, joten ehdotuksia varmaan otetaan komiteassa vastaan. Siksi rohkenen esittää pohdittavaksi, voitaisiinko Suomi-kuva ja positiivinen maahanmuutto yhdistää.
Lue lisää>>


Kansalaisten yhteiskuntavastuu 31.08.2009

Kun koko maailma muuttuu, asiat eivät voi pysyä ennallaan. Ei edes niin sanottu eurooppalainen hyvinvointivaltio. Kun teollisuuden rakenteita maassamme runnotaan rytisten uuteen kuosiin, mikä antaa poliitikoille harhaisen tunteen siitä, ettei yhteiskunnan rakenteissa ole odotettavissa samanlaista ryskettä?
Lue lisää>>


Leipää ja sirkushuveja 24.08.2009

Keskustelu ruoan arvonlisäveron alentamisesta on mennyt sivuraiteille. Alkuperäinen ajatus kun taisi oli hyvää tarkoittava. Päätöstä tehtäessä valtion tulot olivat suuremmat kuin menot ja alentamisella piti pienentää elinkustannuksia ja helpottaa pienituloisten elämää. Nyt alennus halutaan myös ravintoloille, vaikka käsitykseni mukaan pienituloisilla ei ole kovinkaan usein mahdollisuuksia ravintolailtoihin.
Lue lisää>>


Pitempi sihti 17.08.2009

Meneillään olevan laman pohja näyttää tulevan vastaan, mutta uudesta nousukaudesta ei vielä kannata puhua. Maamme teollisen rakenteen johdosta nousu osuu Suomeen myöhemmin kuin muualle. Vasta kun maailmalla tarvitaan uutta tuotantokapasiteettia, alkaa tilauksia virrata vientiteollisuutemme yrityksille.
Lue lisää>>


Toivottomat talkoot 10.08.2009

Valtiovarainministeri Katainen on Kokoomuksen puheenjohtaja. Viime vaaleissa puolue marssi Toivotalkoiden tahdissa. Siitä ei pahaa sanaa, mutta valtiovarainministerin roolissa ei kannata uskoa mainostoimiston iskulauseita. Kansantalous ei mainostoimiston iskulausein toimi.
Lue lisää>>


Oppositiolle ohjelmaa 03.08.2009

Kun hallitus kertoo budjettiesitystä esitellessään ettei verotus kiristy, se puhuu muunneltua totuutta. Kansanomaisemmin ilmaistuna, se valehtelee. Budjettiesityksestä käy ilmi, että valtion menojen kattamiseksi otetaan 13 miljardia uutta velkaa. Sen velan maksavat aikanaan takaisin veronmaksajat, eli kyllä verotus kiristyy ja kiristyy roimasti. Jotta velan määrä ja sen tulevaisuudessa aiheuttamien veronkorotusten suuruus asettuu raamiinsa, kerrottakoon että velalla maksetaan ensi vuonna valtion menoista joka viides euro. Jotta velkaa ei tarvitsisi ottaa, pitäisi jokaisen verovelvollisen maksaa viidenneksen enemmän veroja. Että se niistä puheista, ettei verotusta kiristetä.
Lue lisää>>


Kiinailmiö 2.0 27.07.2009

Joku minua viisaampi on sanonut että jos haluamme pitää kaiken ennallaan, pitää kaiken muuttua. Menneen haikaileminen on yhtä pelottavaa kuin uuteen opettelu. Kautta vuosisatojen maailmankauppa on perustunut siihen, että runsaita resursseja on kaupattu sinne missä on ollut ostovoimaa, mutta vähäisemmin resursseja. Luonnonvaroja on kaivettu maasta syrjäisiltä seuduilta kuskattavaksi rintamaille. Työvaltaisia tuotantoa on tuotettu siellä, missä on ollut rajoittamattomasti halpaa työvoimaa saatavilla, ja halvalla valmistetut tuotteet on rahdattu rahakkaampien ostettavaksi.
Lue lisää>>


Vähemmistöjen etujärjestöt 20.07.2009

Hallitus tekee politiikkaansa erilaisten etujärjestöjen painostuksen alaisena. Vuoron perään etujärjestöt saattavat julkisuuteen vaatimuksiaan joiden yhteinen nimittäjä on se, että vaatimus saada ryhmälle ylimääräisiä taloudellisia etuja puetaan johonkin ylevämpään kaapuun. Pelkästään sanan etujärjestö, pitäisi varoittaa julkista sanaa ja poliitikkoja siitä, että kyseessä on pienryhmä, joka yrittää saavuttaa itselleen etuisuuksia enemmistön kustannuksella.
Lue lisää>>


Joe on syytön 13.07.2009

Maailmanlaajuinen lama johtuu joko siitä, että Idaholainen autonasentaja Joe Smith ei maksanut pankin hänelle myöntämän subrime lainan korkoja, tai sitten siitä että öljyn tynnyrihinta nousi 2000 luvun alun 22 dollarista 137 dollariin. Kun lama on maailmanlaajuinen, eli se iski sinnekin missä ihmiset edelleen maksoivat asuntolainansa, olen valmis syyttämään lamasta Joen maksuhaluttomuuden sijasta öljyn hintaa.
Lue lisää>>


Yhden suhde kolmeen 29.06.2009

Ministeri Pekkarinen on yksi Suomen taitavimmista poliitikoista. Kunhan poliitikkona toimiminen määritellään ammatiksi, jossa tavoitteena on vain ja yksinomaan ajaa oman taustaryhmänsä etuja. Se, että Pekkarinen pystyy huolehtimaan muita paremmin taustaryhmänsä eduista verovaroin ei tee Pekkarisesta huonoa poliitikkoa, mutta tekee niistä poliitikoista huonoja, jotka eivät saa Pekkarista aisoihin. Isänmaan kannalta Pekkarinen ei välttämättä ole hyvä poliitikko.
Lue lisää>>


Taivaallisen tietämätöntä touhua 22.06.2009

Kuten lukijoille on varmaan vuosien mittaan käynyt selville, en ymmärrä politiikasta tuon taivaallista. Siksi jaksan väsymättä ihmetellä poliittista johtajuutta. Tarkemmin sanoen sen puutetta. Varsinkin kun vertaan poliittisille johtajille asetettuja vaatimuksia niihin, joita yksityisellä sektorilla johtajille asetetaan.
Lue lisää>>


Kaksi kolmesta 15.06.2009

Kaksi entistä valtiovarainministeriä on eri mieltä nykyisen kanssa. Nykyinen olettaa nousukauden kuittaavan valtion velat ilman veronkorotuksia. Niinistö syyttää Kataista siitä, että hän salaa laman syvyyden, eikä uskalla ehdottaa tarpeellisia leikkauksia. Liikanen ilmoittaa, että verotus nousee seuraavan hallituksen aikana viidellä prosentilla. Oikeassa taitavat olla entiset, kun heidän mielipiteensä pannaan yhteen. Julkisia menoja on leikattava ja verotusta kiristettävä.
Lue lisää>>


Oppikirjamateriaalia 08.06.2009

Tasaisin väliajoin, oli sitten nousu- tai laskukausi, Etelärannan vaatii, että yritysten maksamia veroja on alennettava. Perusteluna sieltä esitetään tekopyhästi väite, että yritysverotuksen taso vaikuttaa pienten ja keskisuurten yritysten kykyyn työllistää. Mahtaneeko tuo väite pitää paikkansa?
Lue lisää>>


Heikompaan suuntaan 01.06.2009

Vuosi sitten ministeri Katainen ihmetteli, vaikuttaako finanssimaailman kriisi reaalitalouteen? Arvelin silloin että saattaa vaikuttaa, kun firmojen taseista katosi 40 000 miljardia dollaria. Nyt ihmettelen vuorostani, mahtaako reaalimaailman kriisi vaikuttaa suomalaiseen politiikkaan? Ja arvelen, että tokkopa vaikuttaa. Politiikkaa tehdään edelleen ikään kuin Suomella ei olisi edessään historiallista rakennemuutosta.
Lue lisää>>


Kyllä se loppuu 25.05.2009

Joskus kuulee väitettävän, ettei jonkun rikastuminen ole muilta pois. Väite vaatii tarkemman tarkastelun. Niin kauan kun maailmantalous kasvoi, väite piti paikkaansa. Nyt kun siirrytään nollakasvun aikaan, väite ei pidä paikkaansa. Nollakasvun aikana jonkun rikastuminen on muilta pois. Kuin Kiina rikastuu, teollistuneet valtiot köyhtyvät.
Lue lisää>>


Kuka päättää veroistamme? 18.05.2009

Kansalaisille on käynyt selväksi, että nykyinen hallitus ei halua korottaa veroja, vaan aikoo ottaa velkaa ja maksattaa velan korkoineen raskaimpina veroina vasta ensi vaalikaudella, uuden hallituksen päätöksillä. Miksi oppositio ei vaadi veronkorotuksia jo nyt, johtuu varmaan siitä että se toivoo ensi vaalikaudellakin olevansa oppositiossa.
Lue lisää>>


Takapeilin tarinoita 11.05.2009

Joskus näkee taaksepäin katsomalla myös eteensä. Tai ainakin ymmärtää sen, miten tähän on tultu. Historiaan tutkimalla voi jopa ryhtyä epäilemään sellaistakin, ettei maailma jatka matkaansa entiseen malliin. Viimeisten parinsadan vuoden aikana kuningaskuntia on kaatunut, tasavaltoja syntynyt, kommunismia on kokeiltu ja Englanti menettänyt asemansa maailmantalouden keskipisteenä. Historia ei todellakaan vahvista uskoa siihen, että edessä olisivat sen paremmin ennustettavat ajat.
Lue lisää>>


Niin metsä vastaa 04.05.2009

Sotra-Enson toimitusjohtaja Jouko Karvinen vaati kansallista hätäohjelmaa metsäteollisuuden pelastamiseksi. Pääministeri Vanhanen vastasi oitis blogissaan että apua on tulossa, mutta metsäteollisuus ei Suomessa voi nojata ”vain perinteiseen vapaaseen markkinatalouteen”. Minua pelottaa. Pelottaa se, ettei miljoonapalkalla töitä puskeva mies usko saavansa yhtiötään enää ikinä kannattavaksi ja se että pääministeri lupailee valtion sekaantuvan veronmaksajilta kupatuilla rahoilla toimialaan, jossa pelataan kansainvälisten markkinoiden säännöillä.
Lue lisää>>


Valtiovarainministeri Münchhausen 27.04.2009

Tuo kuuluisa paroni pelastautui suosta vetämällä itsensä ylös omasta tukastaan. Samalla tavalla aikoo valtiovarainministerimme pelastaa Suomen kansantalouden. Katainen on ilmoittanut, ettei veronkorotuksia tehdä. Samalla hän kuitenkin ilmoittaa, että valtio ottaa 60 miljardia velkaa. Kun valtion velka on siirrettyä verotusta, olisiko rehellisempää sanoa, että ajatuksena on korottaa veroja vasta vaalien jälkeen?
Lue lisää>>


Kenen syy? 20.04.2009

Markkinataloutta ollaan hautaamassa joukolla. Se on kuulemma syyllinen nykyiseen lamaan. Ongelma on kuitenkin se, ettei ole haudattavaa. Amerikassa noudatettu markkinatalous kun on kovin erilaista kuin Kiinassa, Intiassa tai Suomessa noudatettu. Kun Suomessa puolet bruttokansantuotteesta kierrätetään julkisen sektorin kautta, niin holtittoman vapaaksi markkinataloudeksi Suomea tuskin voi kutsua.
Lue lisää>>


Optiosatu. 13.04.2009

Olipa kerran perhe, joka omisti kivitalon Helsingin keskustassa. Perhe päätti runsaat kymmenen vuotta sitten kohdella kerrostaloaan kuin pörssiyhtiötä ja palkkasi isännöitsijän hoitamaan taloyhtiötä.
Lue lisää>>


Pannaan piste Fortum kohinalle 06.04.2009

Jokakeväinen Fortum kohu päättyi tällä kertaa siihen että toimitusjohtaja otti nokkiinsa, haukkui omistajat ja ilmoitti että kiitti nyt riitti. Hallituksen puheenjohtaja ymmärsi ministeri Häkämiehen venäläisen vihjeen ja ilmoitti ettei ole käytettävissä. Hallintoneuvoston puheenjohtaja ei eronnut, mutta ilmoitti ettei hallintoneuvostolla ole vähäisintään virkaa eikä pienintäkään päätösvaltaa. Mutta muuttuiko mikään?
Lue lisää>>


Joku syö pöydässäsi 30.03.2009

Jokaisen on syötävä. Se taitaa sitten ollakin ainoa asia, josta elintarvikepolitiikassa ollaan samaa mieltä. Viime vuonna ruoan hinta nousi ja tänä vuonna se on jatkanut nousuaan, tosin vain Suomessa. Muissa Unionin maissa maailmanmarkkinahintojen lasku on siirtynyt kuluttajahintoihin.
Lue lisää>>


Köyhän etu on Suomen etu 23.03.2009

Suomessa harjoitettu talouspolitiikka on Amerikan apinointia. Kun ison veden takana on hyvätuloisia hyysätty, samaan on sorruttu täällä. Kun julkisen sektorin toimintoja on lännen ihmemaassa yksityistetty, niin kiireen vilkkaan on meilläkin seurattu perässä. Mutta onko kukaan ekonomisteistämme seurannut, mitä Amerikassa on tapahtunut?
Lue lisää>>


Taskulaskin hukassa? 16.03.2009

Tuntuu siltä, että hallitus on hukannut taskulaskimensa. Miljoonat ja miljardit pyörivät sellaista vauhtia, ettei perässä tahdo pysyä. Jotta luvut suhtautuisivat johonkin, yritän kansantajuistaa niitä.
Lue lisää>>


Säästäkää minkä pystytte 09.03.2009

On ikävää ennustaa huonoa, mutta on pakko. Kansantalous ei kaavailuilla elvytystoimilla elvy, se vajoaa syvemmälle suohon. Suunnitellut toimenpiteet ovat väärän suuntaisia, koska ne edellyttävät nousukautta muutaman vuoden kuluttua. Sellaista ei ole Suomella näköpiirissä.
Lue lisää>>


Lex Jutta 02.03.2009

Minulle sattuu usein niin. että suusta tulee puhetta vaikka ajatus on katkennut. Samoin taisi käydä puheenjohtaja Jutta Urpilaiselle, kun hän antoi haastattelun Savon Sanomiin. Kun siellä päin puhuttaessa vastuu jää kuulijalle, niin otan vastuun vastaan ja selvennän lausuntoa. Urpilainen vaati haastattelussa että säädetään laki, joka estää lääkäriä antamasta terveydenhoitopalveluja sekä julkisen puolen, että yksityisen puolen leivissä.
Lue lisää>>


Todella akateemista vapautta 23.02.2009

Kymmenkunta opiskelijaa Helsingin yliopiston 30 000 opiskelijasta osoitti mieltään Yliopistolain uudistamista vastaan. Vaarassa oli kuulemma akateeminen vapaus. Ilmeisesti 99.9 prosenttia opiskelijoista ei kuitenkaan ole yliopistossa kokemassa akateemista vapautta, vaan he ovat siellä valmistuakseen maistereiksi.
Lue lisää>>


Tanssit Titanicilla 16.02.2009

Poliittinen keskustelu taantuman torjumisesta, muistuttaa menoa Titanicin salongeissa. Samppanjaa tilataan, vaikka jäävuori on tulossa kohti. Oppositio vaatii ronskimpia summia vaikka hallitus jo roiskii käsittämättömiä määriä sinne sun tänne. Kukaan ei tunnu ymmärtävän mistä on kysymys.
Lue lisää>>


Nurmijärven nummisuutari 09.02.2009

Kun suomalainen poliitikko puhuu maailman asioista, hän uskoo maailman olevan hänen mielipiteistään kiinnostunut. Kun meitä ei kuitenkaan ole kuin promillen verran tämän pallon asukkaista, sellainenkin tulkinta voi olla mahdollinen, että meihin kiinnitetään promillen verran huomiota globaalissa informaatiovirrassa. Realismia lisää myös se jos muistaa että maapallo edelleen pyörii napojensa, eikä Nurmijärven ympäri.
Lue lisää>>


Rinnakkaiset vesijohdot 02.02.2009

Euroopan Unioni julkisti viime viikolla maakohtaiset tukensa laajakaistahankkeille. Pääministeri Vanhanen iloitsi maaseudun puolesta ja ministeri Suvi Linden ilmoitti, että Suomen suunnitelmat ovat ”tekemistä vaille valmiit”. Mielestäni ministerin suunnitelmat eivät ole likimainkaan valmiit.
Lue lisää>>


Kivaa muiden rahoilla 26.01.2009

Miltei jokainen kunnanjohtaja on ilmoittanut verotulojen pienenevän. Joka sinänsä ei ole yllätys kasvavan työttömyyden ja yritysten heikkenevien tuloksen maailmassa. Yllätys on sen sijaan se, että kunnanjohtajat ilmoittavat peruspalveluiden, lasten päivähoidon, vanhustenhuollon tai perusterveydenhoidon olevan vaarassa. Kun kunnalla ei muuta tehtävää ole, kuin lakisääteisistä palveluista huolehtiminen, puheet ovat edesvastuuttomia.
Lue lisää>>


Sydämentykytystä 19.01.2009

Politiikassa on menossa Hullut Päivät. Hulluuden mestaruudesta kilpaillaan sillä, kuka ehdottaa suurinta summaa laman torjuntaan. Kun velalla tehdyt toimet ovat vain siirrettyä verotusta, äänestäjien pitäisi ymmärtää, että poliitikot kilpailevat siitä, kuka ehdottaa suurimpia veronkorotuksia tuleville vuosille.
Lue lisää>>


Perusasioita 12.01.2009

Laman torjuntaan tarjotaan Suomessa erilaisia hokkus pokkus lääkkeitä. Poppatohtorit eivät tunnu ymmärtävän, mistä lama johtuu. Syyllinen ei ole Yhdysvaltain subprime luottokupla, vaikka useat niin uskovat. Syy on se, että investointipankit loivat olemattoman rahan markkinat ohi keskuspankkien. Kun ”rahaa” syntyi tyhjästä, se piti johonkin sijoittaa. Olematon raha nosti osakkeiden ja asuntojen hintoja ja lisäsi kulutuskysyntää yli kuluttajien kulutuskyvyn. ”Vapaa” markkinatalous johti myös siihen, että tuloerot kasvoivat, joskaan eivät ennennäkemättömiin mittoihin, sillä feodaaliyhteiskunnissa ne olivat vielä suuremmat.
Lue lisää>>


Teoriassa hyviä ihmisiä 05.01.2009

Julkisen sanan edustajien kannattaisi pitää mielessä sananlasku: ”Sitä saa mitä tilaa”. Ainakin silloin, kun ne julkistavat teettämiään gallupeja. Useinhan gallupeissa kysymys on samalla vastaus. Kuten YLE:n vuodenvaihteessa teettämässä gallupissa, jonka tuloksia sen uutistoimitus toitotti meille totuutena vuorokausitolkulla. Reippaat Yleisradion toimittajat toistivat innoissaan, että yli puolet suomalaisista voisivat luopua veronkevennyksistä. Toimittajilta jäi kertomatta, että samassa tutkimuksessa kahdeksankymmentä prosenttia vastaajista ilmoitti, etteivät he ole valmiita luopumaan palkankorotuksista.
Lue lisää>>


Suo siellä 29.12.2008

Kaikki haluavat torjua tulevaa lamaa. Kuka milläkin keinoin ja motiivein. Yhteistä torjuntaehdotuksille on se, että joku toinen kuin ehdotuksen esittäjä on niissä maksumiehenä. Yksinkertaisinta lamantorjuntaa on työttömyyden kasvun minimoiminen. Mitä vähemmän työttömiä, sitä vähemmän työttömyyskorvauksia veronmaksajien pussista. Mitä useampi ihminen töissä, sitä enemmän on kulutusvoimaa kasantaloudessa.
Lue lisää>>


Valtiokapitalismia 22.12.2008

Kun vapaa markkinatalous muuttui vapaaksi pudotukseksi ryhtyivät markkinat huutamaan veronmaksajia apuun. Varainsiirtoa veronmaksajilta yrityksille ei kukaan kehtaa kutsua kuppaamiseksi, joka olisi oikea termi, vaan sitä kutsutaan häveliäisyyssyistä elvytykseksi. Varmuuden vuoksi tehtäköön selväksi, ettei elvyttäjänä toimi hallitus tai oppositio, vaan elvyttäjinä toimivat veronmaksajat.
Lue lisää>>


Artisti maksaa 15.12.2008

Kummeleilla oli vuosia sitten sketsi muusikosta, joka teki sopimuksen levy-yhtiön kanssa. Jokaisessa kohdassa, jossa kuluja syntyi luki: ”Artisti maksaa”. Sivistyssanoja osaamaton taiteilija ryhtyi sopimuksen jälkeen viettämään mukavaa elämää. Rahanmenolla ei ollut väliä, koska kaikki laskut maksoi artisti. Samalla tavalla moni uskoo ettei rahanmenolla ole väliä, jos valtio maksaa.
Lue lisää>>


Ahneet liituraidat 08.12.2008

Etelärannasta kuuluu taas kitinää ja voihketta. Suomessa kuulemma verotetaan yrityksiä liikaa. Kaikki on suhteellista, niin että voihan joku kai niinkin ajatella. Tosiasia kuitenkin on se, että Suomen yritysverokanta on melko tarkkaan eurooppalaista keskitasoa. Islannissa on Pohjoismaiden alhaisin yritysverokanta, vaan paljonko se on heitä auttanut? Mallimaaksi Islantia ei kai edes Eteläranta kehtaa tänään esittää?
Lue lisää>>


Vaalitaan lypsävää lehmää 01.12.2008

Kansantalouden kehityksen ennustaminen ei ole pelkää taulukkolaskentaa, vaikka valtiovarainministeriön satraapit niin meille uskottelevat. Nousuihin ja laskuihin vaikuttavat myös inhimilliset tekijät. Lama iskee kansantalouteen riippumatta tosiasioista, silloin kun se iskee ihmisten mieliin. Inhimilliseen elämään kuluu vaarojen liioittelu samassa mitassa kuin mahdollisuuksien yliarviointi.
Lue lisää>>


Meitä on moneksi 24.11.2008

Muu Suomi ei ole Helsinkiä. Kummallista ettei sitä ole huomattu eduskunnassa, vaikka kahdestasadasta kansanedustajasta vain kaksikymmentäyksi valitaan Helsingin vaalipiiristä. Johtunee varmaan siitä, että eduskuntatalon ikkunoista näkyy Helsingin keskusta ja illat kuluvat työpaikan nurkan takana Manalassa tai Storyvillessä.
Lue lisää>>


Toiset keinot 17.11.2008

Hallituksen ennusteet työttömien määrästä ensi vuonna tuntuvat optimistisilta. Johtunee siitä, ettei totuutta uskalleta kertoa. Joka puolestaan saattaa johtua siitä, ettei hallituksella ole mielessä yhtään järkevää toimenpidettä työttömyyden torjumiseksi. Nykyinen työministeri puhuu edeltäjiensä tapaan koulutuksesta, valtiovarainministeri kehuu prosentin veroalennuksien ostovoimaa lisäävää vaikutusta ja elinkeinoministeri ilmastonmuutoksesta, tuulivoimaloista ja pelleteistä. Mahtaa lohduttaa lomautettuja ja irtisanottuja moiset puheet.
Lue lisää>>


Oikeus ja myös kohtuus 10.11.2008

Verotuksen tarkoitus on kerätä yhteiskunnalle rahat, jotka se tarvitsee suoriutuakseen velvoitteista, joita olemme yhteisesti sille asettaneet. Muuta tarkoitusta verotuksella ei voi, eikä saa olla.
Lue lisää>>


Mosaiikkiyhteiskunta 03.11.2008

Poliitikoilta on jäänyt huomaamatta, että yhteiskunta on muuttunut. Äänestäjien koulutustaso on noussut, internet antaa mahdollisuuden hankkia tietoa asioista, keskustelupastoilta löytää argumenteilleen hengenheimolaisia ja vastarannan kiiskiä. Yhtä kaikki, äänestäjillä on yhä useammasta asiasta mielestään perusteltu kanta.
Lue lisää>>


Koko vai kyky? 27.10.2008

Kunnallisvaalien kolkuttaessa ovelle ehdokkailla tuntuu olevan vain yksi ratkaisu puolueesta tai ongelmasta riippumatta. Tarvitaan lisää rahaa. Mistä lisää rahaa otetaan, sitä he eivät kerro. Eivät, koska se otetaan niiltä, jotka heitä äänestävät. Kukaan ei esitä, että paremmalla tavalla toimien, kunnissa saataisiin nykyisellä rahalla parempia ja kattavampia palveluja.
Lue lisää>>


Ei vielä huokaista 20.10.2008

Viime viikolla tehdyillä päätöksillä rahamarkkinat saatiin hetkeksi rauhoittumaan. Se on kuitenkin laiha lohtu, sillä reaalitalouden ongelmat ovat vasta edessä. Kun maailmasta hävisi vajaassa vuodessa tuhansien miljardien eurojen arvosta vakuusmassaa, niin ahdinkoahan se aiheuttaa yrittäjille sekä kuluttajille.
Lue lisää>>


Jaetaan uusiksi 13.10.2008

Vanha sanonta siitä, että kun veri virtaa Wall Streetillä käteisen haltijat ovat kuninkaita, pitää paikkansa paremmin kuin koskaan aikaisemmin. Käynnissä toisen maailmansodan jälkeisen aja suurin omistuksien uudelleenjako. Aikaisemmista verilöylyistä poiketen käteistä on roppakaupalla aivan uusissa paikoissa. Niinpä omistukset siirtyvät teollistuneista maista muualle. Maailman rikkain mies asuu Meksikossa, Kiinan valtiolla on rutkat valuuttavarannot, venäläisillä oligarkeilla on rivakasti ruplia, arabimaissa öljytaaloja on tileillä suunnattomat summat. Niinpä tulevat uudet omistajat eivät taida puhua äidinkielenään englantia.
Lue lisää>>


Voimme valita 06.10.2008

Maailma ei ole niin yksinkertainen, että pitäisi valita markkinatalouden tai sosialismin välillä. Nykyään kukin maa voi valita sen markkinatalousmallin, jota se haluaa noudattaa. Niitä on neljä erilaista perusmallia, valtiojohtoinen, oligarkkivetoinen, suuryritysvetoinen ja yrittäjävetoinen. Yleisimmin maat ovat valinneet kahden vaihtoehdon sekamallin.
Lue lisää>>


Miljardin viive 29.09.2008

Eduskunnan tehtävä on huolehtia siitä, että maamme on energiaomavarainen. Tällä hetkellä emme sitä ole, me tuomme huippukuormituksen aikana liki viidesosan tarivtsemastamme sähköstä ulkomailta. Jos omavaraisuutta halutaan nostaa rakentamalla lisää ydinvoimaloita, päätöstä ei saa pitkittää vaan se pitää tehdä nyt. Jokainen vuosi ja jopa kuukausi, jolla päätöstä vetkutetaan, nostaa voimalan hintaa. Joka puolestaan nostaa sähkön hintaa meille kuluttajille.
Lue lisää>>


Saanen olla eri mieltä? 22.09.2008

Seuratessani hallituksen puheita mietin hetken, kumpaa minun kannattaisi uskoa, valtiovarainministeri Kataista vai itseäni. Päädyin itseeni. Valtionvarainministerin mielestä lama ei iske Suomeen, omasta mielestäni iskee ja lujasti.
Lue lisää>>


Ketä kiinnostaa? 15.09.2008

Poliitikot väittävät, ettei politiikka kiinnosta äänestäjiä. Ei pidä paikkaansa, kyllä kiinnostaa. Ei tosin kaikkia, mutta takuuvarmasti niitä, joihin poliittiset päätökset vaikuttavat. Erään amerikkalaisen tutkimuksen mukaan mielenkiinto poliitikkojen ajamiin asioihin pienenee tulotason noustessa.
Lue lisää>>


Energiatodellisuus 08.09.2008

Pääministeri Vanhanen totesi, että Espoo on ihanteellisesti hajaroiskittu tulevaisuuden kaupunki, johon ei tarvita joukkoliikennettä, koska kaikilla espoolaisilla on varaa ostaa sähköauto. Liikenteen sujuvuuden kannalta on kuitenkin samantekevää, seisooko ruuhkassa poltto- tai sähkömoottorilla varustettu auto. Ehkä pääministeri ei ymmärrä, että osa espoolaisista joutuu ajamaan ruuhkassa joka aamu töihin, jotta heillä on varaa ostaa sähköauto.
Lue lisää>>


Olematon optio 01.09.2008

Tehdään aluksi yksi asia selväksi. Vaikka presidentti ja pääministeri niin väittävät, mitään Nato-optiota ei ole olemassa. Yhtä älyllistä olisi jonkun pörssiyhtiön toimitusjohtajan ilmoitus siitä, että hän ottaa yhtiöstään optioita. Ei ota, vaikka ilmoittaisi. Optioista päättää ensin yhtiökokous ja tarkemmista ehdoista yhtiön hallitus. Natossa optiosta päättävät kaikki sen jäsenvaltiot yhdessä ja yksimielisesti, ei joku syrjäinen Natoon kuulumaton maa omin päin. Kun Nato ei ole Suomelle optiota tarjonnut eikä sen ehtoja ilmoittanut, niin ei sitä optiota sitten kerta kaikkiaan ole olemassa.
Lue lisää>>


Kunnallinen kuluttajasuoja? 25.08.2008

Kuluttajasuojaviranomaiset vahtivat haukkana, ettei kansaa petetä mainoksissa. Edes torilla ei saa kohta enää myydä herneitä litroissa, ilmoittamatta myös kilohintaa. Mutta poliitikot saavat mainostaa itseään ilman, että ilmoittavat katteettomille lupauksilleen hintalappua. Olisiko kansantalouden kannalta parempi kuluttajasuojan nimissä suojella kansalaisia rehellisen hernekauppiaan sijasta epärehellisiltä poliitikoilta ja vaatia poliitikkojenkin lupauksiin litra- ja kilohinta?
Lue lisää>>


Köyhän asialla? 18.08.2008

Ensin sekä Katainen että Urpilainen ilmoittavat olevansa pieni- ja keskituloisten asialla. Mutta sitten Katainen kertoo, ettei Urpilainen oikeastaan ole asian takana ja Urpilainen paljastaa, ettei Katainen edes yritä helpottaa pienituloisten asemaa. Pienituloisten kannattaakin olla huolissaan siitä, ajaako kukaan heidän asiaansa, vai puhuuko kumpikin lämpimikseen.
Lue lisää>>


Reilu peli? 11.08.2008

Kansanedustajilla tuntuu ote reaalimaailmasta lipsuvan. Jos ministeriksi pääsevät, niin sitten lopullisesti. Alkuperäinen tarkoitus kai kansanedustajalaitoksella oli se, että viisaat ihmiset kokoontuvat sinne ajamaan kansalaisten etuja. Olisi pitänyt perustuslakiin varmaan määritellä, että kaikkien kansalaisten etuja, eikä vain eduskuntaan valittujen kansalaisten etuja. Kaikkien etujen ajamisessa kansaedustajien kohdalla on toivomisen varaa, mutta omien etujen ajamisesta heille voi antaa täydet pisteet.
Lue lisää>>


Kataisesta oikealle 04.08.2008

Kun demareiden uusi puheenjohtaja Jutta Urpilainen katsoi valintansa jälkeen tärkeimmäksi asiakseen ensi töikseen vaatia kaikille maksutonta kunnallista päivähoitoa, on ehkä syytä tarkastella, onko demarien uusi linja pienen ihmisen puolella, vai suosiiko uusi puheenjohtaja Lipposen tavoin suurituloisia.
Lue lisää>>


Kevennykset kohdilleen 28.07.2008

Joka vuosi kun valtiovarainministeriössä ryhdytään laatimaan budjettia, Etelärannan rapuillallisilta kajahtaa vaatimus suurituloisten veroalennuksista. Eikö siellä osata laskea muuta kuin syötyjen rapujen ja naukattujen snapsien määrää?
Lue lisää>>


Lipposen varjosta vasemmalle 21.07.2008

Globalisaatioita ei pidä kannattaa eikä vastustaa. Se etenee huolimatta siitä mitä mieltä olemme. Globalisaatiota pitää ymmärtää ja osata soveltaa sitä meille sopivalla tavalla. Ei siis niin, että uskotaan globalisaation tarkoittavan amerikkalaista markkinatalousmallia. Kiina ei sitä noudattanut, vaan valitsi oman tapansa osallistua globaaleille markkinoille. Ja on menestynyt jo kaksikymmentä vuotta paremmin kuin amerikkalaisen mallin omaksuneet maat, Amerikasta puhumattakaan.
Lue lisää>>


Haluttomuus vai kyvyttömyys? 14.07.2008

Kun hallituksella ei ole näkemystä siitä minne sen pitäisi Suomea viedä, se keskittyy tulevaisuuteen varautumisen sijasta näpertelemään tämän päivän ongelmien kanssa tarjoten niihin eilisen ratkaisuja. Harvoin, jos koskaan maassamme on ollut näin huonosti johdettu ja vain lyhyen tähtäimen tavoitteiden perässä säntäilevä hallitus. Vanhasen toista hallitusta tulee historia kutsumaan päiväperhohallitukseksi.
Lue lisää>>


Kepulainen ikiliikkuja 07.07.2008

Suomessa on viisimiljoonaaviisisataatuhatta asukasta, viisikymmentätuhatta maatilaa ja viisi paperiyhtiötä. Noiden lukujen valossa tuntuu käsittämättömältä, että hallitus keskittyy lupailemaan verorahoja ainoastaan maanviljelykseen ja puunjalostukseen. Eikö sen pitänyt olla niin että demarit, eikä oikeisto, on pienten puolella.
Lue lisää>>


Tyhjää keskellä 30.06.2008

Minua ihmetyttää se, että kaikki puolueet pyrkivät poliittiseen keskustaan. Toki siellä on tyhjiö, sillä Keskusta on Kokoomuksesta oikealla ja joka tapauksessa Kehä III pohjoispuolella. Mutta silti, miksi pyrkiä tyhjiöön jos on poliittinen puolue. Eikö niillä pitäisi olla joku ideologia ja tavoite.
Lue lisää>>


Porvarit valtiollistamaan 23.06.2008

Jos rahaa ei olisi haaskattu hölmöilyyn niin tuhottomasti, minua naurattaisi. Paavo Lipposen johdolla sosiaalidemokraatit yksityistivät tärkeitä yhteiskunnan toimintoja minkä kerkisivät ja sen lisäksi myivät alihintaan ulkomaille maamme infrastruktuuria. Ennustan, että tulevina vuosina porvarihallitus joutuu uudestaan valtiollistamaan maamme infrastruktuurin ylläpitämiseksi välttämättömät toiminnot. Taidetaan olla ainoa maa, jossa sosialistit yksityistävät ja porvarit sosialisoivat.
Lue lisää>>


Kyllä iskee 16.06.2008

Tähän ikään on ehtinyt jo nähdä parit nousukaudet ja muutamat lamat, sekä kuullut tusinan ministerin vuorollaan selittävän, ettei tulossa oleva lama koske Suomea. Vaan ovat ne koskeneet ja niin koskee nytkin tulossa oleva. Nykyisille ministereille tiedoksi, että Helsingin pörssin arvosta enin osa on ulkomaisten omistuksessa. Kun ne myyvät niin pörssi laskee, joten ainakin suomalaisiin osakkeisiin lama iskee. Nyt nähty alkuvuoden alamäki on vasta alkua.
Lue lisää>>


Sotkusavotoista talkoisiin 09.06.2008

Jos joku on epäillyt, että Suomessa puhalletaan yhteen hileen kansakunnan etua tavoitellen, kannattaa unohtaa moiset epäilyt. Yhteisöllisyyden sijasta muodissa on itsekkyys ja yksilöllisyys. Kaveria Ei Jätetä on painunut unholan yöhön ja sen on korvannut Kaikki Mulle ja Heti. Oma minä ajaa muiden minien edelle yhä useammassa tilanteessa.
Lue lisää>>


Uudenlainen kolmikanta 02.06.2008

Nyt kun Eteläranta on ilmoittanut luopuvansa kolmikannasta, olisi ehkä syytä että myös maan hallitus ja ammattiyhdistys luopuisivat siitä. Se kun on vähän vaikeaa tehdä kaksistaan kolmikantasopimuksia, vaikka tahtoa olisikin. Ihan isoa ilkeyttään tai tavatonta tyhmyyttään Eteläranta ei kolmikannasta luopunut. Itse asiassa kolmikanta on siirtynyt kansainvälistymisen myötä yritysten sisälle, tosin erilaisena kuin minkälaisena sitä Suomessa on totuttu pitämään.
Lue lisää>>


Korruptio kannattaa aina 26.05.2008

Hyvin hoidettu korruptio kannattaa aina, mutta huonosti hoidettu ei koskaan, totesi eräs maamme johtavista lobbareista. Pitää tietää ketä lahjoo ja osata lahjoa sivistyneesti. Kansanedustajien vaalirahoitus on osoitus siitä, että asiantuntija on oikeassa. Ensinnäkin lahjottiin vääriä henkilöitä, koska kansanedustajilla ei ole rahanarvoista valtaa. Toiseksi heitä lahjottiin kömpelösti.
Lue lisää>>


Moniliittoutuminen 19.05.2008

Vanhoina hyvinä aikoina oli helppoa. Oli Nato, itäblokki, muutamat puolueettomat maat ja joukko köyhiä kolmannen maailman maita. Nyt on itäblokki on kadonnut, osa kolmannen maailman maista on ponnistellut pois ryhmästään, eikä puolueettomuudesta puhuta enää kuin Suomessa. Tosin mekin yritämme opetella käyttämään termiä liittoutumaton, jottemme vaikuttaisi täysin maailman menon kelkasta pudonneilta.
Lue lisää>>


Maahanmuuton matematiikkaa 12.05.2008

Julkisuudessa on ryhdytty puhumaan maatamme uhkaavasta työvoimapulasta. Uhka voidaan kuulemma torjua työperäisellä maahanmuutolla. Huimimmillaan puhutaan jopa kahdensadantuhannen työntekijän tuomisesta Suomeen. Jos niin valtaisia määrä aiotaan tuoda, kannattaisi varmaan miettiä mitä pitää tehdä jotta väkeä tänne saadaan ja myös, minkälaista väkeä tänne ollaan kuskaamassa.
Lue lisää>>


Natosta, armeijoista ja historiasta 28.04.2008

En tiedä saako Natosta puhua, kun presidentti kieltää ja ulkoministeri käskee. Ehkä taustatiedon antaminen on kuitenkin sallittua keskitien kulkemista, kunhan vältän ottamasta kantaa puolesta tai vastaan. Ilman Yhdysvaltain asevoimien tukea Nato on hampaaton niitä maita vastaan, joilla on vahvat ilmavoimat tai täsmäohjuksia, sillä kummatkin tarvitsevat satelliittinavigointia. Nykyään vain GPS tarjoaa siihen mahdollisuuden, ja sen pystyy Yhdysvallat halutessaan sulkemaan muilta joko koko maailmasta, tai haluamaltaan alueelta.
Lue lisää>>


Peli kovenee 21.04.2008

Kun työmarkkinat, pääomamarkkinat ja tuotteiden markkinat ovat kansainvälistyneet, niin kai myös suomalaisen politiikanteonkin pitäisi kansainvälistyä. Enää ei pitäisi tehdä päätöksiä miettimättä, miten muu maailma makaa. Jos politiikan tekoa jatketaan edelleen ottamatta talouden realiteetit huomioon, meille käy huonosti. Ilman luonnonvaroja ponnistelevan kansakunnan ainoa tae elintason säilyttämiseksi on työnteko. Siksi poliittisten päätösten tulisi tähdätä ensisijaisesti siihen, että jokaisella suomalaisella on tulevaisuudessa entistä paremmat mahdollisuudet tehdä työtä.
Lue lisää>>


Kustantajien seppuku 14.04.2008

Kun maailma muuttuu, siihen pitäisi osata reagoida. Jos yritys jatkaa entiseen malliin muuttuneessa maailmassa, sille käy heikosti. Kuten on käymässä suomalaisille kustannusyhtiöille. Sitä en sure jos Otava tai WSOY menee konkurssiin, mutta sääliksi käy suomalaisia kirjailijoita.
Lue lisää>>


Norsujen hautausmaa 07.04.2008

Julkisuudessa ollaan huolestuneita siitä, että johtavassa asemassa olevat henkilöt lähtevät eläkkeelle hetikohta kuusikymmentä täytettyään. Mielestäni asiasta pitäisi olla ilahtunut, ei huolestunut. Suurin osa heistä on jo parhaat panoksensa laukaisseet. Miksi ihmeessä kukaan haluaisi, että muuttuvassa maailmassa ja kovenevassa kilpailussa firmaa vetää hiilloksella lämmittelevä vanhus?
Lue lisää>>


Politiikan kuolema 31.03.2008

En haluaisi olla yhdenkään demareiden puheenjohtajaksi pyrkivän ehdokkaan housuissa. Kannatuksen menetys kun ei ollut edellisen puheenjohtajan syytä, eikä uusi, valittiin virkaan sitten kuka tahansa, saa kannatusta kasvuun. Vasemmisto on menettänyt kannatustaan koko Euroopassa, ilmiö ei siis ole vain kotomainen.
Lue lisää>>


Keskiluokan kapina 17.03.2008

Riippumatta siitä, minkälainen kokoonpano hallituksessa istuu, niille on yhteistä se että ne puhuvat yhtä, mutta tekevät toista. Vaalipuheissa puolueet kantavat huolta työssä käyvästä keskiluokasta mutta heti vaalien jälkeen kannetaan huolten sijasta vain veroja työssä käyvältä keskiluokalta. Jos ei palkasta perittäviä veroja kehdata nostaa, korotetaan keskiluokkaan kohdistuvia välillisiä veroja ja julkisia maksuja.
Lue lisää>>


Tosi-tv uutiset 10.03.2008

Viikko sitten lauantaina Ylen iltauutisten kahdestakymmenestä minuutista käytettiin noin kymmenen minuuttia kertomalla katsojille, että yhtiön toisella kanavalla on menossa Suomen Euroviisujen karsinta. Mielestäni maailmalta olisi ollut tähdellisempääkin kerrottavana. Mikael Jungnerin mielestä ei mitään tähdellisempää ei löytynyt.
Lue lisää>>


Sammakkona lammessa 25.02.2008

Tiedä häntä ketä se kiinnostaa, mitä Nalle Wahlroos aikoo Sammon ja Nordean kanssa tehdä. Ei näköjään ainakaan taloustoimittajia, jotka innostuvat spekuloimaan vain sillä mitä Nalle ryhtyy Nordean hallituksessa tekemään. Ei Nalle siellä muuta voi tehdä, kuin yrittää puhumalla estää muuta halitusta tekemästä mitään sellaista, joka ei sovi hänen suunnitelmiinsa.
Lue lisää>>


Kunnalliset ilmansaastuttajat 18.02.2008

Kunnallispolitiikassa pienellä osaamisella hoidetaan kaiken lisäksi vain pieniä asioita. Se selviää kenelle tahansa, joka vaivautuu istumaan edes kerran kuuntelemassa Helsingin tai Espoon valtuustojen kokouksia. Miten ihmeessä niissä keksitään yhdentekeviä asioita riideltäviksi, kun olisi isojakin asioita päätettäväksi.
Lue lisää>>


Verotuksen sietämätön yksinkertaisuus 11.02.2008

Vaikkei hallitus usko, verotus kansallisella tasolla on yksinkertaista; julkiset menot pitää kattaa kansalaisilta kerättävillä euroilla. Se sitten, miten ja mistä ne kerätään, on hieman monimutkaisempi kysymys. Ihminen kun välttelee luonnostaan turhien verojen maksua. Kuten lääkärit ja asianajajat, joille hallitus on antanut mahdollisuuden ottaa palkkansa matalammin verotettuna pääomatulona. Jopa niin, ettei osinkoja maksavaan yhtiöön tarvitse edes sijoittaa montaakaan euroa.
Lue lisää>>


Verotuksen uudet nimet 04.02.2008

Aikaisemmin verojen keräämistä kutsuttiin verojen keräämiseksi. Tänä vuonna valtion kassaan kerätään rahaa enemmän kuin koskaan, mutta samaan aikaan poliitikot kertovat verotuksen keventyvän. Ei se niin mene, kaikki raha joka valtion kassaan kerätään pakolla kansalta lakisääteisesti, on mielestäni verotusta. Verotusta se on, vaikka se piilotettaisiin ilmastonsuojelun, kasvihuoneilmiön, energiansäästön tai minkä tahansa muun positiiviselta kuulostavan sanan taakse.
Lue lisää>>


Vene keikkuu 28.01.2008

Viime aikoina pörssikurssit ovat pomppineet jojon lailla alas ja ylös. Se kuulemma enteilee laskusuhdetta tai lamaa. Itse en usko, että pörssimeklareilla on sen parempi näkemys maailmantalouden tilasta kuin Paavo Lipposen sokealla Reetalla. Maailmantaloutta kannattaa analysoida hieman laajemmin kuin pelkästään osakemarkkinoita tuijottamalla.
Lue lisää>>


Köyhät kyykkyyn 21.01.2008

En oikein ymmärrä sitä, miksi meillä on eduskunta. Päätöksiähän se ei tee, ne tehdään kulloinkin hallituksessa olevien puolueiden puoluetoimistoissa. Siksi politiikassa kiinnitetään huomiota vain sivuseikkoihin, ei tärkeisiin asioihin. Veropoliittisia päätöksiä tosin ei tehdä edes puoluetoimistoissa, ne tehdään valtiovarainministeriön vero-osastolla kulloinkin hallituksessa vuorossa olevien puoluekannasta riippumatta. Koska valtiovarainministeriön byrokraatit elävät todellisuudesta irtaantunutta elämää, he eivät ymmärrä millaisia kärsimyksiä heidän päätöksistään seuraa. Mutta väliäkö tuolla, kunhan budjetti on tasapainossa ja verotulot nousussa.
Lue lisää>>


Voihan Veljiä ja Tovereita 14.01.2008

Kun ihminen tulee valituksi eduskuntaan, hän kai uskoo saavansa ylimääräisen kauhallisen viisautta. Jos hänet valitaan ministeriksi, vaikka vain hetkeksi, hän uskoo Jumalan roiskaisevan tyhjään päähän saavikaupalla lisää viisautta. Ei siis ihme, että entiset ja nykyiset ministerit pitävät äänestäjiä itseään tyhmempinä. Joka käsitys on oikeutettu, koska kansan täytyy olla tyhmää, ovathan he ministerit aikoinaan eduskuntaan äänestäneet.
Lue lisää>>


Haloo Elisa! 06.01.2008

Olen tässä omalla asiallani, mutta uskon sillä olevan yleisempääkin merkitystä. Kysyn teleyhtiö Elisan moraalin perään. Josko nyt sen perään kannattaa kysyä? Minulla on kotonani Elisan laajakaistaliittymä, ja maksan heille kahden megan linjanopeudesta. Viime keväänä linjanopeus alkoi hidastua, kunnes loppusyksystä tieto kulki Elisan linjoilla enää etanan vauhtia. Ensiksi luulin vian olevan laitteissani, joita kuumeisesti käynnistelin uudelleen. Kunnes linja alkoi myös pätkiä niin, että yhteys on poissa päältä useamman kerran viikossa. Mittasin sitten linjanopeuden, joka oli nollan ja 0,2 megan välillä, parhaimmillaankin siis vain kymmenesosa luvatusta.
Lue lisää>>


Demokratia harhapolulla 17.12.2007

Julkisessa keskustelussa ollaan aika ajoin huolestuneita demokratian hyvinvoinnista. Milloin löydetään demokratiavajetta Euroopan Unionissa, milloin demokratiaa on puutteellisesti itänaapurissa. Harvoin kuitenkaan keskustellaan siitä, miten sen tulisi toimia Suomessa. Yleisesti luullaan, että demokratia syntyi muinaisessa Kreikassa. Luulo on osittain oikea, mutta tuolloisessa Kreikassa ei ollut kansanvaltaa siinä mielessä, missä demokratia tänä päivänä ymmärretään. Kansanvaltaa harrastivat siellä vain eliittiin kuuluvat vapaat ja joutilaat miehet luppoaikoinaan, jota heille järjestyi naisten hoitaessa koteja ja orjien raskaammanpuoleiset työt. Eikä kreikkalaisten joutomiesten tavoitteena ollut se, että vapaat miehet tekevät äänestämällä kaikki päätökset kaikista asioista. Tavoitteena oli valita äänestyksellä pätevät johtajat hoitamaan hommia.
Lue lisää>>


Tupla ja kuitti 10.12.2007

Muutamaa holtitonta markkinataloutta palavasilmäisesti kannattavaa kokoomuslaista kansanedustajaa lukuun ottamatta muut kansanedustajat suhtautuvat kielteisesti tai ainakin varovaisuudella julkisten palveluiden yksityistämiseen - mitä suuresti ihmettelen, koska he ovat itse säätäneet maahan sellaiset verolait, että täysin idiootteja kunnan päättäjiä lukuun ottamatta jokaisen kunnan kannattaa yksityistää, yhtiöittää ja ostaa palveluna kaikki minkä pystyy. Eikä kunnan kannata edes kilpailuttaa ostoksia, koska yleensä ne ostavat samaa palvelua samoilta henkilöiltä, jotka vielä äsken olivat kunnan palveluksessa.
Lue lisää>>


Palkankorotusten avoimet SM-kisat 26.11.2007

Sairaanhoitajien työtaistelun aikana eduskunnassa käyty keskustelu osoitti, etteivät hallituspuolueet eivätkä oppositiopuolueet ymmärrä kansataloudesta mitään. Tai että ne pitävät kansalaisia niin tyhminä, että heille voi selittää mitä tahansa. On ehkä on aihetta yksinkertaistaa, mitä tapahtui. Liki viidentoista prosentin palkankorotukset eivät koske vain sairaanhoitajia, ne koskevat kaikkia kuntien palveluksessa olevia.
Lue lisää>>


Edullinen euron tarjous 19.11.2007

Stora Enso aikoo ajaa alas Kemijärven sellutehtaan. Monesta suusta on kailotettu, että valtion yhtiön suuromistajana pitäisi tehdä asialle jotain. Kailottamiseen ovat jopa yhtyneet muutamat kansanedustajat. Mutta heidän jos jonkun pitäisi tietää, että tuon vaatimuksen esittäminen on lainvastaista. Osakeyhtiölaissa nimenomaan kielletään yhden osakkeenomistajan suosiminen muiden kustannuksella.
Lue lisää>>


Hölmölän Humppahalli 12.11.2007

ELLEI HELSINGIN Musiikkitalon kustannusarvio olisi sataviisikymmentä miljoonaa euroa, nauraisin katketakseni. Nyt en naura, sillä ennen kuin Humppahalli on pystyssä, veronmaksajien rahoja poltetaan reippaasti yli kaksisataa miljoonaa. PROJEKTI LÄHTI pöpelikköön jo arkkitehtikilpailua käynnistettäessä. Jos arkkitehdeille annetaan ohjeeksi, että piirrä itsellesi monumentti, jonka me toteutamme veronmaksajien rahoilla, niin sitä saa mitä tilaa. Se, mihin tarkoitukseen konserttitaloa rakennetaan, unohtui jo alkumetreillä. Toiminnallisuuden sijasta huomio kiinnitettiin arkkitehtuurilliseen kikkailuun.
Lue lisää>>


Tyhmiä vai kyvyttömiä? 5.11.2007

Viime viikolla ihmeteltiin taas ihmisten verotettavia tuloja. Enimmältään ällisteltiin, kuinka paljon kukin tienasi, ja kuinka vähillä veroilla niistä tienesteistä selvisi. Kauppalehti taisi olla ainoa, joka älysi vertailla palkankorotuksia ja yritysten tuloksia. Siinä vertailussa paljastui, että mitä roimempi palkankorotus, sitä rivakammin tulos putosi. Eli tuloksenteolla ja palkan määrällä ei useassa yhtiössä ole suurtakaan korrelaatiota. Toisen johtopäätöksen pystyi tekemään itsekin yritysjohdon top sata listaa lukemalla, mitä kasvollisempi omistus, sitä kohtuullisempi palkka.
Lue lisää>>


Sanat ja luvut 24.9.2007

Politiikassa käytetään sanoja kannatuksen lisäämiseksi. Siksi on tärkeätä ymmärtää, miksi poliitikot käyttävät juuri tiettyjä sanoja. Sanoilla he luovat mielikuvia ja mielikuvista toimittajat luovat mielipiteitä. Näistä "mielipiteistä" luodaan sitten gallupeilla kansan tahto, eli poliitikko on saavuttanut päämääränsä. Rehellinen poliitikko, joka kertoo miten asiat ovat, ei menesty. Siksi meillä on sellaiset kansanedustajat, kuin meillä on.
Lue lisää>>


Venäjä, Venäjä, Venäjä 17.9.2007

Meillä taitaa olla kompleksi kaikkiin ilmansuuntiin. Jos kirjoittaa, että Ruotsi miehitti Suomea satoja vuosia niin kuin se miehitti, saa haukut. Jos katsoo karttaa ja ilmoittaa Venäjän olevan mahtavine luonnonvaroineen tuossa itärajan takana, saa taas haukut. Ilmeisesti me olemme virallisen historian mukaan olleet viimeiset viisisataa vuotta ihan vain omissa oloissamme täällä napapiirin tuntumassa. Ja tulemme olemaan virallisen ulkopolitiikan mukaan yksin lintukodossamme seuraavatkin viisisataa vuotta. Venäjä on Suomelle mahdollisuus, mahdollisuus, mahdollisuus ja positiivinen sellainen. Valtamedioilta on kai jäänyt huomaamatta, että Venäjällä on tilastojen mukaan satakuusikymmentätuhatta sellaista henkilöä, jotka tienaavat vuodessa yli miljoona dollaria. Kun veroprosentti siellä on kaksitoista, niin yksi venäläinen miljoona vastaa nettona kahta suomalaista. Huomionarvoista on siis se, että satakuusikymmentätuhatta ihmisiä Venäjällä tienaa enemmän kuin Nokian toimitusjohtaja O-P Kallasvuo Suomessa. En kutsuisi miljoonatuloja nauttivia venäläisiä enää oligarkeiksi, kun heitä on niin paljon. Rehellisempää olisi kai kutsua O-P Kallasvuota oligarkiksi, kun miljoonatuloisia on Suomessa niin vähän.
Lue lisää>>


Toverit ja kaverit 10.9.2007

Minulta alkaa mennä toverit ja kaverit sekaisin. Demareiden ollessa valtiovarainministerinä toverit toteuttivat kokoomuslaista ja uudessa hallituksessa kaverit toteuttavat sosialidemokraattista politiikkaa. Pitäisiköhän kokoomuksen kannattajien äänestää demareita seuraavissa vaaleissa, jotta saavat ministeriksi oikeistolaista veropolitiikkaa toetuttavan valtiovarainministerin? Syy moiseen älyttömyyteen on pienen miettimisen jälkeen ilmiselvä, koska tovereilla ja kavereilla on sama poliittinen ongelma. Demarit eivät pysty saamaan lisää kannattajia muualta kuin puolueen oikealta puolelta ja kokoomus pystyy kasvattamaan kannatustaan vain vasemmalta laidalta. Niinpä kannatuksensa kasvattamiseksi seuraavissa vaaleissa demareiden pitää jo nyt tehdä oikeistolaisempaa ja kokoomuksen vasemmistolaisempaa politiikkaa kuin mitä äänestäjät äänestivät heidät eduskunnassa toteuttamaan.
Lue lisää>>


Skäms Ni inte? 3.9.2007

Suomessa ilmaiseksi kutsutaan sitä, minkä muut maksavat. Niinpä maan tavaksi on muodostunut, että mitä erilaisempia palveluita ja etuisuuksia vaaditaan ”ilmaisiksi”. Nolompaa varmaan olisikin vaatia selkokielellä, että haluan muiden maksavan minulle annettavat palvelut ja tavarat. Kun ei ihan kehdata kaivaa rahoja naapurin taskusta, niin vaaditaan valtiota maksamaan. Eli vaaditaan ensin valtiota käymään naapurin taskulla ja maksamaan sitten niillä rahoilla ne minun vaatimani ”ilmaiset” palvelut. Kolkuttavaa omaatuntoa varmaan hieman helpottaa, jos voi vaatia ”ilmaisuutta” jollekin isommalle joukolle kuin vain itselleen. Suomenruotsalaiset ovat oiva esimerkki siitä, miten röyhkeästi voi käydä valtaväestön taskuilla. Minulle käsittämättömästä syystä he vaativat aikoinaan itselleen oman digitaalisen tv-kanavan, ja vielä suuremmaksi hämmästyksekseni sellaisen myös saivat. Niinpä Yleisradion budjetista tänä vuonna kuluu hieman alle viidesosa ruotsinkieliseen ohjelmatuotantoon. Ehkä Jungnerilla ei ole matematiikka ihan hallussa? Selvennyksen vuoksi kerron, että ruotsinkielisiä Suomessa on viisi prosenttia, ei viidesosa.
Lue lisää>>


Win-win 27.8.2007

Vaikka muuta väitetäänkin, niin ihmiset tuppaavat toimimaan kuten itselleen edukkaammaksi kokevat. Kansanedustajien tulisi se myös ymmärtää. Nykyisen rangaistuslinjan sijaan olisi ehkä syytä kokeilla myös kannustuslinjaa. Varsinkin jos kannustamalla aikaansaadaan yksilön ja yhteiskunnan kannalta aikaan win-win tilanne, jossa kummatkin hyötyvät. Valtiovarainministeriön kansliapäällikkö Raimo Sailas on useaan otteeseen esittänyt huolestumisensa suurten ikäluokkien eläköitymisestä. Suomesta loppuu hänen mielestään työvoima tykkänään. Valtiovarainministeriön ratkaisu on ihmisten rankaiseminen eläkkeitä leikkaamalla, ellet pysy töissä pitempään. Konsti se on tuokin, mutta mahtaako se lumiauran lailla siirtää ongelmaa vain eteenpäin, sitä koskaan ratkaisematta? Jospa mietittäisiin kannustavaa vaihtoehtoa, joka myös ratkaisisi ongelman? Korkeakouluissa, yliopistoissa, ammattikorkeakouluissa ja ammatillisessa koulutuksessa on tällä hetkellä liki kuusisataatuhatta nuorta, eli melkoinen työvoimareservi niiden eläköityvien tilalle. Jospa kannustettaisiin heitä työelämään?
Lue lisää>>


Suomalainen veroparatiisi 20.8.2007

Poliittisissa juhlapuheissa meille kerrotaan että Suomi on skandinaavinen huvinvointivaltio, jossa demokratia toimii. Näinhän asia ei tietenkään ole. Muutenhan siitä ei kerrottaisi poliittisissa juhlapuheissa. Suomi ei ole skandinaavinen, se ei ole hyvinvointivaltio eikä edes demokraattinen. Demokratian perusedellytys on, että valtiovalta kohtelee kaikkia kansalaisiaan samanarvoisesti. Sitä Suomi ei tee. Verotuksellisesti Suomi kohtelee kansalaisiaan epädemokraattisesti. Jos hankit elantosi sijoittamalla leipäsi eteen fyysisen tai henkisen panoksesi sinua verotetaan eri tavalla, kuin jos sijoitat sen eteen vain taloudellisen panoksesi. Miksi niin on, on jäänyt minulle valkenematta. Lisäksi fyysisen ja henkisen panoksensa sijoittaneet maksavat kunnallisveroa, jota perityn tai hankitun rahallisen panoksen sijoittaneet eivät tee. Kuitenkin kaikki kansalaiset nauttivat julkisen sektorin palveluista samoin oikeuksin riippumatta siitä, minkä tyyppisellä panoksella he leipänsä hankkivat.
Lue lisää>>


Kataisen silmänkääntötemppu 6.8.2007

Olisi hyvä jos valtiovarainministeri osaisi psykologiaa, sillä verotus on kansantalouden kehittymisen kannalta enemmän psykologiaa, kuin matematiikkaa. Tosin matematiikankaan taitaminen ei olisi valtiovarainministerille pahasta. Jos ei osaa kumpaakaan, sitten esittelee sellaisen budjetin kuin Katainen. Katainen ilmoitti budjettiehdotustaan esitellessään, että tulonveron alennuksiin ei ole tarvetta, koska kansalaisten ostovoima paranee sovittujen palkankorotusten myötä. Viesti oli siis, että on hyvä kun suomalaisen työn hintaa nousee, niin valtion ei tarvitse tinkiä menoistaan. Työllistämisen ja sitä kautta työllisyyden kannalta ministerin viesti on positiivista kehitystä vakavasti haittaava. Kansalaisten ostovoiman kehitys on ja saa ollakin hänen mielestään pelkästään yritysten varassa. Raakaa peliä siltäkin kannalta, että ostovoiman paranemisesta saavat Kataisen mielestä nauttia vain työssäkäyvät, muut köyhtyköön.
Lue lisää>>


Kummatkin väärässä 2.7.2007

En tiedä mitä mieltä pitäisi olla neuvottelujen alla olevista palkankorotuksista, kun toiset pitävät niitä yli- ja toiset alimitoitettuina. Yhteistä korotuksia koskevissa kommenteissa on kuitenkin se, ettei niitä kommentoida asia- vaan tunnepohjalta. Valtiovarainministeri Katainen puhuu talouden ylikuumenemisen vaarasta. Eipä tiedä poika todellisesta elämästä mitään! Keskipalkka Suomessa on 2 600 euroa. Viiden prosentin palkankorotuksesta jää Herra Keskipalkkalaiselle verojen jälkeen käteen noin kaksi euroa päivässä. Jos tuo kaksi euroa ylikuumentaa Suomen kansantalouden, syön hatullisen. Katainen perustaa käsityksensä talouden ylikuumenemisesta pääkaupunkiseudun asuntojen hintoihin. Voin lohduttaa valtiovarainministeriä sillä että jos jossain maassa, joka edustaa prosenttia Euroopan ja alle promillea koko maailman väkiluvusta, asuntojen hinnat hetkellisesti heilahtavat ylöspäin, se ei vaikuta maailman suhdanteisiin tuon taivaallista. Sen sijaan se, että asuntomarkkinat Yhdysvalloissa ovat ajautumassa lamaan, tulee vaikuttamaan heikentävästi nopeasti kansainvälisiin suhdanteisiin joka tuo tullessaan laskusuhdanteen myös Suomeen.
Lue lisää>>


Aatetta mahoa 25.6.2007

Ihminen on omalaatuinen olento. Se on suurin tekijä siinä, että demarit menettivät ääniä. Syy ei siis ollut Heinäluoman, ei kokoomuksen, eikä SAK:n mainoksen. Syy oli äänestäjissä, pohjoismaisessa hyvinvointivaltiossa ja demareiden vuosikymmeniä harjoittamassa politiikassa, jonka ansiosta kansalaisten elintaso Suomessa nousi maailman huippujen joukkoon.
En kiellä työväenliikkeen ansioita elintason nostamisessa. Mutta vallankumous syö lapsensa. Ihmiset kokevat yhteisöllisyyden niukkoina aikoina tärkeämpänä kuin hyvinä aikoina. Viime vuosisadan alkupuolella työväenliike tarkoitti työväentaloja, näytelmäkerhoja, iltamia ja joukkovoimaa työolojen parantamiseksi. Tänään työväenliike ei tarkoita enää mitään niistä.
Lue lisää>>


Politiikan paluu 18.6.2007

Jos Suomella joskus menee edes hetken hyvin, täällä ryhdytään oitis politikoimaan, eikä aikaakaan ja taas menee huonosti. Nyt meillä menee ilmeisesti siis hyvin, sillä opposition lisäksi myös hallituspuolueet ovat ryhtyneet politikoimaan. Paitsi kokoomus, joka tunnetusti ei osaa politikoida, ei hallituksessa eikä oppositiossa. Ensimmäisen irtioton tekivät vihreät. Eivät suinkaan ydinvoiman kohdalla, vaan he irtisanoutuivat hallitusohjelmasta ryhmän puheenjohtajan Anni Sinnemäen suulla ennen kuin ohjelmasta ehti muste kuivua. Hallitushalut olivat kuitenkin niin kovat, että pienen haukkumisten jälkeen siellä ammuttiin rivit suoriksi. Pelästyivät hallituksesta lähtöä siinä määrin, etteivät puoluekokouksessa uskaltaneet ottaa edes lievästi kielteistä kantaa ydinvoimaan.
Lue lisää>>


Uudet itätuulet 11.6.2007

Runsaat kymmenen vuotta sitten, kun me liityimme unioniin, täällä uhottiin suomalaisten erinomaisesta Venäjän kaupan tuntemuksesta. Ja kun tuossa harhaluulossa elettiin, niin osaamista ei älytty edes hankkia. Se osaamattomuus kostautuu nyt. Viimeisten tilastojen mukaan me suomalaiset häviämme markkinaosuuksiamme Venäjällä.
Tökeröä taitamattomuuttamme kuvaavat Venäjän suunnittelemia puutulleja koskevat kotimaiset kommentit. Yksi inkuttaa, että Suomen on vietävä asia WTO:n käsittelyyn. Voi äiti, WTO ei vientitulleja käsittele, ainoastaan tuontitulleja. Se haluaa poistaa vapaan kaupan esteitä, ei se laske vientitulleja sellaisiksi, tuontitullit kylläkin sitä tiukemmin.
Lue lisää>>


Aprillia, nuoret 4.6.2007

Nuorena miehenä senttailin opintoja ja ennen kaikkea opiskelijaelämää rahoittaakseni eri lehtien vitsipalstoja. Aloitin usein talouselämään sijoittamani vitsin seuraavasti: "Vanhan vuorineuvoksen saavutettua 60 vuoden kunnioitettavan iän."
Nyt kun tuo merkkitolppa itsellänikin kohtapuolin häämöttää, voin todeta ettei 60 vuoden ikä ole millään mittarilla kunnioitettava saavutus. Nuorille siis tiedoksi, että aloittakaa vitsinne kertomalla vuorineuvoksen saavuttaneen 90 vuoden kunnioitettavan iän. Kun suuret ikäluokat syntyivät, odotettu elinikä oli 60 vuotta. Vaan eivät pitäneet ennusteet paikkaansa, nykyään elinikäennuste niille ikäluokille on 73. Puolessa vuosisadassa on tullut siis lisää liki 15 vuotta. Jos tahti jatkuu, suurten ikäluokkien lapset elävät kaikki lähes yhdeksänkymppisiksi.
Lue lisää>>


Onko Katainen sittenkin demari? 28.5.2007

Jyrki Kataisella ja minulla on erilaiset kansantalouden oppikirjat. Tai sitten toinen miestä on vakaumuksellinen sosiaalidemokraatti. Muu ei selitä Kataisen lausuntoja budjetin kehysneuvottelujen yhteydessä.
Valtiovarainministeri väitti että kansantalous on ylikuumenemassa. Ei, ole! Ylikuumentumista tapahtuu vain, jos maassa vallitsee täystyöllisyys, jolla tarkoitetaan sitä, että työttömyysprosentti on alle kolmen eikä työvoimareserviä ole. Sellaisessa tilanteessa on vaara, että palkat karkaavat käsistä. Sitä vaaraa Suomessa ei ole, koska maassa on 300 000 työtöntä ja 150 000 nuorta on varastoitu elämäntapaopiskelijoiksi. Joku liitto voi tosin pystyä neuvottelemaan tulevilla kierroksilla itselleen roimat korotukset, mutta ei se nyt sentään kansantalouttamme vaaranna.
Lue lisää>>


Halvalla hiton kalliisti 21.5.2007

Julkisella sektorilla on opeteltu muutama vuosi tulosvastuuta ja tavoitejohtamista. Se varmaan on suurin yksittäinen syy siihen, että palvelut ovat romahtaneet. Syynä ei siis ole palvelujen yksityistäminen, kuten julkisuudessa yritetään väittää, vaan se että valtiolla ja kunnissa käytetään yksityiseltä sektorilta kopioitua, julkiselle sopimatonta taloudellista ohjausjärjestelmää.
Kun esimerkiksi Helsingin kaupungilla ei ole kokonaisvaltaista taloudellista tavoitetta, niin jollekin yksiköille asetetut tavoitteet voivat kasvattaa menoja viereisessä yksikössä.Esimerkkinä olkoon kaupungin kiinteistövirasto, joka korotti kaupungin kiinteistöjen neliövuokrat oman tulkintansa mukaisiksi "markkinavuokriksi". Se aiheutti sitten menojen kasvun opetusvirastossa. Joka johti sitten siihen, että oppimisen maksimoinnin sijasta opetusvirastoa ryhdyttiin johtamaan neliöitä minimoiden.
Lue lisää>>


200 vuotta taaksepäin 14.5.2007

Kun maailmalla mennään kovalla vauhdilla kohti markkinataloutta, Suomessa uudella porvarihallituksella on peruutusvaihde päällä. Sen sijaan, että vapaan kilpailun kannustamana saataisiin esiin kansakunnan parhaat kyvyt, meillä luodaan uudestaan verotuksellisiin etuoikeuksiin perustuvaa feodaalijärjestelmää.
Valtiovarainministeri Kataiselle tiedoksi, että aatelismiesten oikeus omistaa rälssimaata kumottiin vuonna 1864. Ja itsenäisyytemme alussa, vuonna 1920 kumottiin aateliston loput veroerivapaudet. Miksi Te, herra valtiovarainministeri haluatte nyt yhtäkkiä palauttaa verovapauden rikkaiden rälssimaille? Luulin, että Kokoomus kannattaa markkinataloutta, mutta väärin luulin.
Lue lisää>>


Eunukit seksiguruina? 7.5.2007

Mikä ero on yhtiöiden, joiden hallituksessa istuu hallitusammattilaisia ja yhtiöiden välillä joissa heitä ei istu? Niissä joissa istuu, on institutionaaliset omistajat kun taas niissä joissa ei istu, on kasvolliset omistajat omilla rahoillaan. Omilla rahoillaan pelaavat eivät usko, että eläkkeelle jääneellä tai potkut itselleen hankkineella, suljetussa taloudessa oppinsa saaneella kehäraakilla olisi merkittävästi annettavaa dynaamiselle avoimessa markkinataloudessa kasvaneelle, nelikymppiselle toimitusjohtajalle. Muutaman kaskun ehkä osaa kertoa, mutta niitähän voi kertoa, vaikkei hallituksessa istuisikaan.
Lue lisää>>


Tieteellinen sijoitus 30.4.2007

Akateemikko Eino Jutikkala testamenttasi Suomalaiselle Tiedeakatemialle kaksikymmentäkaksi miljoonaa euroa. Vaikka Jutikkala ei ihan tyhjätaskuna maailmaan lähtenytkään, niin kyllä summa on professorin palkasta säästettynä valtava.
Olen aikaisemminkin kehunut mummosijoittamista pankkien ja pankkiiriliikkeiden sijoitusrahastoihin verrattuna. Kiitän postuumisti akateemikko Jutikkalaa siitä, että hän todisti sen, että olen oikeassa. Jutikkala oli mummosijoittaja. Hän osti osakkeita, kun hänellä oli liikenevää rahaa. Ja sitä hänellä oli, koska hän eli kovin säästäväisesti. Testamentatun summan suuruuden selittää kuitenkin se, ettei akateemikko koskaan myynyt ostamiaan osakkeita. Kun hänen elonkaarelleen kertyi pituutta liki sata vuotta, osakkeiden arvot ehtivät sinä aikana moninkertaistua. Pankkiiriliike olisi suositellut ja varmaan suosittelikin akateemikolle salkun hajauttamista, sen pyörittämistä kiivaassa tahdissa ja ties vaikka mitä.
Lue lisää>>


Keskitetään osaaminen 23.4.2007

Pääkaupunkiseudun väkiluku ylitti viime viikolla miljoonarajan. Eikä kasvu taida jäädä siihen. Muuttoliike muualta Suomesta pääkaupunkisoudulle jatkuu tulevaisuudessakin. Kansantalouden kannalta katsoen muuttoliike voidaan tulkita voitoksi tai tappioksi. Jos muuttoliike jatkuu, tarvitaan uusia asuntoja samalla, kun niitä jää tyhjilleen muualle, eli tappio. Toisaalta, harvaan asutussa maassa väestön kerääminen asumaan kaupunkimaisesti etelärannikolle säästää energiaa kuljetuksissa, lämmityksessä ja vapauttaa yhteiskunnan ylläpitämästä maanlaajuista infrastruktuuria. Siis voitto.
Mutta koska kansantalous on vain matematiikkaa ja ihmiset ihmisiä, niin maan pitäminen asuinkelpoisena myös Kehä kolmosen pohjoispuolella johtaa siihen, että Suomessa asuu ehkä hieman köyhempi mutta onnellisempi kansa. Sillä, millä tavalla maa pidetään asuinkelpoisena, on kuitenkin väliä. Optimaalisin ratkaisu olisi, jos maakunnissa olisi muutamia aidosti elinkelpoisia kaupunkeja, jotka säteilisivät elinvoimaa ympärilleen.
Lue lisää>>


Salkkujen painot 15.4.2007

Minua ihmetyttää julkisuudessa käynnissä oleva keskustelu ulkoministerin salkun tärkeydestä milloin millekin puolueelle. Jompi kumpi meistä, minä tai julkinen sana on väärällä vuosituhannella.
Mielestäni ulkoministerin salkku, sen jälkeen kun liityimme Unioniin, on nimittäin yksi hallituksen keveimmistä salkuista. Se voidaan huoletta antaa jollekin kielitaitoiselle tai vaikka kielitaidottomalle aluekiintiöedustajalle, ilman että maalle koituu siitä isompaa vahinkoa. Ulkopolitiikkaahan hoitaa puolestamme Unioni. Kahdenkeskeisiä sopimuksia me emme saa enää tehdä yhdenkään maan kanssa, emme edes Venäjän. Ehkä kohkaaminen salkun painoarvosta johtuu siitä, että sillä yritetään keinotekoisesti pitää yllä presidentti Halosen horjuvaa arvovaltaa.
Lue lisää>>


J´accuse! 2.4.2007

Syytän Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispa Jukka Paarmaa tekopyhyydestä ja johtajuuden puutteesta. Yksikään johtaja ei saa paeta raukkamaisesti vastuutaan, kuten arkkipiispa Paarma tekee. Johtaja nimitetään tehtävään kantamaan sen mukanaan tuomaa vastuuta, ei välttelemään sitä. J´accuse.
Kirkko päätti yli kaksikymmentä vuotta sitten hyväksyä naispappeuden. Niillä kirkon jäsenillä, jotka ovat eri mieltä päätöksestä, on ollut kaksikymmentä vuotta aikaa erota kirkosta. Luulisi tuon ajan riittävän vakaaseenkin harkintaan. Ne, jotka ovat jääneet jäseniksi, hyväksyvät naispappeuden. Eivät kai olisi muuten jääneet jäseniksi. Kirkko ja sen nykyiset jäsenet siis seisovat yhtenä miehenä naispappeuden takana, kirkon ylintä johtajaa, arkkipiispa Paarmaa lukuun ottamatta. J´accuse!
Lue lisää>>


Täti Vihreät 26.3.2007

Eero Heinäluoma valitti, ettei demareiden viesti mennyt perille, vaikka hänen pitäisi olla tyytyväinen, ettei se sen paremmin tavoittanut äänestäjiä. Nythän se upposi 78,6 prosenttiin äänestäjistä, jotka viestin saatuaan päättivät olla äänestämättä demareita. Sen sijaan se ei tainnut tavoittaa niitä 21,4 prosenttia, jotka äänestivät demareita. Neuvoisin Heinäluomaa viestimään hiukan vähemmän seuraavissa vaaleissa.
Neuvoja antaisin myös vaalien voittajille. Tulevan hallituksen tärkeimmät salkut ovat pääministerin, valtiovarain-, sosiaali- sekä työministerin salkut. Työministeriksi nimitetään yleensä toisesta suuresta hallituspuolueesta joku jakojäännös, jolle puolue on kiitollisuudenvelassa. Näin ei tällä kertaa saa tehdä. Nyt työministeriksi pitää valita pätevä henkilö. Työministerin tärkein tehtävä tulevaisuudessa on hoitaa työllisyyttä eikä työttömyyttä.
Lue lisää>>


Hallitusohjelma 19.3.2007

Koska yksikään puolue ei ennen vaaleja paljastanut edes runkoa tulevalle hallitusohjelmalle, saanen tässä esittää ohjelmaan muutaman kohdan.
Maamme on vauraampi kuin koskaan ja valtion verokertymä on ennätysmäisen korkealla, mutta yhteiskunnan infrastruktuuri rapautuu ja kansalaiset voivat huonosti. Jopa kansanedustajien tulisi siis ymmärtää, että tilannetta ei voida korjata jakamalla lisää rahaa, vaan uusimalla yhteiskunnan rakenteita. Samoin kansalaisten keskinäistä tasa-arvoa tulee parantaa. Ja ennen kaikkea yhteiskuntaan pitää saada positiivista tekemisen meininkiä. Kansakunta menestyy vain, jos sen kansalaiset haluavat menestyä. Kansakunta ei menesty virkailijoiden ohjelmilla, se menestyy kansalaistensa tunteilla.
Lue lisää>>


Neljän vuoden kestolotto 12.3.2007

Politiikka on muuttunut muun yhteiskunnan perässä yksilökeskeiseen suuntaan. Enää ei puolueilla ole suuria aatteellisia asioita, joiden puolesta ne taistelisivat. Niinpä puolue kuin puolue haalii riveihinsä ehdokkaita, joiden uskovan keräävän puolueelle ääniä.
Joskus, mutta harvoin, nämä ehdokkaat ovat samaa mieltä edes jostain asiasta, jonka heidät listoilleen haalinut puolue on ilmoittanut olevan kynnyskysymys tulevassa hallitusohjelmassa. Tuloksena on sitten se, että äänestäjien kannalta eduskuntavaaleista on muodostunut neljän vuoden kestolotto.
Lue lisää>>


Go east 5.3.2007

Väinö Linna kirjoitti Tuntemattomassa Sotilaassa, että venäläiset jyräävät meidät. Linna tarkoitti sotilaallisesti, ellei sitten ollut aivan omaa luokkaansa oleva tulevaisuuden näkijä. Uhkana todellakin on se että ne jyräävät meitin, mutta tekevät sen taloustaistelussa.
Meille tuntuu olevan vaikeata myöntää edes sellaista tosiasiaa, että Venäjä on luonnonvaroiltaan maailman rikkain maa. Eivätkä rikkaudet ole vain öljykentissä, vaan myös kullassa ja muissa jalometalleissa, uraanissa ja jopa timanteissa. Eikä siellä ole puutetta myöskään kelvollisesta viljelymaasta, sitä on heillä on aroillaan enemmän kuin kotitarpeiksi. Talouslehdistömme inkuttaa että Venäjä se myy vain raaka-aineitaan, eikä osaa jalostaa niitä. Ihan vaan koemielessä kannattaisi katsoa peiliin. Suomi ei paljon kummallisempaan pystynyt ennen Nokian nousua. Puita kaadettiin ja rungot myytiin lautoina tai niistä keitettiin sellua. Kovin huimaa jalostusastetta ei vannesahan vinguntaan tai keittohommaan sisältynyt.
Lue lisää>>


Paras on hyvän vihollinen 25.2.2007

Minua pelottavat ihmiset, jotka ovat löytäneet yhden asian, joka ratkaisee maailman ongelmat tai edes osan niistä. Maailma on niin monimutkainen, että yhden asian saattaminen oivalliseen kuntoon ei sen ongelmia ratkaise. Usein tuppaa jopa käymään niin, että paras on hyvän vihollinen, eli yhden asian kanssa kiihkoileminen saattaa monta muuta asiaa pahemmalle tolalle.
Insinööritermein sanotaan, että monimuuttujayhtälössä yhden muuttujan vakioiminen heilauttaa muut muuttujat holtittomalle laukalle. Liki kuuden miljardin ihmisen ongelmien ratkaiseminen yhtäkkiä ja kerralla ei oikein tunnu uskottavalta.
Lue lisää >>


Käänteinen logiikka 19.2.2007

Insinööreillä on tapana ajatella loogisesti, joka selittänee sen ettei heitä liiemmin ole päätynyt poliitikoiksi. Toisinaan tosin tuntuu siltä, että kansakunnan edun mukaista olisi, että eduskunnassa olisi muutama insinöörikin. Ei niin, että se paljon muuta auttaisi, mutta ihmettelisivät edes oikeita asioita. Kuten sitä, miten on mahdollista että maassa vallitsee samaan aikaan korkea työttömyys ja huutava työvoimapula. Jatkaisivat varmaan sitten ihmettelyään sen suhteen, miten työnantajat voivat valittaa koulutetun työvoiman puutetta samalla kun puolet koulunsa päättävästä ikäluokasta kirjoittaa ylioppilaaksi ja ammatti- ja muissa korkeakouluissa on aloituspaikkoja kaksi kertaa enemmän kuin kevään ylioppilaita. Epäilisivät varmaan, että joko työnantajat valehtelevat yhteisellä päätöksellä tai sitten meillä koulutetaan ihmisiä vääriin ammatteihin. Insinöörijärjellä päätyisivät jälkimmäiseen.
Lue lisää >>


Syytön Nokia 12.2.2007

Inhimillisesti katsoen irtisanomiset ovat aina ikäviä. Mutta ikäväkin tilanne pitää pystyä analysoimaan järjellä, ei tunteella.
Minua ihmetyttää Perloksen ja Elcoteqin irtisanomisien kohdalla syyttömien syyttely. Irtisanomiset eivät nimittäin johdu Suomen korkeasta palkkatasosta eivätkä ne johdu Nokian isänmaallisuuden puutteesta tai siitä, että yhtiö jostain käsittämättömästä syystä haluaisi kuristaa alihankkijansa hengiltä. Irtisanomiset johtuvat kummassakin yhtiössä joko johdon kyvyttömyydestä nähdä maailman muutokset tai omistajien ahneudesta. Maksajiksi joutuvat syyttömät työntekijät ja veronmaksajat.
Lue lisää >>


Antakaa ihmisten tehdä töitä 5.2.2007

Kun kansalaisilta kysytään, mitkä ovat tärkeitä teemoja tulevissa eduskuntavaaleissa, vastausten kärkeen nousevat erilaiset hyvinvointipalvelut.
Se osoittaa toki sen, mitä kansalaiset pitävät tärkeänä, mutta myös sen, etteivät äänestäjät osaa erottaa kunnallis- ja eduskuntavaaleja toisistaan. Tosin niitä ei osaa erottaa Helsingin Sanomatkaan, sillä sen muutama viikko sitten teettämässä gallupissa enin osa valittavista aiheista koski kunnallisia, ei valtiollisia palveluja. Niin että luja usko on kansalaisilla ja valtakunnan isoimmalla aviisilla eduskunnan voimaan. Mutta jos terveyspalvelut tai vanhustenhuolto onnahtelee Helsingissä, mitä eduskunta sille voi tehdä? Ei mitään, kun sille ei voi mitään Helsingin kaupunginvaltuustokaan. Ei voi, koska osa kaupunkilaisten palveluista on ulkoistettu kunnanrajat ylittävälle mammuttitaudin ja byrokratian rasittamalle HUS:lle.
Lue lisää >>


Johtakaa meitä edestä 29.1.2007

Vaivaakohan meitä suomalaisia jonkin sortin jakomielitauti, kun emme osaa oikein päättää minkälaista johtamista kaipaamme? Toisaalta arvostamme luutnantti Koskelan ja kenraali Ehrnroothin kaltaisia johtajia, joiden johtamisfilosofia perustui siihen, että joukkoja johdetaan edestä sinne minne on pakko mennä. Toisaalta sitten äänestämme poliittisiksi johtajiksemme miehiä, jotka johtavat meitä takaa joukkojen kulkua seuraillen, mielipidetiedusteluja lukien yrittäen samalla miellyttää meitä kaikkia. Valtakunnan tasolla sodan ja rauhan aikojen johtamisessa on kummassakin kyseessä kansakunnan selviytyminen. Sodan olosuhteissa tosin lyhyemmällä tähtäimellä ja hieman konkreettisemmin. Mutta kyllä poliittisten johtajienkin olisi johdettava meitä edestä sinne minne on pakko mennä. Peräpäässä ravaavia ei yleensä kutsuta johtajiksi.
Lue lisää >>


Kuumaa ilmaa 21.1.2007

Kaikki puolueet, Kepu etunenässä, yrittävät tehdä eduskuntavaaleista ilmasto- ja energiavaalit. Suomen pitäisi olla etunenässä milloin minkäkin uuden energiamuodon käyttäjänä. Yhteistä puolueiden energiapoliittisille lausunnoille on se, että ne eivät perustu tosiaisoihin. Kepun kiihkoilu ympäristökysymyksissä ihmetyttää senkin takia, että maanviljelys on suurin vesiemme saastuttaja.
Merien saastuminen on tutkimuksien mukaan miltei yhtä suuri tekijä ilmastonmuutoksessa kuin liikenne. Saastuminen vaikuttaa tuulien suuntaan ja veden lämpötilaan. Miksi Pekkarinen kiihkoilee energia- ja muun teollisuuden päästöistä, miksei hän ensin pane maatalouden päästöjä kuriin?
Lue lisää >>


Varaudutaan, kun on vielä aikaa 15.1.2007

Sen sijaan, että pipertävät vaalikampanjoissaan lillukanvarsiinsa eksyneinä, puolueet voisivat ihan aikuisten oikeasti keskustella myös todellisista asioista. Kuten esimerkiksi siitä, miten varaudutaan seuraavan vaalikauden aikana iskevään maailmanlaajuiseen lamaan.
Tuleva lama johtuu USA:n talouden romahtamisesta, joka on väistämättä edessä. Kaikilla mittareilla mitattuna sen talouden olisi jo pitänyt romahtaa, joten nyt on enää ajan kysymys, koska niin tapahtuu. Vuodesta 1971 USA:n kauppatase on ollut muutamaa poikkeusvuotta lukuun ottamatta pakkasella. Maa on myynyt ostanut enemmän tavaraa, kuin se on myynyt. Viime vuonna amerikkalaiset ostivat noin 700 miljardilla dollarilla enemmän tavaraa, kuin pystyivät muualle myymään.
Lue lisää >>


Kun kysymys on vastaus 7.1.2007

Eduskuntavaalien lähestyessä puolueet hakevat kuumeisesti kansaa kiihottavia teemoja vaaleihin. Sellaisia, jotka saisivat kansan äänestämään niitä, mutta eivät sitoisi puoluetta toteuttamaan antamiaan lupauksia. Teeman on oltava tarpeeksi abstrakti, mutta kuitenkin sellainen, jolla saa äänestäjiin eloa, ja josta saa muut puolueet kiihkoilemaan.
Yksi tällainen turha teema, jota yritetään kiivaasti lämmitellä, on Nato-kysymys. Joka itse asiassa ei ole kysymys, vaan mahdollinen vastaus todelliseen kysymykseen. Suomalainen maanpuolustuskeskustelu kun on samalla tasolla kuin niiden kahden kännisen hiiren, jotka yömyöhällä kapakasta poistuessaan päättivät kotimatkalla raiskata kissan.
Lue lisää >>


Nallen sumuverho 18.12.2006

Viime viikolla lehtiin putkahti uutinen, että Sampo on ostanut siivun Nordeaa. Taloustoimittajat lähtivät oitis laukalle, Nalle nurkkaa Nordeaa? Kun satun miestä hieman tuntemaan, saanen esittää oman arvaukseni asiasta. Nalle on niin älykäs, ettei ryhdy avoimeen nurkkaukseen. Menossa on joku muu juoni.
Käydään läpi miehen aikaisempia askareita. Vuonna 1992, kun kaikki ulkomaiset asiantuntijat ennustivat investointipankkitoiminnan olevan tulevaisuudessa pankkisektorin kannattavin ja kasvavin osa, Nalle osti SYP:ltä investointipankkitoiminnot ja perusti Mandatum pankin.
Lue lisää >>


Suomi sodassa 11.12.2006

Suomessa on käynnissä sisällissota. Pelkästään suomalaisia lehtiä lukevilta, asia on saattanut jäädä huomaamatta. Onneksi aina valppaan Hufvudstadsbladetin kuolemaa pelkäämätön, urhea sotakirjeenvaihtaja Christer Bruun, raportoi taistelun tiimellyksestä itsenäisyyspäivämme alla edes ruotsinkieliselle kansanosalle. Sisällissotaa käydään, kriisialueella muutaman viikon vierailleen professorin laajan artikkelin mukaan, niinkin lähellä maamme pääkaupunkia, kuin Bromarfissa (suomeksi Bromarv).
Lue lisää >>


Onnittelut, Mikke! 4.12.2006

Viime viikolla Fortum ilmoitti ensin nostavansa sähkön hintaa viidellätoista prosentilla ja muutamaa päivää myöhemmin se ilmoitti, että aprillia, ei me nostetakaan.
Samalla viikolla ehti ministeri Pekkarinen naama sitruunamuffinssina ilmoittaa ensin perustavansa uuden valtiollisen sähköyhtiön ja sen jälkeen naama Hangon keksinä kertoa, että aprillia, ei me perustetakaan. Media repi pelipaitansa ja iloitsi, kuinka kansalaisten palaute sai Liliuksen perumaan korotukset. Vaan kävikö siinä niin?
Lue lisää >>


Moraalin iltahämärä 27.11.2006

Kansakunta käyttäytyy kuten se moraalisesti oikeaksi näkee. kansalaisten moraalia säädellään laeilla, joilla pyritään ehkäisemään ei toivottu käytös ja suosimaan toivottua käytöstä. Mutta moniko kansanedustaja ymmärtää, että oikeaksi koettua käytöstä säätävät muutkin lait kuin rikoslaki. Paras voi joskus olla hyvän vihollinen. Se pitäisi pitää mielessä kun keskustellaan siitä, mitä kaikkia asioita ja missä mitassa hyvinvointiyhteiskunnan tulee kansalaistensa puolesta hoitaa.
Kolmekymmentä vuotta sitten lukiolaisille tai korkeakouluopiskelijoille ei olisi tullut mieleenkään mennä kesäksi työttömyyskortistoon. Se olisi ollut häpeällistä. Tänään se ei ole häpeä, vaan oikeus. Työttömyys oli tuohon aikaan tilapäinen olotila, josta pyrittiin kaikin tavoin pois.
Lue lisää >>


Oikeudenmukainen verotus? 20.11.2006

Verotuksen tarkoituksena on kerätä tarvittavat rahat yhteisesti sovittujen menojen peittämiseksi oikeudenmukaisella tavalla. Sen lisäksi verotus olisi suoritettava tavalla, joka kannustaa veronmaksajia kartuttamaan kansataloutta sekä kansallisvarallisuutta.
Noita periaatteita noudattaen verot voidaan kerätä millä tahansa tavalla, jonka eduskunta hyväksyy. Siksi onkin ihmeellistä, että veroja kerätään nykyisin tavalla, joka ei kansalaisten mielestä ole oikeudenmukaista eikä kannustavaa.
Lue lisää >>


Tehtaan varjossa 13.11.2006

Kun teollisuus ei todennäköisesti tule tarjoamaan tulevaisuudessa kovin merkittävästi lisää työpaikkoja Suomeen, niin jonnekin niitä on synnytettävä. Pitkään on puhuttu, että niitä syntyisi palvelusektorille, mutta mitään ei ole tehty asian edesauttamiseksi.
Edelleenkin Suomessa vallitsee käsitys, että palvelusektorilla voidaan käyttäytyä samalla tavalla kuin tehtaassa. Niinpä palveluja tarjotaan pääsääntöisesti kahdeksan ja neljän välillä, jolloin asiakkaat ovat tehtaissa töissä. Pankit, pesulat, renkaanvaihtajat, autokorjaamot sekä miltei kaikki muut palveluja tarjoavat yritykset, ravintoloita ja kauppoja lukuun ottamatta ovat auki vain "virka-aikaan".
Lue lisää >>


Uudenlainen hyvinvointivaltio 6.11.2006

Hyvinvointivaltiota ryhdyttiin rakentamaan Suomeen toden teolla vasta toisen maailmansodan jälkeen. Sitä ennen maassamme keskityttiin luokkaerojen poistamiseen. Ripeä talouskasvu teki mahdolliseksi yhteiskunnan tarjoamien palvelujen kirjon laajentamisen koskemaan jossain muodossa liki jokaista kansalaista. Sen jälkeen hyvinvointiyhteiskunnan käsitettä laajennettiin rahaan, yhteiskunta ryhtyi jakamaan kansalaisille palvelujen lisäksi rahaa. Ja kun sille tielle astuttiin, niin loppua ei näy.
Lue lisää >>


Valikoivaa markkinataloutta 30.10.2006

Joku ei tässä nyt oikein täsmää. Työnantajien edustajat itkevät työvoimapulaa, valtion kirstua vartioivat surevat työttömien suurta joukkoa, korkeakouluista ja oppilaitoksista valmistuvat nuoret kaihoavat töitä, koululaisille ei ole kesätyöpaikkoja, ja melko vaatimattomiinkin hommiin, kun niistä lehdessä ilmoittelee, löytyy kolmesataa hakijaa. Kaikki nuo väitteet eivät voi yhtaikaa olla totta. Epäilen työnantajien väitettä. Tai että he esittävät niitä tarkoitushakuisesti.
Lue lisää >>


Ajoitusvirhe 22.10.2006

Vaikka pahaa tahtoa ei olisikaan, silti ei voi välttyä mielikuvalta, että suomalaisessa elinkeinopolitiikassa ei aina natsaa ajoitukset. Ei sen puoleen, ei ne natsaa aina yrityspuolellakaan ajoitukset. Ylihintaa on tullut maksetuksi ja alihinnalla myydyksi. Mutta tyrimiset yritysmaailmassa maksaa osakkeenomistaja, valtakunnallisen elinkeinopolitiikan munaukset otetaan verorahoista. Munivan yhtiön osakkeita ei ole pakko ostaa, mutta tyrivän valtion verot on pakko maksaa.
Lue lisää >>


Stigu, taisi lipsahtaa totuus 16.10.2006

Teknologiateollisuuden työnantajapoliittisen työryhmän puheenjohtaja vuorineuvos Stig Gustavson ehdotti, että maamme kilpailukykyä parannettaisiin sillä, että työntekijät tekisivät vuosittain kolmesataa tuntia enemmän töitä. Ja tietenkin samalla palkalla. Mahtoiko mies olla tosissaan? Tuskin.
Lue lisää >>


Markkinoilla voi tulla vilu 9.10.2006

Matti Purasjoen raportti energiamarkkinoiden toimimattomuudesta sai vastaanoton, jonkalaisen älykäs analyysi Suomessa aina saa. Muutama ministeri tyrmäsi sen epäolennaisilla populistisilla kommenteilla, sitten se vaiettiin kuoliaaksi eikä mitään tehdä, vaikka pitäisi. Energiamarkkinat eivät siis toimi Suomessa tulevaisuudessakaan. Kun muut ovat hiljaa, ajattelin esittää pari kysymystä ja antaa yhden neuvon. Pääministeri Vanhanen totesi, että markkinoiden pitää tehdä energiainvestoinnit, ei valtion. Minä taas olen sitä mieltä, että sivistysvaltio huolehtii kansallisista infrastruktuuri-investoinneistaan.
Lue lisää >>


Rottakokeen loppu 2.10.2006

Ekonomisteilla on taipumus kutistaa maailman ylenpalttinen monimutkaisuus omaan päähänsä sopivaksi yhden asian teoriaksi, jota he sitten levittävät ympäri maailmaa kuin uutta uskontoa.
Onneksi historia on osoittanut, etteivät ekonomistien rottakokeet ihmiskunnalla kestä kuin neljännesvuosisadan kerrallaan. Chicagon koulukunnan saarnaama kontrolloimaton markkinatalous onkin siis pian tulossa tiensä päähän.
Lue lisää >>


Ministerien vaalilaukka 25.9.2006

Sosiaali- ja terveysministeri Tuula Haataisella taitaa olla hätä.

Rouva ei kai usko tulevansa uudelleenvalituksi eduskuntaan. Siksi hän on lähtenyt kalastelemaan naisten ääniä uhkailemalla suomalaisia yrityksiä sillä että hän säädättää lain, joka määrää naisia pörssiyhtiöiden hallituksiin. Se, ettei ministeri Haatainen aikuisten oikeasti ymmärrä oikeasta elämästä, siis sellaisesta jossa raha pitää ansaita markkinoilta hyvillä tuotteilla eikä varastaa verottamalla, käy selväksi siitä että hän lähetti asiasta kirjeitä yhtiöiden toimitusjohtajille. Näillä kun ei asian kanssa ole mitään tekemistä, yhtiön hallituksen valitsee yhtiökokous, eli yhtiön suvereenit, itsenäiset omistajat.
Lue lisää >>


Pelastetaan edes nuoret 18.9.2006

Nuorison mellakointi maassamme ei ole uusi eikä edes kovin moderni ilmiö. Osattiin sitä ennenkin, kuten laulussa Isontalon Antti ja Rannanjärvi kerrotaan. Aikoinaan nuoret miehet laittoi järjestykseen Kauhavan ruma vallesmanni, tänään Helsingin poliisikomentaja Riikonen.
Sen sijaan, että vouhotamme ilmiöstä, pitäisi analysoida sen syitä - joka puukkojunkkarien ja näiden nykyisten "aktivistien" kohdalla on sama, eli nuorisotyöttömyys. Puukkojunkkarit olivat Pohjanmaan työttömiä nuoria miehiä, jotka globalisaatio oli ajanut työttömiksi. Maailman muuttuminen vei tervanpoltolta markkinat ja nuorilta miehiltä työpaikat. Tuntuuko tutulta?
Lue lisää >>


Tosiasiat ovat ikäviä 11.9.2006

Ajattelin tässä antaa lyhyen kansatalouden oppimäärän nykyisille ja tuleville kansanedustajille. Eli kertoa miten meille käy, jos tosiasioita ei tunnusteta. Oletetaan että öljyn ja sen seurauksena muunkin energian hinta nousee seuraavan kymmenen vuoden aikana nopeammin, kuin bruttokansantuote Suomessa. Jos kansantalouden tuottavuus ei kasva öljyn hinnannousun tahtiin, seurauksena on palkansaajien ostovoiman heikkeneminen. Heiltä kun menee aina vain suurempi osa palkasta energialaskujen maksamiseen.
Lue lisää >>


Veronmaksajien etu 4.9.2006

Julkinen sana uutisoi näyttävästi energiaviraston tekemän tutkimuksen Venäjältä tulevan merikaapelin kustannuksista. Useimmat otsikot olivat muodossa: "Merikaapeli liian kallis". Ja kallishan se on, jos laskelmat pitävät paikkansa.
Meille jäisi maksettavaa puolitoista miljardia euroa.
Lue lisää >>


Päämiestalous 28.8.2006

Aikaisemmin suuret teollisuusyritykset valmistivat koneita ja laitteita. Nykyään ne valmistavat hömppää eli kulutustavaroita. Hömppä on kevyempää kuin kone, ja se on johtanut siihen, että sitä voidaan valmistaa missä tahansa maailmassa ja kuljettaa se kannattavasti toiselle puolelle maapalloa. Hömpän volyymit ovat myös suurempia, siksi hömpän valmistaminen on mahdollistanut senkin, ettei yrityksen tarvitse enää itse valmistaa kuin murto-osa tarvitsemistaan komponenteista. Joku muu aikaansaa jossain hömppään tarvittavia komponentteja edullisemmin, koska se valmistaa niitä koko maailman hömppäteollisuudelle.
Lue lisää >>


Johan on markkinat 20.8.2006

Kun tämä maailma on epävarmuuksia täynnä, nuorten kannattaisi miettiä sellaistakin asiaa, että kumpi tulevaisuus heille itselleen on mukavampi: sellainen, jossa voi itse vaikuttaa elonsa kulkuun, vai sellainen, jonka laadusta muut tekevät häntä kuulematta päätöksiä ja joihin on tyytyminen. Yksinkertaistettuna kysymys on siitä, päättääkö nuori viettää loppuelämänsä työmarkkinoilla vai toimeentulomarkkinoilla. Lyhyellä tähtäimellä niillä ei tunnu olevan suurtakaan eroa, mutta elämän pituisessa juoksussa ero saattaa muodostua huomattavaksi. Jos elintaso ei jostain syystä Suomessa jatkakaan kasvuaan entisellä tahdilla, niin kyllä aktiiviväestö pitää huolta siitä, että ensimmäisenä siitä tulevat kärsimään passiiviväestöön kuuluvat nuoret.
Lue lisää >>


Päreet palavat 13.8.2006

Kuvitelkaa mitä kaikkea Suomessa EI tapahtuisi, jos öljy loppuisi huomenna. Ajatusleikki ei ole turha, sillä öljy loppuu tällä vuosisadalla tykkänään. Vuosisata voi tuntua pitkältä ajalta, mutta ihmiskunnan historiassa se on hetken humaus. Ainakin kun ottaa huomioon sen, että öljyyn perustuva yhteiskunta ei ole ollut olemassa kuin juuri sen samaisen sata vuotta. Ennen sitä ihmiset tulivat toimeen ilman öljyä, ja niin meidän on pakko tulla toimeen öljyn loppumisen jälkeenkin.
Lue lisää >>


Iltanuotiolta nettiin 7.8.2006

Näin jälkeenpäin ajatellen hyvinkin pienet asiat voivat muuttaa yhteiskunnan rakenteen. Kuten esimerkiksi savupiippu. Ennen kuin joku sen keksi, ihmisten kokoontuivat öisin saman nuotion ääreen lämmittelemään ja savu nousi huoneen katossa olevan räppänän kautta taivaan tuuliin. Perheet, ja laajemmatkin joukot joutuivat tulemaan toimeen keskenään. Jos et tullut, jouduit palelemaan ulkokehälle.

Lue lisää >>


Nuori voima 30.7.2006

Maailma on muuttunut pysyvästi sen jälkeen kun Kiina valtavine markkinoineen avautui. Olisikin lyhytnäköistä uskoa, että se pysyy pitkään halvan työvoiman reservinä. Kun kansantuote siellä nousee, niin kyllä siellä nousevat palkatkin. Siksi pitkällä tähtäimellä Kiina onkin markkina, eikä työvoimapankki. Muutamien suomalaisten yritysten kannalta tuotannon osittainen siirtäminen Kiinaan onkin välttämätöntä markkinoiden koon eikä työvoimakustannusten johdosta.
Lue lisää >>


Kurssit kalan sisälmyksistä 24.7.2006

Jostain syystä pankkiiriliikkeiden ennustajaeukkoja ja äijiä kutsutaan analyytikoiksi, vaikka oikea nimitys olisi arvausliikkeen hosupekka.
Viime viikolla Nokia julkisti osavuosituloksensa ja analyytikkojen kommentit olivat päteviä kuin sammakkoprofessorin sääennustukset. Eräs "analyytikko" ylitti jopa itsensä ennustamalla päivää ennen, että jos tulos on odotusten mukainen, niin markkinat pettyvät. Eli sanoi ääneen sen, minkä me kaikki muut jo tiesimme: näillä ennustajaeukoilla ei ole tuon taivaallista käsitystä siitä, miten markkinat käyttäytyvät. Väitti, että kurssi laskee, jos tulos on ennustetun mukainen. Missä oli miehen logiikka?
Lue lisää >>


Hyvin kannattava ystävä 17.7.2006
Kesälomalla on aikaa. Tai ainakin pitäisi olla. Vaikkapa niinkin turhan asian pohtimiseen kuin sen, että mikä tekee meidät onnellisiksi. Rahahan sitä ei kuulemma tee, vaikka Rolls Roycen takapenkillä sureminen on joidenkin mielestä mukavampaa kuin saman asian harrastaminen Ladan etupenkillä. Oli miten oli, niin tutkimukset kuitenkin osoittavat, ettei elintason nousu viimeisen sadan vuoden aikana ole tehnyt ihmisistä yleisesti ottaen yhtään sen onnellisempia.....
Lue lisää >>


Puheenjohtajan esityslistalle 09.07.2006
Suomen puheenjohtajakaudella voisimme ottaa esille muutaman tärkeänkin asian, jos kehtaisimme. Voisimme esimerkiksi puolustaa eurooppalaisia arvoja amerikkalaisten investointipankkien markkinoimia arvoja vastaan.....
Lue lisää >>


Näin naapurissa 03.07.2006
Meitä suomalaisia pidetään hieman yksivakaina ja omissa oloissaan viihtyvinä. Harvoin meitä myöskään syytetään siitä, että kansakuntana meiltä lähtee mielikuvitus laukalle ja me innostumme jostain asiasta tai aatteesta elämää isommin. Mitä nyt joskus kiihkoonnumme hetkeksi jonkun urheilijan saavutuksista tai kokoonnumme torille, jos satumme voittamaan euroviisut. Hetkellinen hurahtaminen käy siis meiltäkin, mutta noin yleisesti ottaen vietämme elämäämme se isommin riehumatta. Joka on mielestäni hyvä asia.....

Lue lisää >>


Haataisen yhteiskuntavastuu 26.06.2006
Tsaari Pietari Suuri näki eräällä Euroopan matkallaan yliopistoja ja tuumasi että tuollaisia oivia laitoksia pitää saada myös Venäjälle. Niinpä hän kotiin palattuaan rakensi oitis Pietariin yliopistolle talon. Talon valmistuttua Pietarilla oli kuitenkin ongelma, professorit puuttuivat. Ei muuta kuin aatelissukujen joutilaimmat vesat ratsastamaan ympäri Eurooppaa palkkaamaan professoreja. Kun yliopistolle oli saatu professorit, opetustoiminta ei vieläkään ottanut käynnistyäkseen, puuttuivat nimittäin myös oppilaat.....
Lue lisää >>


Kiinalainen eläke 18.06.2006
Suomessa kiistellään tasaisin välein eläkepommista. Onko meillä sellainen ja jos on, miten se tulisi purkaa. Asiaa voisi tarkastella kotimaisen kiukuttelun sijasta hieman isommallakin kiikarilla. Ensinnäkin voidaan heti todeta, että emme ole ongelmamme kanssa yksin. Kaikissa toiseen maailmansotaan osallistuneissa teollisuusmaissa on nimittäin sama suurten ikäluokkien ongelma.....
Lue lisää >>


Luova luokka 12.06.2006
Elo oli ennen helppoa ja kiireetöntä. Viime vuosisadan alusta aina kahdeksankymmenluvulle saakka Suomessa elettiin ja rakennettiin teollisuusyhteiskuntaa. Sitten meno kiihtyi ja kahdessakymmenessä vuodessa heilahtivat silmiemme edessä palvelu- ja informaatioyhteiskunta, joista siirryttiin huomiotalouden kautta luovan talouden yhteiskuntaan. Ei ihme, että nuoriso on niin hölmistynyttä, ettei töihin ehdi. Onneksemme muutamat hitaammat yrittäjät eivät ehtineet mukaan aivan joka käänteeseen, vaan jatkoivat edelleen epämuodikasta teollista toimintaansa.....
Lue lisää >>


Polvikapina 05.06.2006
Osku Pajamäki lietsoo kapinaa, tällä kertaa sukupolvien välille. Hän syyttää suuria ikäluokkia, siis minua ja lajitovereitani ahneiksi.
Väite voi olla tosi joidenkin kohdalla, sen myönnän, mutta kaikkia en syyllistäisi. En myöskään vapauttaisi kaikkia Oskun ikätovereitakaan ahneuden synnistä. Tutkimuksien mukaan kun heille eivät paskahommat kelpaa ja akateemisen koulutuksen saatuaan he haluavat töihin, jossa on lyhyt työaika ja hyvä palkka.....
Lue lisää >>


Hermoilua Hakaniemessä 28.05.2006
Tasavallan Presidentti on kuulemani mukaan valitellut vaalien jälkeen sekä Sauli Niinistölle että Jyrki Kataiselle sitä, kuinka ikävää oli, että vaaleihin sekoitettiin politiikkaa. Erikoinen kannanotto vasemmistoliiton, SAK:n ja demareiden yhteiseltä ehdokkaalta. Presidentin mielestä ilmeisesti vain porvaripuolueiden harjoittama poliittinen toiminta on politiikkaa. Vasemman laidan harrastukset ovat kai sitten ihanteellista politiikasta vapaata kansalaistoimintaa.....
Lue lisää >>


Management by Petkele 22.5.2006
Aikoinaan, kun Nokia valloitti Ruotsia, sikäläiset aviisit kuvasivat Kari Kairamon ja muiden nokialaisten johtamistyyliä ilmaisulla management by perkele. Sanonta jäi siitä sitten elämään suomalaisiin aviiseihin, irtaantuen alkuperäisestä yhteydestään. Ruotsalaiset talouslehdet käyttivät nimittäin ilmaisua positiivisessa mielessä. Paras suomennos siitä, mitä ruotsalaiset sillä silloin tarkoittivat, on tekemisen meininki. Mahdottomaltakin tuntuvan tehtävän edessä. Kairamolla kun oli tapana sanoa että perkele, kyllä me tämä hoidetaan. Ja moni mahdoton tehtävä hoidettiinkin sillä perkele-tyylillä.....
Lue lisää >>


Sähköistä kauppapolitiikkaa 15.5.2006
Aloitetaan muutamasta faktasta. Ensimmäinen fakta, me tuomme tällä hetkellä yli kaksikymmentä prosenttia maassamme käytettävästä sähköstä. Toinen fakta, me emme millään säästökonstilla pysty tuota määrää sähköä säästämään, emme vaikka joka pirtissä alettaisiin polttaa päreitä. Kolmas fakta, nykyinen tuontitaso vastaa kaikkien neljän tällä hetkellä käytössä olevan ydinvoimalamme yhteenlaskettua kapasiteettia. Neljäs fakta, viidennen ydinvoimalan käyttöönotto myöhästyy ainakin kaksi vuotta suunnitellusta aikataulustaan. Josta seuraa viides fakta, sen valmistumisenkin jälkeen tuomme edelleen kaksikymmentä prosenttia sähköstämme.....
Lue lisää >>


Ja rahaa palaa 8.5.2006
Minulle on syntynyt tunne, että kansanedustajamme ovat etääntyneet valovuoden päähän normi-ihmisten säästäväisyydestä ja siitä kunnioituksesta, jolla tavallinen kansalainen joutuu eurojansa kohtelemaan.
Kansanedustajan talousmatematiikan mukaan ilmeisesti ensin tulee miljoona, sitten miljardi, sen jälkeen biljardi ja mitä lienevät vielä isommat yksiköt.....
Lue lisää >>


Tuottamattomat johtajat 24.4.2006
Työntekijöiden irtisanominen Suomessa on helpompaa ja halvempaa kuin useissa muissa Euroopan unionin maissa. Jos joku uskaltaa ehdottaa irtisanomiskynnyksen nostoa, Eteläranta älähtää heti väittäen sen estävän uusien työntekijöiden palkkaamisen. Ei estä, ellei heitä aiota palkata oitis irtisanottaviksi! Ei ainakaan pienissä ja keskisuurissa yrityksissä, joissa ihmisiä palkataan vain silloin, kun johto uskoo pystyvänsä tarjoamaan heille pitkäaikaisen työsuhteen.....
Lue lisää >>


Valtio-kapitalismia 10.4.2006
Aikaisemmin, silloin kun myös valtio osallistui maamme kehittämiseen, suuret kansalliset infrastruktuuri-investoinnit tehtiin valtion varoin. Suomeen rakennettiin verorahoin maantiet, rautatiet, sähköverkko ja puhelinverkko.
Nykyään valtio ei enää moisiin hankkeisiin ryhdy. Päin vastoin nykyinen valtionjohto myy rahanhimossaan pois aikaisempien sukupolvien yhteisin ponnistuksin tekemiä uhrauksia. On tämä maailma ihmeellinen, kun kansantuote oli murto-osan siitä mitä se on tänään, silloin valtiolla oli varaa rakentaa kansalaisille yhteisiä palveluita. Nyt kun elintaso on moninkertainen, valtiolla ei ole varaa muuhun kuin myymiseen.....
Lue lisää >>


Kaupallisia tiedotteita 3.4.2006
Jos kaikki suomalaiset menevät huomenna ostamaan digitaalisen teräväpiirtotelevision, onko maamme silloin siirtynyt kertaheitolla digitaaliseen televisiomaailman teräväpiirtoaikaan? Tavallaan kyllä, vastaisi sotamies Svejk, koska hänen mielestään asiat voivat olla yhtä hyvin niin tai näin, jotenkin päinhän asioiden on oltava.
Yksinkertainen insinööri vastaa kuitenkin, että emme. Yleisradio ei nimittäin lähetä digitaalisia teräväpiirtolähetyksiä. Niitä lähettää vain muutama kaapelitelevisioyhtiö ja niitäkin vain muutamilla maksullisilla kanavillaan.....
Lue lisää >>


Kevät toi, kevät toi purnarin 27.3.2006
Varmoja kevään merkkejä on se, että räystäät alkavat tippua ja että Etelärannasta tippuu veronalennusvaatimus.
Kun ottaa huomioon, että EK:n hallituksessa istuvat maamme kovapalkkaisimmat miehet, niin veronalennusvaatimukset tuntuvat oikeutetuilta. Kerrankin voimme olla varmoja, ettei kyseessä ole lyhytnäköinen populistinen pikkupolitikointi, vaan että miehet ovat vakavissaan. Ovathan he liikkeellä omalla asiallaan. UPM:n toimitusjohtajan Jussi Pesosen veronalennusvaatimuksiin yhtyy varmaan yhtenä miehenä koko Kuusankoski.....
Lue lisää >>


Iloinen pyykkäri 20.3.2006
Hallituksen mielestä työllisyyden pelastaa palvelusektori. Voihan se niinkin olla, mutta voi myös käydä niin, ettei pelasta. Tai pelastaa, mutta eri tavalla ja eri konstein kuin mihin hallitus uskoo. Tai hallitus ei tiedä mitä tahtoo. Tai ei osaa tahtoa mitä tietää. Tai ei uskalla tehdä mitä tahtoo.
Jotta palvelualalle syntyisi työpaikkoja, pitää olla kysyntää. Ja sitä ei synny näpräämällä partureiden arvonlisäprosentteja muutamalla alaspäin, niin kuin hallitus tuntuu uskovan. Jotta aitoa ja reipasta kysyntää syntyisi, pitää olla tuloeroja.....
Lue lisää >>


Öljylamppu lepattaa 13.3.2006
On surullista, miten vähän hallitus ja kansanedustajamme ymmärtävät ympäröivästä maailmasta. Surullisempaa toki olisi, jos ymmärtäisivät, mutta eivät välittäisi. Toivokaamme siis, että ovat tyhmiä eivätkä välinpitämättömiä.
Ymmärtämättömyyttä kuvaa se, että kevään istuntokaudella tärkeimmät asiat ovat keinosiemennys ja eri kulutushyödykkeiden kaupantekoajat. Jälkimmäisessähän on kysymys siitä, että seksiä ei saa myydä yhtenäkään viikonpäivänä ja ruokaa saa myydä kaikkina viikonpäivinä paitsi sunnuntaina. Kansantalouden kannalta varmaan kovin tärkeitä asioita.....
Lue lisää >>


Myyttejä ja mainoslauseita 6.3.2006
Olisin toivonut, että Tasavallan Presidentti Tarja Halonen olisi uuden kautensa avajaispuheessa pystynyt pitäytymään faktoissa. Mutta ei, pakko oli hymy huulilla kertoa kaupunkilegenda ja sen avulla kosiskella väärin väittein naispuolisten kansalaisten suosiota.
Älykkyyden puutteesta ei presidenttiämme voi kai syyttää. Hän mainitsi puheessaan, että naisen euro on edelleen Suomessa vain kahdeksankymmentä senttiä. Väite ei pidä paikkaansa. Ja sen ymmärtää myös presidenttimme. Työssä käyviä suomalaisia on noin 2,4 miljoonaa, joista karkeasti ottaen puolet on julkisen sektorin palveluksessa.....
Lue lisää >>


Ahne kirkko 27.2.2006
Arkadiankadun ja Mechelininkadun kulmassa on viisikerroksinen kivitalo, jossa toimi vielä muutama vuosi sitten Arkadian Yhteislyseo. Toimikoon tuo koulu esimerkkinä siitä, miten yhteiskunta on onnistunut tuhoamaan maastamme auttamisen halun ja talkoohengen.
Koulu perustettiin 1920-luvulla talkoohengessä, kuten rakennettiin myös talkootyönä ja vapaaehtoisilla rahoituksilla se viisikerroksinen kivitalo siihen kadunkulmaan. Ahneuden puutteesta tuolloisessa Suomessa antakoon vielä selvemmän kuvan se, että jo perustettaessa oli selviää, ettei koulusta tule rahasampoa vaan rahareikä.....
Lue lisää >>


Puolalainen putkimiespolo 20.2.2006
Euroopan unionin suurin uhkakuva on puolalainen putkimies, ei lintuinfluenssa eivätkä tanskalaisten pilapiirtäjien piirrokset. Siihen käsitykseen jäi, kun seurasi unionin parlamentin työskentelyä palveludirektiivin kimpussa Strasbourgissa.
Tuo puolalainen putkimies on ilmeisesti tahtomattaan noussut vertauskuvaksi uhkakuvalle, että palveluja saisi unionin sisällä tarjota vapaasti maasta toiseen. Vanha työväen motto "kaikki maailman työläiset yhtykää", tuntuu muuttuneen muotoon "kaikki maailman työläiset, pysykää kotonanne".....
Lue lisää >>


Pantterin loikka 13.2.2006
Sixten Korkman avasi poliitikoista poiketen älyllisen keskustelun eläkejärjestelmästämme ehdottamalla työntekijöiden yhdessä työnantajiensa kanssa maksamille eläkemaksuille kattoa. Ehdotus tulitettiin, siihen enempiä perehtymättä, seulaksi oikealta, vasemmalta, takaa ja edestä. Sixten ei ymmärrä ettei Suomessa ongelmiin saa puuttua etukäteen. Niihin on tapana puuttua vasta kun ne ovat räjähtäneet käsiin. Ohhoh, sanoo poliitikko ja korjaa lyhytnäköisen möhlimisensä kansalaisilta kerätyillä verorahoilla.....
Lue lisää >>


Etelärannan Harry Potter 6.2.2006
Risto E.J. Penttilä, tuo Etelärannan ajatusten luudalla lentelevä lapsinero ilmoitti Meidän Suomi -lehdessä, että EVA kehittää Suomelle tasaveromallia.
Hienoa, ajattelin ensin. On se reipasta, että Etelärannasta tulee ehdotus ansio- ja pääomatulojen verottamisesta samalla asteikolla. Vihdoinkin ajatus tasaveromallista, jossa pääomatuloja ja palkkatuloja kohdellaan tasavertaisesti.Nykyäänhän rikkaat maksavat pääomatuloistaan huomattavasti vähemmän veroa kuin köyhemmät palkkatuloistaan. Rikkaat eivät myöskään maksa niistä kunnallisveroa, joka minua on pitempäänkin filosofisesti vaivannut, kun niiden lapset näyttävät olevan palkkatuloillaan elävien lasten kanssa samassa kunnallisessa päiväkodissa ja koulussa.....
Lue lisää >>


Ja sitten se Nato-kysymys 30.1.2006
Television vaalitenteissä eilen valittu presidentti lupasi useaan otteeseen, että Suomen kansa saa päättää siitä, liitymmekö Natoon vai ei. Jos presidentti pitää sanansa, se tarkoittaa sitä, että asiasta pidetään kansanäänestys. Sopiva ajankohta olisi ensi vuoden eduskuntavaalien yhteydessä. Menisi samalla urakalla sekin, kun lappuja kuitenkin joudutaan selaamaan ja ääniä laskemaan.....
Lue lisää >>


Pakkasukko opettaa 23.1.2006
Jos joskus, niin juuri nyt kannattaa käydä energiapoliittista keskustelua. Leppeänä kesäiltana tuulivoima voi tuntua vaihtoehdolta, mutta kukaan tuskin sellaisen varaan olisi viime päivien aikana talonsa lämmitystä uskaltanut turvata. Jos vaikka sattuu huomenna kohdalle tyyni pakkaspäivä, niin tuulivoimatorpassa alkaa kylmä tunkea töppösiin. Ottamatta asiaan aatteellista kantaa, tosiasia on se että maamme elää, hengittää ja hyvinvoi tuontienergian varassa.....
Lue lisää >>


Menneisyyden vangit 16.1.2006
Kaikki poliittiset päätökset vaikuttavat lastemme ja lastenlastemme tulevaisuuteen. Siksi ne pitää tehdä harkiten, eikä musta-tuntuu-että-tällä-tavalla-minä-saan-lisää-ääniä-periaatteella. Eikä niitä missään tapauksessa saa tehdä sen mukaan, mitä eilisen päivän iltapäivälehtien yleisönosastossa kirjoitettiin.
Lyhytjänteinen poliitikko keskittyy hoitamaan esille tunkevia ongelmia, kun valtiomiesmäinen ja pitkäjänteinen poliitikko keskittyy ongelmien syiden poistamiseen. Eduskunnassa ja valtuustoissa enemmistön muodostavat tuuliviiripoliitikot puolestaan haaskaavat huoletta yhteiskunnan resursseja mihin milloinkin, kuten peruspalveluministeri Hyssälä tuhlaamalla ministeriönsä virkamiesresursseja parveketupakoinnin kieltämiseen. Ikään kuin peruspalveluiden järjestämisessä ei olisi suurempia murheita.....
Lue lisää >>


Dynamiikkaa yhteiskuntaan 9.1.2006
Presidentti Halonen oli uudenvuoden puheessaan huolissaan tuloerojen kasvamisesta. Tiedoksi presidentille, että Suomi on Euroopan unionin maista se, jossa tuloerot ovat pienimmät kun ne mitataan oikein, eli käteen jäävästä nettopalkasta.
Kasvun hidastuminen maassamme johtuukin siitä, että erot nettotuloissa eivät ole palkkatilaston keskivaiheilla ja sen alapäässä riittävän suuret. Kun otetaan huomioon sosiaaliset tulonsiirrot, tuloerot keskituloisella työssäkäyvällä ja avustuksilla elävällä alkavat hävitä. Nykyinen järjestelmämme ei siis kannusta työntekoon eikä yrittämiseen. Jos oikein ymmärsin, ehdokas Halonen haluaa ennestään pienentää noita eroja, jolloin kansalaisilta katoavat lopullisesti taloudelliset kannustimet työssäkäyntiin.....
Lue lisää >>


Sodankäynnin taito 2.1.2006
En halua ottaa kantaa presidenttipelin suosituimpien ehdokkaiden menestykseen kamppailussa, tai heidän kykyihinsä suoriutua presidentin tehtävistä jos valinta kohdalla natsaa.
Olen tähän koonnut ehdokkaille ohjeita Sun Tzun kirjasta sodankäynnin taito heidän kampanjoitaan varten. Todettakoon Sun Tzusta vielä sen verran, että kyseinen herra kävi soita vain voittaakseen, ja myös voitti ne.....
Lue lisää >>


Samalla rahalla enemmän 19.12.2005
Yritykset pyrkivät jatkuvasti parantamaan tuottavuuttaan. Niiden tavoitteena on tuottaa asiakkailleen tulevaisuudessa kilpailukykyisemmin parempia tuotteita. Jos joku ehdottaa julkiselle sektorille tuottavuuden parantamista, se tulkitaan oitis poliitikkojen ja journalistien mielessä budjettien leikkaamiseksi ja palveluiden heikentämiseksi. Näin ei tarvitse olla. Sen voi myös tulkita niin kuin puhuja tarkoittaa, siis että samalla rahalla tuotetaan enemmän ja parempia palveluita. Tulonsiirtoja lukuun ottamatta julkiset palvelut ovat nimensä mukaisesti juuri palveluita.....
Lue lisää >>


Mummo harmajapää? 12.12.2005
Jotkut asiat saattavat olla toisinkin päin, vaikka meille yritetään muuta todistaa valtiovallan toimesta. Kuten tämä suurten ikäluokkien eläkkeelle siirtyminen, joka aiheuttaa kuulemma hirmuisen ongelman kansantaloudelle. Ei aiheuta, ellei meille ole johdonmukaisesti vuosikymmenet valehdeltu. Suomessa on valtiovallan minulle kertoman mukaan lakisääteinen, rahastoiva eläkejärjestelmä, johon palkansaajat ovat maksaneet eläkkeensä. Jos näin on tapahtunut, eikä kukaan ole niitä eläkerahoja varastanut, miten ihmeessä voi olla kansantalouden ongelma se, että eläkkeensä maksaneet ihmiset alkavat nauttia maksamiaan eläkkeitä?.....
Lue lisää >>


Unionille piupaut 28.11.2005
Euroopan unionin väkiluku nousi uusien jäsenmaiden johdosta hieman päälle neljänsadanviidenkymmenen miljoonan, mikä mieltä suomalaisilta taisi jäädä noteeraamatta. Muutama jäsen kun vielä kerhoon saadaan, silloin edustamme enää yhtä prosenttia sen jäsenmäärästä.
Se siis on meidän painoarvomme Brysselissä, eli joka sadannen puheenvuoron saa käyttää suomalainen. Kannattaisi varmaan tuimasti miettiä mitä silloin sanoo, kun vuoro kohdalle tupsahtaa. Maantieteellisesti Unionin painopiste siirtyi kaakkoon, etäämmäksi meistä. Ja vielä kauemmaksi se valuu, jos ja kun Turkki seitsemänkymmenen miljoonan väkiluvullaan kerhoon huolitaan.....
Lue lisää >>


Hyvinvoivat kansalaiset 21.11.2005
Poliitikoilla tuntuu olevan käsitys, että yhteiskunta on jonkinlainen mekaaninen kone, jota voi ohjata vipuja säätämällä. Kun tuosta vivusta vääntää, yhteiskunta voi paremmin, ja kun tämän namikan vääntää kaakkoon, kansalaisista tulee tyytyväisiä. Näin ei kuitenkaan ole, koska yhteiskunta koostuu miljoonista yksittäisistä ihmisistä.
Tutkimusten mukaan ihminen on onnellinen, kun hänen elintasonsa paranee tai jos hän uskoo sen lähiaikoina paranevan. Sen sijaan jos ihminen uskoo elintasonsa pysyvän ennallaan tai pelkää sen hieman heikkenevän hän on tyytymätön. Tutkimus ei edes anna katetta myytille suomalaisesta kateudesta. Ihminen, joka uskoo elintasonsa paranevan, ei välitä suuressakaan määrin siitä että joillakin se saattaa ehkä parantua häntä ripeämmin.....
Lue lisää >>


Kohti tervettä hyvinvointiyhteiskuntaa 14.11.2005
Julkisen sektorin osuudella bruttokansantuotteesta on maasta ja järjestelmästä riippumatta tapana kasvaa. Selitys on kovin yksinkertainen, julkisen sektorin tuottavuus kasvaa muuta kansantaloutta hitaammin. Osittain se johtuu siitä, että julkisen sektorin tuottamat palvelut ovat suurelta osalta työvoimavaltaisia. Osittain se johtuu siitä, että niiden tuottamista johdetaan palvelualalle sopimattomalla, liian raskaalla organisaatiolla. Poliitikot ovat luoneet kuntiin itselleen ja kavereilleen tuhatmäärin tarpeettomia hallinnollisia virkoja. Siksi kunnissa ylikuormitetaan suorittavassa asiakastyössä olevia ihmisiä.....
Lue lisää >>


Tuoretta voimaa kehiin 7.11.2005
Suomalaisessa yhteiskunnassa vallitsee ummehtunut seisahtaneisuus. Koska juuri tänään meillä tuntuu menevän kohtuumukavasti, Suomessa ei uskalleta tehdä mitään uutta. Tulevaisuuteen ei edes yritetä varautua. Politiikan teko on muodostunut turhanpäiväisten asioiden kanssa nypläämiseksi ja yhteiskunnan kehittäminen on kokonaan lopetettu. Maan hallitus toimii virkamieshallituksen tavoin, ilman isompaa agendaa. Kunhan pitää huolta siitä, että kone käy. Mahtaako syy olla siinä, että politiikan ja talouselämän vallan kahvassa roikkuvat ikäiseni suurten ikäluokkien edustajat, joiden energisimmät vuodet ovat jo kaukana takana päin.....
Lue lisää >>


Ulkoistetaan eduskunta 31.10.2005
Julkisen sektorin palvelujen kilpailuttamisessa ja yksityistämisessä tuntuu olevan sellainen hoppu, että hätäisimmiltä alkaa järki sumentua. Ymmärrän kuntasektorin tuskan, kun julkisuudessa vaaditaan tuottavuuden parantamista ja samaan aikaan eduskunta säätää tuottavuuden parantamista estäviä lakeja. Samoin ymmärrän vapaaehtoisjärjestöjen pettymyksen, kun niitä ensin kehotettiin pelastamaan Suomi, ja kun ne sitten urakkaan ryhtyivät, niiltä viedään "vapaan kilpailun" nimissä mahdollisuudet jatkaa kiitettävää toimintaansa.....
Lue lisää >>


Kellopeliappelsiini 24.10.2005
Mielestäni eduskunta ei saa tänä jouluna painua parhaisiinsa pyntättynä katsomaan peruukkipäiden esittämää oopperaa, vaan sen pitää mennä katsomaan Stanley Kubrickin elokuvaa Kellopeliappelsiini. Tuota elokuvaa katsellessaan kansanedustajat näkevät, mitä heidän hölmöilystään seuraa. Kubrick Kellopeli sai ensi-iltansa vuonna 1971, kun Englannissa oli suljettu edellisellä vuosikymmenellä hiilikaivoksia ja kokonaisia kaivoskaupunkeja oli työttömänä. Kellopeli kertoo minkälaiseksi yhteiskunta voi muodostua, kun toisen polven syrjäytyneisyys leviää riittävän laajalle. Se kertoo, miten ihminen voi käyttäytyä jos hän ei koe olevansa yhteiskuntansa jäsen, eikä hänellä omasta mielestään ole mitään hävittävää. Sellaista yhteiskuntaa ovat kansanedustajamme meille rakentamassa. Mutta sellaista yhteiskuntaa me emme halua.....
Lue lisää >>


Köyhiä kuritetaan 17.10.2005
Meillä suomalaisilla on taipumus vaatia valtiolta ja kunnalta aina vaan lisää ilmaispalveluita tai osallistumista maksumiehenä mitä erilaisimpiin rientoihin. Vain harvoin tulee ajatelleeksi, että minulle ilmaisen julkisen palvelun joutuu joku muu maksamaan.
Ilmaisia palveluita kuin ei ole. Eikä edes halpoja palveluita. Ihan oikeasti päivähoitopaikka ei maksa sata euroa, vaan kuusisataa euroa kuussa, sairaalavuorokausi ei maksa kymmeniä vaan useampia satoja euroja päivässä, eikä teatterilippukaan kymppejä, vaan sekin maksaa yli satasen.....
Lue lisää >>


Saisinko palvella? 10.10.2005
Kun lama iski Suomeen yhdeksänkymmentäluvun alussa, seurauksena oli mittava massatyöttömyys, tuhansien pienyritysten kaatuminen ja valtion hurja velkaantuminen. Kun laman pohja oli nähty ja kansantalous saatu uudelleen kasvu-uralle, vastuuntuntoiset ihmiset esittivät keinoja massatyöttömyyden pienentämiseksi.
Talouselämästä kokemusta hankkineet ihmiset ymmärsivät, että työpaikkoja syntyy nopeammin palvelualoille kuin teollisuuteen. Niinpä he ehdottivat veronkevennyksiä, työnantajamaksujen alentamisia ja muita keinoja, jotka nopeuttaisivat työpaikkojen syntymistä. Vaan mitä vastasivat ehdotuksiin hallitusvastuussa olevat demarit? Muistaakseni vastaus tuli tuolloisen valtiovarainministerin, Arja Alhon suusta: "Me emme halua Suomesta piikayhteiskuntaa.".....
Lue lisää >>


Musta tuntuu 30.9.2005
Minua viisaammat ovat todenneet, että kaikki ihmiset tekevät joskus tyhmyyksiä. Niinpä en tällä kertaa moiti eduskuntaa sen vanhoista tyhmyyksistä. Sen sijaan motkotan siitä, etteivät Arkadianmäellä näytä oppivan virheistään, vaan tuntuvat olevan kovin innokkaita uusia tekemään. Mahtaneeko johtua siitä, että niillä on käytössään eniten isännätöntä rahaa ja vähiten osaamista sen käytöstä? Mihin muuhun tulokseen voi tulla, jos seuraa käynnissä olevaa keskustelua kuntien tulevaisuudesta?.....
Lue lisää >>


Hölmölän aluepolitiikkaa 26.9.2005
Useasti kuulee todettavan, että teknologian myötä maailma muuttuu. Että nykyään voi internetin avulla mitä tahansa teettää missä tahansa. Samaa sanottiin silloin kun lennätin keksittiin, saati sitten kun puhelin yleistyi.
Maailma voi muuttua, mutta ihmiset eivät. Ihminen on sosiaalinen eläin, joka pitäisi ottaa huomioon myös kotomaisen aluepolitiikan teossa. Nykyinen aluepolitiikkamme voi Sevettijärveltä katsoen vaikuttaa viisaalta, mutta San Franciscosta, Shanghaista, Lontoosta tai Bangaloresta tarkkailtuna se vaikuttaa itsetuhoiselta hölmöläisten touhulta. Varmaan jos kysyisimme, kertoisivat että hyttysen kannattaa käyttäytyä kokonsa mukaan, vaikka kotkaksi itseään kuvittelisikin.....
Lue lisää >>


Valtiomiesvaje 19.9.2005
Suomalaisessa politiikassa vallitsee valtiomiesvaje. Demokratiavajetta meillä ei ole, pikemminkin päinvastoin. Pienet, mutta ahneet eturyhmät saavat äänensä kuuluville turhankin suurella volyymillä. Demokratiavajeen puuttuminen on johtanut siihen, että meillä on sen sijasta budjettivaje. Jonka seurauksena valtion velka on lähtenyt vuoden 2001 jälkeen uudelleen kasvuun.....
Lue lisää >>


Teoria ja käytäntö 5.9.2005
Teknillisessä Korkeakoulussa opetettiin aikoinaan teekkareille teorian ja käytännön eroa seuraavin sanakääntein. Teoria on lässyn lässyn ja käytäntö ählämsähläm. Ja meitä nauratti. Vaan ei naurata enää. Nykyään poliitikot, virkamiehet ja erilaisten yritysmaailmaa auttavinaan olevien yhdistysten virkailijat elävät tuossa teoreettisessa maailmassa. Josta seuraa se, että heidän puheensa ja toimensa ovat lässyn lässyn. Mikä on johtanut siihen että reaalimaailmassa elävien ihmisten elämä on ihan ählämsähläm.....
Lue lisää >>


Hallitus tuhoaa hyvinvointimme 29.8.2005
Asioihin perehtymätön yksisilmäisyys tai älyllinen epärehellisyys tuntuu olevan menestymisen ehto kotomaisessa politiikassamme. Kun ikää on tämänkin verran, alan kaivata vanhan ajan poliitikkoja, vaikka se uskomattomalta tuntuukin. Heillä oli sentään jokin jalompi tavoite toiminnassaan. Ilman heitä nykyistä hyvinvointivaltiota ei olisi olemassa. Eikä taida kohta olla näiden nykyisten hölmöläisten jäljiltä.....
Lue lisää >>


Ministeri Haataisen anteeksipyyntö nuorille 22.8.2005
Poliitikot ovat penänneet yrityksiltä yhteiskuntavastuuta, ja sitähän saa mitä tilaa. Nokian Yrjö Neuvon johtama työryhmä puuttui valtion järjettömään tuhlailuun ottaen esimerkiksi teknisen alan koulutuksen. Yksinkertaistettuna Neuvon työryhmä esitti, ettei teknisen alan korkeakouluihin eikä ammattikorkeakoluiluihin otettaisi enää sisään sellaisia elämäntapaopiskelijoita, joiden polla ei riitä tutkinnon loppuun suorittamiseen. Eli vähennetään teknisen alan ammattikorkeakoulujen sisäänottoa kahdellakymmenellä prosentilla ja poistetaan niistä ammattiin johtamattomat huuhaa-opintosuunnat.....
Lue lisää >>


Jäi mitali saamatta 8.8.2005
Suomalaiset ja kansainväliset lehdet kommentoivat viime viikkoista Nokian johtajanvaihdosta melko säyseästi. Jorma Ollilaa kehuttiin ja Olli-Pekka Kallasvuolle toivoteltiin menestystä. Myötämielisyys Jormaa kohtaan oli Ilta-Sanomissa jopa niin syvää että lehti ilmaisi huolestumisensa siitä, miten Jorma pärjää sitten kun palkkatulot putoavat pois. Uskon itse, että tarkan markan pohjalainen, jos nuukasti elää, selviää jokapäiväisistä menostaan jäljelle jäävillä sivutuloillaankin.....
Lue lisää >>


Yksin käy kylmät 26.7.2005
Ilmeisesti poliitikot pitävät meitä äänestäjiä tyhminä. Tai sitten ovat itse tyhmiä. Muuten en mitenkään osaa selittää käynnissä olevaa keskustelua puolustuspolitiikastamme. Miten ihmeessä kukaan täysipäinen, hiukankaan historiaa tunteva ihminen voi ehdottaa puolustuspolitiikkamme kulmakiveksi liittoutumattomuutta? Emmehän me ole historiamme aikana olleet liittoutumattomia kuin hetkellisesti ja silloinkin on aina käynyt kylmät.....
Lue lisää >>


Markkinasopuleiden ruletti 25.7.2005
Viime torstaina Nokia julkisti osavuotiskatsauksensa. Yhtiön tulos per osake oli täsmälleen sen kokoinen, jollaiseksi yhtiö oli sen arvioinut. Lisäksi yhtiö ilmoitti kasvattaneensa markkinaosuuttaan.
Silti yhtiön pörssikurssi putosi kymmenen prosenttia heti julkistuksen jälkeen. Markkinasopuleiden mielestä yhtiö oli aamupäivällä kello 10 kuusi miljardia euroa arvokkaampi kuin iltapäivällä kello 13.....
Lue lisää >>


Hyvinvointiperhe 4.7.2005
Poliitikot tuntuvat kovasti olevan huolissaan hyvinvointivaltion voinnista. Varmaan toisiaan tavatessaan kyselevät, miten hyvinvointivaltiosi jakselee. Täyspäiset ihmiset kyselevät toisiltaan, miten perheesi jakselee.
Jos tämä lehti ei olisi perhelehti, sanoisin että meitä kusetetaan. Vähän samaan tapaan kuin kansalaisia entisessä Neuvostoliitossa. Kun kansa kärsi, sille tarjottiin samaistumiskohteeksi propagandalla kuorrutettua Neuvostoliittoa. Oma kurjuus katosi, kun sai hulmuavan punalipun alla olla jäsen suuressa ja mahtavassa. Samalla metodilla kotoiset poliitikkomme tarjoavat meille "pohjoismaista hyvinvointiyhteiskuntaa" perusteluksi sille, että tuhlaavat rahamme jonninjoutaviin ja kurjistavat eloamme.....
Lue lisää >>


Suomi eli metsästä 27.6.2005
Puunjalostusteollisuuden työmarkkinariidasta voi huoletta sanoa, että siinä ovat molemmat osapuolet urakalla sahanneet oksaa, jolla istuvat. Hiukan enemmän huolissaan voi todeta, että tulihan sekin hetki nähdyksi, jonka jälkeen Suomeen ei isommin puunjalostukseen investoida. Tästä eteenpäin ei tähän maahan tehdä enää kuin välttämättömät ylläpitoinvestoinnit, joiden avulla saadaan saattohoidetuksi nykyiset masiinat sellu- ja paperikoneiden taivaaseen. Eikä tuo päätös pelkästään palkoista johdu. Se johtuu markkinoista ja prosessien automatisoitumisesta.....
Lue lisää >>


Nuorisossa on toivoa 20.6.2005
Sanotaan, että joukossa tyhmyys tiivistyy. Todennäköisesti se tiivistyy optimaalisesti, kun joukon koko on kaksisataa. Eduskunnassa tyhmyys tiivistyy joukossa, mutta tarttuu pysyvästi myös yksilötasolla. Insinöörimatematiikalla voi lisäksi todeta sen, että mitä suurempaa palkkaa niille Arkadianmäellä maksetaan, sitä heikkopäisempää ainesta sinne saadaan. Vuosikausia kansanedustajien palkkoja on korotettu vähintään tuplatupolla, mutta paljonko tuo on auttanut? Miespuoliset jäävät ratista kiinni kiihtyvällä tahdilla eikä vetoketju tunnut pysyvän sepaluksissa kiinni sitten millään. Naispuoliset eroavat minkä kerkeävät, niin että ensimmäisellä kierroksella ei taida kohta olla enää muita kuin Sirkka-Liisa Anttila. Olisiko syytä laskea rivakasti kansanedustajien palkkoja ennen seuraavia vaaleja, jotta sinne saataisiin kunnollista väkeä?.....
Lue lisää >>


Varaudutaan lamaan 13.6.2005
Kun me satumme olemaan pieni kansakunta, niin maailman isoista asioista ei meidän mielipidettämme kysellä. Oman kantamme asioihin voimme toki ilmaista, mutta muu maailma todennäköisesti jatkaa kulkuaan korvaansa lotkauttamatta. Siksi pienen kansakunnan on joskus mukauduttava sellaisiinkin asioihin, joista se ei pidä. Jääräpäinen todellisuuden kieltäminen aiheuttaa pitkällä aikavälillä isompia ongelmia kuin muuttuvaan maailmaan mukautuminen. Liberaali markkinatalous on asia, jolle me emme mitään mahda. Kun isot maat ja isot pääomat ovat sellaiseen päättäneet tykästyä, niin kyllä se meitäkin heilauttaa.....
Lue lisää >>


Pitkät lounaat kunniaan 6.6.2005
Suomalaisilta johtajilta puuttuu rohkeus uuden luomiseen ja sen vaatimaan riskinottoon. Kvartaalitalouden ja omien optioidensa jähmettämin aivoin he jahtaavat kuukausi kuukauden perään lyhytnäköisesti parempaa ja parempaa tulosta saadakseen osakekurssit nousemaan. Yrityksien johtamisesta on tullut missikilpailu, jossa älyllä ei ole tunnetusti suurtakaan painoarvoa.
Todellisuudessa Suomessa ei ole kuin muutama kansainvälisiä sijoittajia kiinnostava yritys. Siis sellainen, joiden osakkeita myy ja ostaa amerikkalaisen eläkeyhtiön tietokone.....
Lue lisää >>


Piiru pieni pyörii 23.5.2005
Demareita on kehuttu siitä, että puolueessa on katto korkealla ja seinät leveällä. Ilkeämielinen tulkinta moisesta puolueesta olisi, että Hakaniemessä on pallo hukassa. Ilkeämielistä tulkintaa edesauttaa se, että puolueen puheenjohtajaksi pyrkivä puoluesihteeri Eero Heinäluoma ilmoitti linjakseen sen, että hän haluaa puolueen piirun verran lähemmäksi ihmistä. Kun piiru on asteen tyyppinen kulmamitta eikä pituusmitta, puoluesihteeri tarkoitti kai sitä, että hän haluaa puolueen pyörivän paikallaan. Eihän sellainen puolue, joka kääntyilee piirun verran akselinsa ympäri kohti kulloinkin paikalle osuvaa potentiaalista äänestäjää, voi olla matkalla minnekään.....
Lue lisää >>


Mitä Halonen aikoo? 9.5.2005
Poliitikot laidasta laitaan syyttävät suomalaisia yrityksiä jos nämä tehostavat toimintaansa. Suomi voittaa kansainvälisissä kirjoituspöydän takana tehdyissä paperinmakuisissa kilpailututkimuksissa, mutta häviää kasvainvälisten yritysten tekemissä sijoituspäätöksissä. Miksi yhteiskuntaa ei uudisteta vastaamaan kansainväliseen kilpailuun?
Yrityksen on pakko vastata kansainväliseen kilpailuun, muuten se menee konkurssiin. Valtio pystyy pitkittämään uusitutumista velkaannuttamalla ensin itsensä kilpailukyvyttömäksi ja verottamalla sitten maassa toimivat yritykset kilpailukävyttömiksi. Yrityksessä mietitään mihin on varaa ja ohjataan taloudelliset resurssit toimintoihin, jotka ovat tulevaisuuden kannalta kriittisiä.....
Lue lisää >>


Verotuksen sietämätön kevennys 25.4.2005
Verotuksen tarkoituksena on kerätä julkiselle sektorille sen tarvitsemat varat. Kerättävä määrä riippuu siitä, missä määrin eduskunta katsoo äänestäjien tarvitsevan verovaroin tuotettuja palveluja. Eduskunta päättää myös siitä, mistä kohteista ja millä prosenteilla tarvittavat verot kerätään. Ei verotus sen monimutkaisempaa ole, ellei siihen sotketa tunteita. Siksi älyllinen keskustelu verotuksesta on Suomessa mahdotonta. Taitaa olla myös niin, että osalla kansanedustajista ei älyllinen kapasiteetti riitä.....
Lue lisää >>


Palacen itkijäeukot 11.4.2005
Varma kevään tulon merkki on se, kun Etelärannan miespuoliset itkijäeukot ryhtyvät marmattamaan Suomen korkeasta yritysverotuksesta. Palacen kattoterassilla istuskellessaan nuo liituraitamiehet rakentelevat huimia visioita siitä, miten yritykset pakenevat Suomesta matalamman verotuksen maihin. Kukaan ei muista kysyä heiltä, minne ne suomalaiset yritykset sitten meinaavat paeta.....
Lue lisää >>


Erilaisia malleja 14.3.2005
Kun panee Googlen hakemaan verkosta sivuja, joissa kerrotaan Euroopan kriisistä, niitä löytyy liki kymmenen miljoonaa. Kun panee koneen samaan hommaan hakemaan sanaparia USA ja kriisi, sivuja löytyy viitisen miljoonaa. Internetin mielestä Eurooppa on siis tuplasti pahemmassa kriisissä kuin USA.
Melko kummallinen tulos, kun Euroopan unionin maissa budjetit ovat tasapainossa, kauppatase kohtuullisen kohdallaan, käynnissä ei ole hyökkäyssotaa mihinkään öljymaahan, eikä joka sadas kansalainen ole vankilassa niin kuin Yhdysvalloissa.....
Lue lisää>>


Haloo, onko siellä ketään kotona? 28.2.2005
Suomessa jokaisella on jo kännykkä. Se tarkoittaa sitä, että jokaisella on jo kännykkäliittymä. Siksi tuntuu ihmeelliseltä, että operaattorit ovat televisioissa suurimpia mainostajia. Operaattoreiden mainonnan tarkoituksena ei ole hankkia uusia liittymiä, vaan mainonnan tarkoituksena on saada sinut vaihtamaan operaattoria. Kun tuotteilla eikä palveluilla ole eroa, sinua houkutellaan hinnalla.....
Lue lisää >>


Amerikan ihmemaa 14.2.2005
Me suomalaiset emme ymmärrä Amerikkaa. Emme me kovasti edes yritäkään.
Etelärannan nuorsuomalaiset tosin väittävät, että meillä pitäisi olla paremmat suhteet USA:han. Tokkopa nuo kovin paljon siitä jaksaisivat innostua, vaikka me kuinka ryhtyisimme heille kumartelemaan. Jos keskivertoamerikkalaiselta kysyy, minkälaiset välit hänen maallaan on Suomeen, ei kannata odottaa kovin pitkää ja syvällistä vastausta. Saattaa mies luulla, että Finland on pikkukaupunki Mainessa.....
Lue lisää >>


Muhkea edustusvirka 31.1.2005
Viime viikolla julkistettiin kaupunginjohtajien palkkoja. Haitari oli leveä, eikä järjestyskään ollut looginen. Kävi myös selville, että kaupunginjohtajille maksetaan mitä sattuu, kunnan koosta tai viran hoidon tasosta riippumatta. Yleisesti kuitenkin liikaa viran vaativuuteen nähden. Julkistus tehtiin kai siksi, että saadaan aikaan hissi-ilmiö. Eli kun Espoon Kokkosella on isompi palkka kuin Helsingin Siitosella, niin Siitosen seuraajalle pitää maksaa enemmän kuin Kokkoselle ja sitä rataa läpi kaikkien Suomen yli neljänsadan kunnan.....
Lue lisää >>


Muhkea edustusvirka 31.1.2005
Viime viikolla julkistettiin kaupunginjohtajien palkkoja. Haitari oli leveä, eikä järjestyskään ollut looginen. Kävi myös selville, että kaupunginjohtajille maksetaan mitä sattuu, kunnan koosta tai viran hoidon tasosta riippumatta. Yleisesti kuitenkin liikaa viran vaativuuteen nähden. Julkistus tehtiin kai siksi, että saadaan aikaan hissi-ilmiö. Eli kun Espoon Kokkosella on isompi palkka kuin Helsingin Siitosella, niin Siitosen seuraajalle pitää maksaa enemmän kuin Kokkoselle ja sitä rataa läpi kaikkien Suomen yli neljänsadan kunnan.....
Lue lisää >>